Πυρά κατά ριπάς εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη για τις θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει αλλά και για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και για το Πόθεν Έσχες του εξαπέλυσαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το debate πριν την πρώτη αναμέτρηση του πρώτου γύρου την ερχόμενη Κυριακή, εστιάστηκε σε μύδρους εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και στην κριτική εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών που ακολουθεί σε διάφορους τομείς.
Το debate μεταξύ των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ, στο ΕΡΤNews, ενώ ολοκληρώθηκε στις 22:15. Tις ερωτήσεις στους υποψηφίους υπέβαλλαν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Χριστίνα Βίδου.
Οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης συμφώνησαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε τέσσερις θεματικές ενότητες:
– Οικονομία
– Κλιματική κρίση
– Κοινωνικό κράτος/Κόμμα-οργάνωση
– Εξωτερική πολιτική
Οι τοποθετήσεις των τεσσάρων για την Οικονομία
Ερώτηση: «Σήμερα κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, που ενσωματώνει 12 νέες παροχές και ελαφρύνσεις ύψους 1,1 δισ.. Αύξηση συντάξεων, αύξηση μισθών στο Δημόσιο, αύξηση αποζημίωσης 20% των γιατρών του ΕΣΥ. Αναφέρω μερικά. Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα όπως καταλαβαίνετε και λόγω χρόνου. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ήσασταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζατε έστω κάποια από αυτά τα σημεία του προϋπολογισμού ή θα λέγατε όχι σε όλα»;
Η τοποθέτηση του κ. Γκλέτσου για την οικονομία :
«Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με προίκα 37 δισ. από την κυβέρνηση του Τσίπρα και με την ευκαιρία, με ρυθμισμένο το εξωτερικό μας δάνειο και ότι δεν χρεοκοπήσαμε, 30 δισ. ευρώ», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Θα σας δείξω κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει και έχει να κάνει με το εξής: Ότι στην Ευρώπη σήμερα, αν σας δείξω ένα διάγραμμα, το οποίο είναι από την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ευρώπη των 27, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ο μισθός των Ελλήνων, είμαστε στην 26η θέση – Περνάμε μόνο τη Βουλγαρία, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο».
Η τοποθέτηση του κ. Πολάκη για την οικονομία:
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Ποιους σκοπεύετε να φορολογήσετε;»
Απάντηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και γιατί ανέβασε πολύ τις ασφαλιστικές εισφορές στο ανώτερο 20% των ελευθεροεπαγγελματιών και των μικρομεσαίων. Στο 80% τα μείωσε. Απλά πληρώσαμε από αυτό το κομμάτι. Δεύτερον, φυσικά και λέω και το φωνάζω και αποτελεί και βασικό στοιχείο της προγραμματικής πρότασης που διατυπώνω ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια.
Τα μνημόνια έκαναν δύο πράγματα: Μείωσαν την αξία της εργατικής δύναμης και ιδιωτικοποίησαν δημόσια περιουσία. Οι μνημονιακοί κανόνες δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων πρέπει να αμφισβητηθούν. Άρα σαφώς και πρέπει από φέτος να γυρίσει ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη.
Φέτος έχουμε πλεόνασμα 2,9%, υπερπλεόνασμά πάνω από 0,9%. Συνολικό πρωτογενές θα φτάσει στα 13,5 δισ. ευρώ μαζί με την Αττική οδό. Η επιστροφή της 13ου μισθού στο Δημόσιο και την 13η σύνταξη είναι 2,6 δισ. Κάλλιστα μπορεί να επιστρέφουμε πολιτική απόφαση από φέτος και αυτό το χρήμα πέφτοντας στην αγορά σε κάθε κύκλο του, δημιουργεί νεό πλουτο. εγώ είμαι της γραμμής της ανάπτυξης για να μειώσουμε το χρέος και όχι της στενότητας για να ρίξουμε το λόγο χρέους προς ΑΕΠ».
