Αλ. Χαρίτσης για πιθανότητα εκλογικής συμπόρευσης με ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε στο μέλλον

«Εμείς αποφασίσαμε ότι δεν θα κινηθούμε με διαρροές. Αποφασίσαμε ότι δεν θα παίξουμε αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι. Αποφασίσαμε ότι θα σεβαστούμε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό θα βγούμε δημοσίως και ευθαρσώς και θα καταθέσουμε την πρότασή μας»τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Απαντώντας στην κριτική ότι η πρόταση του κόμματος για υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν λίγες ημέρες ήρθε πριν τη συνταγματική της ώρα δείχνοντας ασέβεια στο θεσμό, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι ακριβώς κατατέθηκε δημοσίως η συγκεκριμένη πρόταση από σεβασμό στη θεσμική διαδικασία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και μήνες διαρρέει ονόματα, προσβάλλοντας η ίδια τον θεσμό.

«Ασέβεια, επιτρέψτε μου, είναι αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Ασέβεια είναι το γεγονός ότι ήδη από το καλοκαίρι, εγώ είχα ζητήσει συνάντηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήδη από τις αρχές Αυγούστου, όταν είχαμε το πόρισμα εκείνο, το οποίο αρχειοθετούσε ουσιαστικά την πολύκροτη υπόθεση, το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών και είχα ζητήσει αυτή τη συνάντηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακριβώς για να εκφράσω την τεράστια ανησυχία μας για αυτή την εξέλιξη και τότε συζητάγαμε, κατά την επίσκεψή μου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ήδη είχαν πέσει στο τραπέζι με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, ονόματα για τον ή την διάδοχο της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχουμε δηλαδή μία διαδικασία η οποία εδώ και μήνες αφορά διαρροές, αφορά παραπολιτικά δημοσιεύματα, αφορά μια προσπάθεια κυρίως από την κυβερνητική πλευρά, να τεστάρει αν θέλετε τις διαθέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία η οποία προσβάλλει τον ίδιο τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. (…) Αντί λοιπόν να μπούμε σε αυτό το γαϊτανάκι το προσβλητικό, το αντιθεσμικό, εμείς βγήκαμε δημοσίως και καταθέσαμε μια πρόταση, για την οποία μάλιστα δεν μείναμε απλώς και μόνο σε ένα όνομα, αλλά τη συνοδεύσαμε με ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό και με έναν ισχυρό συμβολισμό που περιλαμβάνει αυτή η πρόταση».

Ερωτηθείς εάν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον κ. Ράμμο, ο κ. Χαρίτσης είπε «προφανώς είχαμε συνεννοηθεί. Εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν πετάμε πυροτεχνήματα. Σεβόμαστε τη θεσμική διαδικασία και σεβόμαστε και τα πρόσωπα. Προφανώς είχαμε συνεννοηθεί. Προφανώς τον είχαμε ενημερώσει για την πρόθεσή μας. Προφανώς του είχαμε παρουσιάσει την πρότασή μας».

Απαντώντας στο αν απεδέχθη την πρόταση ο κ. Ράμμος, επισήμανε «ο κύριος Ράμμος θα τοποθετηθεί δημοσίως όταν το κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει να τοποθετηθεί. Εμείς οφείλαμε ακριβώς γιατί θέλαμε να είμαστε θεσμικά σωστοί και επειδή θέλουμε να είμαστε θεσμικά προσεκτικοί, να καταθέσουμε αυτή την πρόταση αφού ενημερώσουμε το πρόσωπο το οποίο αφορά».

Σε συνάρτηση και με τη σχετική τοποθέτηση του κ. Φάμελλου που δεν ήταν απορριπτική προς το πρόσωπο του κ. Ράμμου, ερωτηθείς εάν είχε προηγηθεί επαφή τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Χαρίτσης είπε τα εξής.

«Εμείς κάναμε την πρότασή μας και σας παραπέμπω στη δήλωση την οποία έκανα όταν ανακοίνωσα την πρόταση της Νέας Αριστεράς, μιλώ εκεί για την ανάγκη αυτή η πρόταση, να τύχει αποδοχής και να υιοθετηθεί και από τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης. Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής αντιπολίτευσης να βρεθούν μπροστά στη δυνατότητα αλλά και στην επιλογή, αλλά κατά τη γνώμη μου και στην υποχρέωση να στηρίξουν αυτήν την υποψηφιότητα. (…) Εμείς λοιπόν δεν θέλουμε η πρόταση αυτή να είναι απλώς και μόνο μια πρόταση της Νέας Αριστεράς».

Στο ερώτημα που του τέθηκε για το κατά πόσο με αφετηρία την συγκεκριμένη πρόταση για ΠτΔ και ύστερα και από την απομάκρυνση Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως υπάρξει μια επανένωση με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε «εμείς το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Νέα Αριστερά είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μακρά πνοή. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο πρέπει να περπατήσει γιατί η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή, αξιόπιστη, μαχητική, ριζοσπαστική αριστερά, η οποία θα αντιπολιτευτεί με πραγματικούς πολιτικούς όρους, την κυβέρνηση της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη και θα δώσει μια διαφορετική προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ίδια στιγμή η Νέα Αριστερά γιατί είναι και πώς να το πω, είναι στο DNA μας, από την πρώτη στιγμή εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη συνθέσεων. Από την πρώτη στιγμή εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρχουν και διαδικασίες συμπόρευσης σε κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν την ελληνική κοινωνία. (…) Εμείς αυτό το οποίο λέμε λοιπόν, είναι ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνένωσης με τους όρους που εσείς το θέτετε. Αυτό το οποίο υπάρχει όμως υπάρχει ζήτημα είναι να διαμορφωθεί αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε ένα λαϊκό μέτωπο, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύτατες δυνάμεις. Δεν θέλουμε να έχουμε προνομιακούς συνομιλητές, αλλά ούτε και να αποκλείουμε κανέναν. Ένα μέτωπο το οποίο να μπορεί να σταθεί απέναντι και επί ίσοις όροις με την κυβέρνηση της Δεξιάς, η οποία αυτή τη στιγμή εφαρμόζει μια πολιτική η οποία, θα τα πούμε και στον προϋπολογισμό, είναι και αντικοινωνική και αντιθεσμική».

Απαντώντας στο αν το μέτωπο αυτό θα μπορούσε να φτάσει και σε εκλογική συμπόρευση, ο κ. Χαρίτσης άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό. «Νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε στο μέλλον. Αυτό το οποίο έχει σημασία για εμάς αυτή τη στιγμή είναι ότι τα μεγάλα ανοικτά ερωτήματα σε όλα τα μεγάλα ανοικτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς την ελληνική κοινωνία, εμείς οφείλουμε να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις. Και οι απαντήσεις αυτές σημαίνουν και συνένωση δυνάμεων».

ertnews.gr