Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα «Δυτική Ελλάδα 2040» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40).
Στις τοποθετήσεις των ομιλητών κοινός στόχος στον οποίον εστίασαν η ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Δυτική Ελλάδα, που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος,
O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανέπτυξε τα αποτελέσματα της θητείας του μέχρι σήμερα, ως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με το νοικοκύρεμα των οικονομικών που επιτρέπουν στην Περιφέρεια να πορεύεται με αισιοδοξία και στόχους προς το 2040, έχοντας ήδη πετύχει αρκετά, αλλά αναγνωρίζοντας πως, ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα στρατηγικής αξίας, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι σε φάση υλοποίησης όπως όπως νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών–Πύργου, η Ανάπλαση του «Λαδόπουλου» στην Πάτρα ή η ανάδειξη και αξιοποίηση της Τριχωνίδας και τα προς ένταξη έργα, όπως το μεγάλο έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Επίσης ανέφερε ότι η Δυτική Ελλάδα έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση ως πύλη προς τη Δύση, έχει ιστορία και πολιτισμό, καταπληκτικά φυσικά τοπία, πολύ νερό αλλά και γη που παράγει εξαιρετικά αγροδιατροφικά προϊόντα, ήλιο και αέρα για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες. Και το κυριότερο έχει ανθρώπους ικανούς, που διψάνε για προκοπή, που για χρόνια περιμένουν αυτά που δικαιούνται. Στο ερώτημας πως πρέπει να είναι η Δυτική Ελλάδα του 2040 ο Νεκτάριος Φαρμάκης απάντησε ένας τόπος ομορφιάς και ευημερίας για όλους.
Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος απηύθυνε πρόσκληση για γενική συστράτευση ώστε να αγκαλιαστεί η πρόταση του ΤΕΕ «Δυτική Ελλάδα 2040», με στόχο τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ένα διευρυμένο όργανο που θα παρακολουθεί αναπτυξιακά ζητήματα. Ανέφερε δε ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής πρέπει να είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία, ενώ αναφέρθηκε και στην περαιτέρω αξιοποίηση και επένδυση στην μοναδική ταυτότητα της περιοχής ως "Ολυμπιακής Γης".
Ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας παρουσίασε τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι το 2040 και οι οποίες είναι το δημογραφικό, η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, η πανάκριβη ενεργειακή μετάβαση, οι περιορισμοί που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ από το 2025 και μετά, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η ακρίβεια. Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια, θα βιώσουμε κλυδωνισμούς γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας παρουσίασε τα βήματα που υλοποιεί το ακαδημαϊκό ίδρυμα για την εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του, ανταποκρινόμενο στις μεγάλες προκλήσεις και τον ανταγωνισμό που επικρατεί διεθνών.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών «Αχαΐα 2040» Θεόδωρος Λουλούδης, συνόψισε την συζήτηση, λέγοντας πως η ανάγκη για συνεργασία αναγνωρίζεται από παντού, ίσως με διαφορετικές προσεγγίσεις. Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία απάντηση στη μακροχρόνια αποεπένδυση της περιοχής, ίσως και με ένα αυτόνομο σχέδιο ανάπτυξης με δικούς του πόρους.
Ο κ. Λουλούδης τόνισε ότι για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα σοβαρές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η φυγή των νέων και των ταλέντων μας στο εξωτερικό, η έλλειψη δικτύων και υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη συνδιαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για τη Δυτική Ελλάδα, με ρεαλιστικό σχέδιο που θα ενώνει όλους –πολίτες, θεσμούς και φορείς– προς την ίδια κατεύθυνση, με ολοκληρωμένες και λειτουργικές υποδομές, σύγχρονες συνδέσεις και έργα που θα καθιστούν την περιφέρεια ενεργειακά αυτάρκη και περιβαλλοντικά ανθεκτική.
Με εμβληματικά τοπόσημα που θα ξεχωρίζουν ως παγκόσμια σημεία αναφοράς και θα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Με την εκπαίδευση και την έρευνα σε στενή συνεργασία με την επιχειρηματικότητα, που θα προσελκύουν επενδύσεις, θα προάγουν την ανάπτυξη, κρατώντας τους νέους εδώ.
Τον συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).