Η τοποθέτηση του κ. Φάμελλου για την οικονομία:
«Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα. Ακριβώς για να καλύψουν τη δική τους ευθύνη και στην ακρίβεια αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και έχει γίνει κατανοητό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι η ακρίβεια – και για να είμαι συγκεκριμένος – η αισχροκέρδεια είναι δυστυχώς μια επιλογή που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Και γιατί λέει ψέματα; Γιατί η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αυτό που λέμε το ΦΠΑ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι περίπου 900 εκατομμύρια, ενώ η μείωση του ΦΠΑ ως οριζόντιο μέτρο, γιατί για τον μηδενισμό μιλάμε ως προσωρινό μέτρο, προσεγγίζει περίπου τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση όμως των εσόδων από ΦΠΑ ξεπερνάει τα τρία δισεκατομμύρια. Δηλαδή, η κυβέρνηση εισπράττει περισσότερα από το ΦΠΑ από ότι έχει προϋπολογίσει με αποτέλεσμα να έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια. Την αισχροκέρδεια της αγοράς, αλλά και δυστυχώς την είσπραξη. Εγώ θα την πω και αυτή η αισχροκέρδεια της πολιτείας και μάλιστα με μια λάθος αναλογία φόρων, με περισσότερους έμμεσους που είναι και άδικοι φόροι και λιγότερους άμεσους. Δηλαδή ακόμα και στη φορολογία βάζει πλάτη σε συγκεκριμένα συμφέροντα ο κύριος Μητσοτάκης.
Μάλλον είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη. Τα οδηγεί στα ολιγοπώλια και επιλέγει να τα στηρίζει και έτσι φεύγουν από την αγορά και από τα νοικοκυριά ποσά τα οποία την τελευταία τριετία, φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν εργασία, νέα παραγωγή, μεγαλύτερη κυκλοφορία χρήματος και σίγουρα ευημερία και σε μικρομεσαίους και σε οικογένειες. Τελικά πλήττονται όλοι από την πολιτική αυτή. Αλλά μπορεί να αλλάξει γιατί είναι επιλογή της κυβέρνησης».
Η τοποθέτηση του κ. Φαραντούρη για την οικονομία
Ερώτηση: Στη συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή στις 19 Νοεμβρίου του 2018, πριν από ακριβώς έξι χρόνια, λέγατε πως στην Οξφόρδη κατάλαβα από πρώτο χέρι ότι η σύμπραξη της Ακαδημίας της Κοινωνίας και του Επιχειρείν μπορεί να εξασφαλίσει πόρους χωρίς χειραγώγηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Αν εκλεγείτε πρόεδρος, τον ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφέρετε αυτές τις απόψεις στον σκληρό πυρήνα του κόμματος και θα ευνοήσει τη συνεργασία επιχειρήσεων και πανεπιστημίων; Πόσο απέχει αυτό από το business friendly κόμμα που ευαγγελίζεται ο κύριος Κασσελάκης;
Απάντηση: «Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος. Είναι κάτι το οποίο εφαρμόζω με επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια στο πανεπιστήμιο που είμαι διευθυντής, του πιο δημοφιλούς προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην ενέργεια, ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα το οποίο παίρνει υποτροφίες από κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με κριτήρια τις επιδόσεις και κοινωνικά κριτήρια και έτσι έχουμε στο τέλος κάθε χρόνου επιχειρήσεις να επιβραβεύουν τις πραγματικές επιδόσεις και την αριστεία, όχι την ψευδεπίγραφη αριστεία των δήθεν αρίστων, του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας, αλλά απλά παιδιά του καθημερινού μόχθου που παίρνουν μια επιβράβευση για τις επιδόσεις τους και τον κόπο τους.
Σας λέω ένα απλό παράδειγμα: Πώς μπορεί το επιχειρείν να επιβραβεύσει τις επιδόσεις και τη δουλειά και τον κόπο και τον μόχθο και τον ιδρώτα; Επειδή όμως με ρωτάτε και για το κόμμα;
Πριν από λίγο συναντήθηκα με τους απεργούς του Κόκκινου και της Αυγής, με τους οποίους συναντήθηκα και την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του Κόκκινου και τους κατέθεσα ένα αναλυτικό πλάνο για τη βιωσιμότητα, την αναδιάρθρωση και τη διάσωση δύο εμβληματικών σταθμών του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα του προοδευτικού κόσμου, που είναι ντροπή, που είναι κλειστοί και απλήρωτοι οι εργαζόμενοί τους και μεταξύ άλλων τους ρώτησα εάν θα έβλεπαν ενδεχομένως και τη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση και τη διάσωση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που κατέθεσαν σαν πλάνο και οι άνθρωποι, βεβαίως, το ακούν.
Άρα λοιπόν, προς Θεού, δεν δαιμονοποιούμε τίποτα. Απλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο, κάτι το οποίο κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται στρεβλά».
Για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία
Απάντηση: «Δεν υπάρχει αριστεία χωρίς ίσες ευκαιρίες και αν υπάρχει ένας λόγος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη στον προοδευτικό δημοκρατικό κόσμο και να συσπειρώσει δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες, μπροστάρης μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, είναι διότι στον πυρήνα της πολιτικής του είχε, έχει και πρέπει να έχει τις ίσες ευκαιρίες.
