Νίκος Νικολόπουλος: Τι περιμένω να ακούσω σήμερα από τον Καραμανλή

Δηλώσεις του πάλαι ποτέ "Λοχαγού"

Το πάλαι ποτέ μέλος της "ομάδας των λοχαγών" που ανάδειξε στην προεδρία της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή τον Μάρτιο του 1997, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με την ευκαιρία της σημερινής ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Πάτρα παρενέβη με δηλώσεις , σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

Ο λαός της Πάτρας, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία, περιμένει από τον Κώστα Καραμανλή να τοποθετηθεί με σαφήνεια και παρρησία μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια έχει πυροδοτήσει έντονο πολιτικό διάλογο.

Αυτό που ο λαός περιμένει να ακούσει είναι ξεκάθαρες τοποθετήσεις στις πάγιες θέσεις που ο Κώστας Καραμανλής έχει διατυπώσει κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Οι πάγιες θέσεις του Κώστα Καραμανλή:

1. Η Ιστορική Σημασία των Πρωθυπουργών Ο Κώστας Καραμανλής έχει τονίσει στο παρελθόν ότι οι πρωθυπουργοί δεν διαγράφονται – ούτε τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία τους, ούτε οι απόψεις τους. Οι πολιτικές τους παρακαταθήκες αποτελούν κομμάτι της εθνικής ιστορίας και παραμένουν αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου διαλόγου.

2. Λάθος Μήνυμα στην Τουρκία Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ενός πολιτικού που διακρίνεται για τη σθεναρή του στάση απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, στέλνει λάθος μήνυμα στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία, που ενισχύει συνεχώς τη βουλιμική της πολιτική, μπορεί να εκλάβει την απομάκρυνση σημαντικών πολιτικών προσώπων ως αδυναμία της ελληνικής πλευράς. Είναι κρίσιμο να διαφυλαχθεί η εθνική ενότητα και η σταθερότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

3. Προτεραιότητα στην Εθνική Πολιτική, Όχι στην Παγκοσμιοποίηση Ο Κώστας Καραμανλής έχει επισημάνει ότι η πολιτική πρέπει να θέτει την εθνική προτεραιότητα πάνω από την παγκοσμιοποίηση. Δεν είναι αποδεκτό η πολιτική να γίνεται υποχείριο μιας ασύδοτης διεθνοποιημένης οικονομίας, που κατευθύνεται από τον τραπεζοκρατούμενο καπιταλισμό.

4. Απόρριψη του Ασύδοτου Καπιταλισμού Η ελεύθερη διεθνοποιημένη οικονομία δεν μπορεί να υπαγορεύει πολιτικές που θυσιάζουν τις εθνικές και κοινωνικές αξίες.

Η πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται στη διαχείριση της ρευστότητας κεφαλαίων, ανθρώπινων ροών, δεδομένων, ταυτοτήτων και εμπορευμάτων. Πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, την κοινωνία και την εθνική κυριαρχία. Επιπλέον Σκέψεις: Η ελληνική κοινωνία περιμένει επίσης από τον Κώστα Καραμανλή να δώσει έμφαση στα εξής: • Διαφύλαξη της Εθνικής Κυριαρχίας: Ειδικά σε θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, τα ενεργειακά αποθέματα και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

• Στήριξη της Ενότητας του λαού : Να αναδειχθεί ως σύμβολο ενότητας και σταθερότητας σε μια περίοδο πολιτικών διχασμών.

• Σαφής Τοποθέτηση για τη Διαγραφή Σαμαρά: Το αν αυτή η απόφαση εξυπηρετεί εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια ή αν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αναμένεται, λοιπόν, από τον Κώστα Καραμανλή, με το κύρος και την πολιτική του εμπειρία, να αναλάβει ενεργό ρόλο στον δημόσιο διάλογο, προσφέροντας απαντήσεις και προοπτική σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.  Επειδή είναι ευρέως γνωστό και παραδεκτό ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν αλλάζει απόψεις, πάντοτε τις έχει ζυγισμένες και αποκρυσταλλωμένες, ο πρώην πρωθυπουργός ασφαλώς και από την Πάτρα περιμένω να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να παραβιαστούν στον Ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο Κώστας Καραμανλής, θέλει και παραμένει ενεργός πολίτης, αλλά και “θεσμικός πολιτικός”, ο οποίος όπως εχει καταδείξει , επουδενί δεσμεύεται (ως μη συνταξιοδοτούμενος πολιτικά) πότε και πως θα εκφράζει τις απόψεις του. Αυτός αυτός ίσως είναι και ο κύριος λόγος που επέλεξε να μείνει εκτός Βουλής, αλλά απολύτως ενεργός.

Κι έτσι, εκφράζεται όλο και πιο συχνά, πρωτίστως για τα εθνικά θέματα και κοινωνικά , κι όχι όμως μόνο για αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