Δίνεις πρώτα ίσες ευκαιρίες στα παιδιά της περιφέρειας, στους μη προνομιούχους και μετά μιλάς για αριστεία. Αριστεία μέσω της οικογενειοκρατίας, του νεποτισμού και της ανακύκλωσης των προσώπων δεν νοείται.
Και σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει ιδρώσει τα παντελόνια του τριάντα χρόνια στα πανεπιστήμια, στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και είμαι εδώ για να επιβραβεύσω την πραγματική αριστεία, όχι την προσχηματική αριστεία των δήθεν αρίστων που τα βρήκαν έτοιμα και κάνουν τους καμπόσους σε απλά παιδιά του κόσμου.
Άρα λοιπόν, προς Θεού, να μην μπερδεύουμε τις έννοιες και να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο διαιωνίζεται σαν προπαγάνδα εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν κατά της αριστείας, ήταν κατά της επιλεκτικής και προσχηματικής αριστείας που δεν βασίζεται στις ίσες ευκαιρίες».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Πολάκη: Για καρτέλ σε υγεία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, σούπερ μάρκετ
Ερώτηση: «Θέλω να μας πεις ποιο είναι το σχέδιό σου για την πάταξη των καρτέλ στην υγεία, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ».
Απάντηση: «Είναι ένας από τους πυλώνες τους οποίους έχω διατυπώσει ότι θέλουμε να χτυπήσουμε. Τα καρτέλ θέλουμε επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο.
Δηλαδή, αν η Εθνική Τράπεζα δεν επιστρέψει στο Δημόσιο, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μικρομεσαίους, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα επιτόκια δανεισμού, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα 1,8 δισ. υπερκέρδη που έχουν οι τράπεζες από τις χρεώσεις τους στις συναλλαγές. Εάν το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ δεν επιστρέψει υπό δημόσιο έλεγχο, δεν σπάει το καρτέλ με τη Μότορ Όϊλ που μόλις έγινε αυτή η ιστορία το πήρε ο Λάτσης στον έλεγχο δηλαδή των ΕΛΠΕ και εκτίναξαν το ποσοστό κέρδους ανά βαρέλι.
Τρίτον τη ΔΕΗ. Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, πάλι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κερδοσκοπία στο ρεύμα. Θέλουμε επανάκτηση δημόσιων αγαθών υπό δημόσιο έλεγχο για να μπορέσουν να χτυπήσουμε τα καρτέλ. Αλλιώς η παραγωγική μηχανή της χώρας προς όφελος της πλειοψηφίας δεν πρόκειται να πάρει μπροστά».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Φάμελλο για τις τράπεζες
Ερώτηση: «Θέλω να σε ρωτήσω διότι υπήρξες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας για ένα χρόνο και νομίζω ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τα 15 δισεκατομμύρια φόρο που χρωστάνε οι τράπεζες, δανεικά και αγύριστα στα κρατικά ταμεία. Και νομίζω ότι έπρεπε να είχαμε κάνει μια σκληρή αντιπαράθεση. Πρώτον, να θέσουμε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και δεύτερον το σκληρό ολιγοπώλιο των τραπεζών, τα οποία σφυρίζουν αδιάφορα για τα 5 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που πράγματι στραγγαλίζουν τους Έλληνες πολίτες και για τα νοικοκυριά τους, αλλά και γενικότερα».
Απάντηση: Έχεις δίκιο. Γι’ αυτό και εγώ ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέλεξα να ανεβάσω το θέμα της αισχροκέρδειας των τραπεζών από την πρώτη μέρα, σχεδόν μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις. Διότι εκείνη την περίοδο θυμάμαι, οι τράπεζες είχαν γράψει 4 δισεκατομμύρια κέρδη σε ένα χρόνο και αυτό είναι ακραίο, είναι τραγικό.Όλα αυτά είναι λεφτά που φεύγουν από την αγορά και φεύγουν από τα νοικοκυριά.
Και πολλά από αυτά οφείλονται σε πολύ υψηλές χρεώσεις που η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η κυβέρνηση δεν κάνουν τη δουλειά τους, ο καθένας χωριστά και δυστυχώς θα έλεγα ότι είναι και κέρδη τα οποία δεν δημιουργούν πραγματικές επενδύσεις, δεν μπαίνουν στην αγορά.
Να ήταν τουλάχιστον μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θα έλεγα έστω να δούμε με ποιους όρους δημιουργεί θέσεις εργασίας, εδώ όμως δεν επιστρέφουν.
Θα έλεγα λοιπόν ότι εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών που περιλαμβάνει αν θέλετε και μια συζήτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο που δεν επιστρέφει στη λειτουργία της οικονομίας, θα πρότεινα ένα τμήμα και των υπερκερδών και των τραπεζών και των υπόλοιπων ολιγοπωλίων να γίνει ένα ταμείο εγγυοδοσίας και για τη στέγη που συζητάγαμε πριν και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Έτσι θα μπορέσει να γίνει με το να γυρίσει σε πραγματική εργασία για να μην υπάρχει καμία συζήτηση για φορομπηχτική πολιτική. Γιατί το κατανοώ αυτό και το χρησιμοποιεί πολύ το σύστημα εξουσίας.
Πρακτικά τι λέει; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φόρους; Δεν θέλουμε να βάλουμε φόρους. Θέλουμε να επιστρέψουν όλα αυτά, τα οποία φεύγουν από την αγορά και την κοινωνία, να γυρίσουν στην κοινωνία. Γιατί να μην πάνε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Γιατί να μην γίνουν πρόγραμμα στέγης; Έτσι θα μπορέσουμε και να κατεβάσουμε τιμές αλλά και να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτό ξέρετε, είναι συγκεκριμένο μέτρο».
Σ. Φάμελλος σε follow up ερώτηση για το στεγαστικό:
«Έχουμε μια έκρηξη τιμών στη στέγη που φτάνει στα επίπεδα της κρίσης, δηλαδή προ κρίσης το 2008, ενώ οι μισθοί δεν έχουν φτάσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι η στέγη έχει γίνει ένα πολύ ακριβό όνειρο και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στο δημογραφικό. Επηρεάζει τα νέα ζευγάρια, πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει η στέγη να αποτελέσει δημόσια πολιτική. Δεν μπορεί η πολιτεία να απουσιάζει από ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που ουσιαστικά τροποποιεί το μέλλον της Ελλάδας και έτσι να κατεβάσει και την έκρηξη τιμών.
Η χώρα μας είχε όχι τέλειες, αλλά είχε πολιτικές στέγης. Θα πρέπει λοιπόν, προφανώς για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενισχύσουμε και επιδοματική. Είναι όμως ένα μέτρο πολύ συμπληρωματικό. Όπως επίσης θα πρέπει να σταματήσουμε τα προβλήματα με την πρώτη κατοικία, με την ασυδοσία των σέρβις και των funds. Πάνω απ΄ όλα όμως, νομίζω ότι χρειάζεται δημόσια πολιτική στέγης. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει να παρέχει τουλάχιστον 10.000 νέα σπίτια το χρόνο σε συνεργασία με τους δήμους και κοινωνική στέγη και εργατική στέγη και φοιτητική στέγη».
Φάμελλος σε Πολάκη για τις προτάσεις του για την καταπολέμηση της ακρίβειας
«Έχουμε καταθέσει τετραπλή πρόταση για το ρεύμα που περιλαμβάνει προφανώς το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, αλλά περιλαμβάνει ταυτόχρονα τον περιορισμό των υπερκερδών με οριοθέτηση του συντελεστή κέρδους, το ανώτερο 5%, διμερή σταθερά συμβόλαια τα οποία ήταν νομοθετημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υλοποιεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα τον πλουραλισμό της αγοράς ενέργειας με ενεργειακές κοινότητες, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι μικροπαραγωγοί να έχουν και αυτοπαραγωγή και φθηνότερο ρεύμα».
Φαραντούρης σε Γκλέτσο για την οικονομία και ΛΑΡΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΣΔΙΤ
«Αναφέρεις εμβληματικής και γεωστρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις για τη χώρα έκλεισαν με αδιαφανή τρόπο. Είναι εγκλήματα κατά της δημόσιας περιουσίας για τα οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν», απάντησε στον Απόστολο Γκλέτσο ο Νίκος Φαραντούρης.
Πολάκης σε Φάμελλο: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολιτική επιλογή τα 3 δισ. από τον αναβαλλόμενο φόρο στην Εθνική»
Σωκράτης Φάμελλος: «Επειδή Παύλο με ρώτησες και ήταν πολύ σοβαρή και σωστή ερώτηση και όταν είχα την ευθύνη του τομέα αλλά και στη συνέχεια είχαμε υπολογίσει πώς ακριβώς μπορεί να είναι δημόσια η ΔΕΗ, πόσο κοστίζει, πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε. Και το έχουμε κάνει γιατί σήμερα οι μόνοι που περνάνε καλά είναι η Vodafone που είναι μέτοχος και τα γαλάζια παιδιά που είναι στη διοίκηση.
Τα υπόλοιπα όμως μέτρα τα οποία προτείνεις εσύ και παραδείγματος χάρη το θέμα ας πούμε μιας δημόσιας τράπεζας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε κάποιο προϋπολογισμό και κάποια προσέγγιση γιατί έχουμε για την αναπτυξιακή τράπεζα, για τις μικροπιστώσεις σοβαρές επεξεργασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα που έχει λόγο ευθύνη της κυβέρνησης να αλλάξεις τη μετοχή του Δημοσίου. Υπάρχει αντίστοιχος προϋπολογισμός και τι επιπτώσεις θα έχει;».
Παύλος Πολάκης: «Σαφώς κι έχουμε. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε από το 41% που κατείχαμε έδωσε σχεδόν το 32%. Έχει μείνει το 8%. Λοιπόν αυτό το 32 κάνει περίπου 2 δις και κάτι περίπου. Εγώ θεωρώ ότι μια πρώτη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου είναι αυτή. Για παράδειγμα είναι πολιτική επιλογή. Πόσα χρόνια περίπου ο αναβαλλόμενος φόρος;
Αυτή τη στιγμή αν τα θυμάμαι καλά που τα θυμάμαι γιατί τα νούμερα τα πάω καλά είναι περίπου 13.5 δις ευρώ δια τέσσερα πάει με τις τέσσερις συστημικές είναι λίγο παραπάνω της Εθνικής. Οπότε έχει σίγουρα 3 δισ. ευρώ αναβαλλόμενο φόρο η Εθνική. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολιτική επιλογή ότι αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχει μόνο το δημόσιο με νόμο, όπως με νόμο την πούλησε.
Με νόμο θα την πάρουμε πίσω με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα συμμετέχει μόνο το Δημόσιο και ο αναβαλλόμενος φόρος από τις υπόλοιπες τράπεζες Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα μισό δις κάθε χρόνο για να ανακουφίσει κόκκινα δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν ή να ανακουφίσει τις δόσεις από ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν. Γιατί έχω καταθέσει μια ολόκληρη πρόταση ότι δεν μπορεί ένα fund που πήρε στο 20% ένα στεγαστικό δάνειο να ζητάει 100% επιστροφή. Άλλο ένα 20% θα ζητήσει και καλά είναι με νόμο πάντα».
Π. Πολάκης για Κλιματική Κρίση
Ερώτηση στον Π. Πολάκη για Κλιματική Κρίση: «Και η χώρα μας έχει πληρώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση κρίνεται από το πώς διαχειρίζεται αυτές τις κρίσεις, για παράδειγμα το καλοκαίρι η κυβέρνηση που εντόνως κρίθηκε για τη χρήση του 112, όμως η ίδια λέει πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Το ερώτημα είναι εσείς πιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην διαχείριση τόσο ακραίων καταστάσεων».
Π. Πολάκης: Μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε μία εποχή μετάβασης όπου η ανεξέλεγκτη μεγέθυνση της οικονομίας και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνάει τα όρια της αντοχής του παγκόσμιου οικοσυστήματος, αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, δημιουργεί ρύπανση πολλών μορφών και δημιουργεί και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας.
Εμείς μπορούμε στους σημερινούς καιρούς να χρησιμοποιήσουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης Κάνουμε κάτι τέτοιο; Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα είναι αντιπλημμυρικά παντού και στις πόλεις και για την προστασία των καλλιεργειών .Εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος και από το ταμείο ανάκαμψης που δεν στράφηκε. Ακόμα περιμένουμε».
Πολάκης κατά Κασσελάκη για το Μάτι
Follow up ερώτηση στον κ. Πολάκη:«Προσφάτως ο κ. Κασσελάκης είπε ειδικά για την τραγωδία στο Μάτι που εκείνος επανέφερε το θέμα στο δημόσιο διάλογο ότι γνωρίζατε. Το ερώτημα είναι τελικά γνωρίζατε»;
Π. Πολάκης: «Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας αλήθειας, γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικό παρελθόντος του. Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να το κρύψουμε; Για ποιο λόγο; Να πετύχουμε τι; Αυτή την τοξική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας ότι έκρυβε και δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα.
Αισχρή προπαγάνδα σε μία κατάσταση που σε μιάμιση ώρα κάηκε από την κορυφή του βουνού μέχρι κάτω, με 10-11 μποφόρ αέρα, που υπήρξε αυτή η καταστροφή και που εμείς αφήσαμε μια ολόκληρη υποδομή και μία άλλη λογική με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών που το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και φτιάξε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που τι κατάφερε; Ούτε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει μπορέσει να χρησιμοποιήσει με το πρόγραμμα Αιγίς».
Απ. Γκλέτσος για κλιματική κρίση
Ερώτηση: «Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς σε περιπτώσεις πυρκαγιών όπως στο Μάτι, αλλά και θεομηνιών όπως ο Ντάνιελ στη Θεσσαλία. Αν υποθέσουμε πως εσείς θα είχατε την πολιτική ευθύνη της πολιτικής προστασίας».
Απάντηση: «Να ξέρετε ότι η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο – Η πυρκαγιά σβήνεται 1 – 2 χειμώνες πριν. Όταν έχει τον καιρό που μπορείς να προσεγγίσεις, δεν θα πας. Το χειμώνα με τα χιόνια να κάνεις αντιπυρικές ζώνες ή να βγάλεις τα αυτά που είναι έχουν ξεραθεί και να κάνεις όλες εκείνες τις εργασίες για να που θα πρέπει να προστατεύσεις το δάσος σου και να ανοίξεις, να φτιάξεις τις μεγάλες ζώνες. Πας και τα καθαρίζεις, ανοίγεις δρόμους, φτιάχνεις τους πυροσβεστικούς κρουνούς και είσαι έτοιμος. Αν συμβεί να ξέρεις ότι δεν θα καούν τουλάχιστον τα σπίτια και δεν θα σου καούν άνθρωποι. Οπότε έχεις μετά αν δεν καεί το δάσος έχεις το απόλυτο αντιπλημμυρικό που είναι το δάσος. Οπότε εξοικονομείς χρήματα για τα αντιπλημμυρικά. Και από εκεί και πέρα βλέπεις ποια αντιπλημμυρικά σου χρειάζονται για να τα φτιάξεις – και τα φτιάχνεις».
Follow up ερώτηση: «Εσείς έχετε δηλώσει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ότι η Στερεά Ελλάδα είναι υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες και θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών αιολικών πάρκων και νέων με φωτοβολταϊκών πάρκων»;
Απάντηση: «Φτιάχνεις λοιπόν τα αντιπλημμυρικά σου εκεί που χρειάζεσαι, όταν χρειάζεσαι, με τα χρήματα που παίρνεις από τα χρήματα της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης και όχι να έχεις τώρα δύο περιφερειάρχες που θα καθίσουν στο σκαμνί για πνιγμένους ανθρώπους. Όχι, δεν έχουν μπει οι μπαταρίες και δεν αποθηκεύεται το ρεύμα».
Γκλέτσος: «Εχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και βγάζουν μηδέν ρεύμα»
«Ναι, έχουμε 5.000 σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες, 15 δις και ρεύμα. Ξέρετε πόσο ποσό βγάζουν αυτές; Ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμα μπαταρίες».
Ν. Φαραντούρης για την κλιματική κρίση
«Την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο έκανα μια παρέμβαση στην Ολομέλεια έχοντας την ευθύνη της Ευρωομάδας μου για την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έχω ζητήσει δύο πράγματα τα οποία έχουν γίνει ήδη καταρχήν δεκτά. Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Ξέρετε γιατί το ζήτησα αυτό;
Για να αντισταθμίσουμε την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα, τέσσερα χρόνια να διαχειριστεί τα στοιχειώδη, θεομηνίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ερημοποίηση. Αντισταθμίσουμε με συντονισμό των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας πρώτον αυτών.
Δεύτερον, οραματίζομαι και είναι στους δέκα άξονες που έχω καταθέσει για την επόμενη μέρα, τους δέκα άξονες, το πρόγραμμά μου για τη χώρα. Ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής Προστασίας επιτέλους που θα δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα περιφερειακά προγράμματα και στα περιφερειακά σχέδια. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα που δεν ξέρει τι του γίνεται, στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη.
Έμφαση στην περιφέρεια, αποκεντρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας λοιπόν σε εθνικό επίπεδο και εναρμόνιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Διότι όταν έχουμε μια πλημμύρα, διότι όταν έχουμε μια θεομηνία μέχρι να πάρει πρέφα ο Κικίλιας τι γίνεται; Θα έρθει ένα αεροπλάνο από τη Σλοβακία, Σλοβενία να κατάσβεση την πυρκαγιά ή θα έρθει μια μονάδα κρούσης από την Ιταλία; Αυτό σημαίνει ιδρώνω τη φανέλα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εθνικά συμφέροντα και την κοινωνία».
Σ. Φάμελλος για την Κλιματική Κρίση
Ερώτηση: Μιλήσατε στη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου του ’23. Είπατε πως εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλάξαμε τη στάση μας στο συνέδριο και αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν νέες άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Εκτιμάται ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος κρύβει κοιτάσματα. Θα μπορούσαν βεβαίως να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αν βρεθεί κάποιο πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, εσείς θα σταθείτε απέναντι στην εξόρυξη του;
Απάντηση: «Όχι, δεν είπα αυτό, έτσι όπως καταλαβαίνω την ερώτηση είπατε, δοθούν νέες άδειες».
Ερώτηση: «Το ερώτημα είναι αν βρεθεί ένα κοίτασμα όχι στις αδειοδοτημένες περιοχές, είναι ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται έρευνα σε αδειοδοτημένες περιοχές. Θα γίνει έρευνα όταν θα αδειοδοτηθούν νέα οικόπεδα ή οτιδήποτε δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για νέα οικόπεδα».
Απάντηση: «Δυστυχώς η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη όσον αφορά ιδιαίτερα το Τουρκολιβυκό, δεν έλαβε υπ’ όψιν όπως έπρεπε τουλάχιστον. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όταν τελειώσουν οι έρευνες στην περιοχή που γίνονται τώρα, θα πρέπει να αποφασιστεί βιωσιμότητα. Διότι μην υποτιμάτε το ζήτημα ότι η κλιματική κρίση και δυστυχώς όλα τα προβλήματα που επιφέρει, που φτάνουν στην καταστροφές και στη μεγέθυνση των ανισοτήτων, φέρνει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για την αναστολή της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Και δεν είναι ζήτημα μόνο οικονομικό. Είναι και ζήτημα επιβίωσης. Δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι τα ισοζύγια βιωσιμότητας αυτών των κοιτασμάτων όταν τελειώσει η διαδικασία της έρευνας και πρέπει με μεγάλη προσοχή να τα δούμε. Δεν έχω μιλήσει όμως ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. Ναι, έχουμε μιλήσει και δεσμεύομαι γι’ αυτό. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προοπτική για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Για τη βιωσιμότητα που αμφισβητείται της κοινωνίας των πολιτών από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την ξηρασία. Και η παγκόσμια κοινότητα κλείνει τα μάτια της. Δυστυχώς ο ρυθμός αύξηση θερμοκρασίας επιταχύνεται. Αυτό είναι το πρόβλημα βιωσιμότητας, όχι της οικονομίας της ζωής».
Follow up Ερώτηση: «Η διευκρίνιση πάντως είναι ότι εσείς δεν πρόκειται να ενταχθείτε σε αδειοδοτημένα οικόπεδα στις εξορύξεις»;
Απάντηση: «Νομίζω ότι αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει ακριβώς γιατί υπάρχει, πρώτον, το συμφέρον της χώρας μας και δεύτερον διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών. Θέλω να ξεκαθαρίσω λίγο κάτι. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά η δική μου να έχουμε μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα. Δεν είναι γιατί πουλάει ή γιατί είναι μοντέρνο. Έχει να κάνει με τη ζωή. Και όσο δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια κοινωνία δεν οδηγείται σε σωστό δρόμο, κινδυνεύουμε. Διότι έχω ακούσει πάρα πολλές δεσμεύσεις και σε συμβούλια υπουργών που έχω εκπροσωπήσει και στον ΟΗΕ που έχω πάει όταν είχα την ευθύνη του υπουργείου, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει έργα και παρότι δεσμεύεται η παγκόσμια κοινότητα, πάμε προς τα πίσω. Μάλλον πάμε πολύ προς τα μπροστά… στον ρυθμό εκπομπών αλλά και στην αύξηση θερμοκρασίας. Και πιθανά η εκλογή του κυρίου Τραμπ δημιουργεί νέα ερωτήματα. Εγώ θα έλεγα ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είναι μια πολύ ισχυρή συμφωνία για το κλίμα, που να διασφαλίζει ότι δεν θα κινδυνεύουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι. Γιατί πρώτα οι ευάλωτοι θα κινδυνεύσουν».
Απ. Γκλέτσος για την εξωτερική πολιτική
Ερώτηση: «Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αίσθηση. Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο; Τι πιο αριστερό; Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση»;
Απάντηση: «Όταν αυτό κατ’ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους.
Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα».
Ν. Φαραντούρης για την εξωτερική πολιτική
Ερώτηση: «Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία σκέτο. Σωστά αντιδρά η κυβέρνηση; Τι πρέπει να γίνει»;
Απάντηση: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον, τέσσερα χρόνια τώρα και η ολιγωρία της κυβέρνησης έγκειται σε δύο βασικά πράγματα.
Πρώτον, δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πρώτα.
Πρόσφατο παράδειγμα με τον Ράμα. Δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά στην ουσία τους.
Διολισθαίνουμε σε μια σχέση διμερή Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα -Τουρκία, Ελλάδα – Αλβανία.
Αυτό ξέρετε τι είναι; Γκολ από τα αποδυτήρια στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Εάν πραγματικά θέλεις να είσαι πρωταγωνιστής στην περιοχή σου, καθιστάς όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκά. Γιατί; Γιατί είσαι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Διότι είσαι ενεργός και αξιόπιστος εταίρος και όχι δεδομένος και σιωπηλός στη γωνία σου και με το κεφάλι κατεβασμένο. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει αξιοποιήσει τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσει όσο έπρεπε και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Το δεύτερο λάθος είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων.
Όταν χαρακτηρίζεις το προηγούμενο διάστημα ότι η συμφωνία των των Πρεσπών είναι δυναμίτης στη σταθερότητα, στην περιοχή και στα Βαλκάνια, πως θα την υπερασπιστείς στη συνέχεια και θα ζητάς η Βόρεια Μακεδονία να αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία, τη στιγμή που μέσα στο ίδιο σου το κόμμα έχει σαμποταριστεί;»
Π. Πολάκης για την εξωτερική πολιτική
Ερώτηση: «Χθες συμπληρώθηκαν 1000 μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν σωστή η στάση της Ελλάδας που συντάχθηκε με τους νατοϊκούς συμμάχους; Τι διαφορετικό θα είχε κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»;
Απάντηση: «Δεν συμφωνούμε με την ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος, για οποιαδήποτε αιτιολογία. Αν το δεχόμασταν θα ήτανε σαν αποδεχόμασταν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεύτερον, η χώρα μας έχει παρελθόν πολυδιάστατης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πάντα έπαιζε μεσολαβητικό ρόλο. Δε γινόταν μέρος του προβλήματος, όπως έγινε τώρα. Ναι, από τη στιγμή που είμαστε στο ΝΑΤΟ θα παίρναμε το πλευρό θεωρητικά των συμμάχων μας, όμως δεν είχαμε κανένα λόγο να πάρουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βλήματα 105 και 155 από τα νησιά ή από συγκεκριμένες περιοχές και στρατόπεδα της χώρας και να τα στείλουμε μέσω Τσεχίας στα τάγματα του Αζόφ στην Ουκρανία και να γίνουμε μέρος της σύγκρουσης, διασπώντας με πολύ τραυματικό τρόπο και δύσκολα επουλώσιμο, ιστορικούς δεσμούς και οικονομικές συνεργασίες με μια σειρά από χώρες και με την Ρωσία.
Θεωρώ ότι εμείς έπρεπε αυτή τη στιγμή να πρωτοστατούμε σε μία πολιτική διαμεσολάβησης για να σταματήσει η σύγκρουση με βάση το διεθνές δίκιο και όχι να στέλνουμε όπλα σαν τον πιο πειθήνιο νατοϊκό και Αμερικανό μαθητή μήπως και μας ελεήσουν σε κάτι παραπάνω».
Ερώτηση Follow up στον Π. Πολάκη: «Είπατε ότι θα παίρναμε θεωρητικά το μέρος της Ουκρανίας. Δεν θεωρείτε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας»;
Απάντηση Π. Πολάκη: «Προφανώς και έχει αλλά τις επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις τις βλέπεις στο σύνολο, δηλαδή αυτή τη στιγμή σε διασπούμε για παράδειγμα δεσμούς με τις αραβικές χώρες; Με το να έχουμε ταχθεί μονομερώς υπέρ του Ισραήλ και της γενοκτονίας που κάνει στη Γάζα; Καταδικάσαμε απ’ την πρώτη στιγμή την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και την απαγωγή των ομήρων και τις εκτελέσεις και τα λοιπά. Όμως η αντίδραση του Ισραήλ έχει αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει το προ πολλού το όριο της νόμιμης άμυνας. Εδώ μιλάμε για περίπου 180 – 230.000 νεκρούς κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, δηλαδή 200 χιλιάδες νεκρούς στα 2 εκατομμύρια, είναι σαν έχει χάσει χώρα μας 2 εκατομμύρια στα 10. Εδώ πρέπει να πάρεις θέση. Άρα οι διεθνείς αναφορές και συνθήκες πρώτα απ’ όλα έχουν μέσα τους και τον ανθρωπιστικό παράγοντα και το Δίκαιο και βέβαια βλέπει και βλέπεις και τις διεθνείς επιπτώσεις. Εκεί θα πρέπει να έχουμε αξιοποιήσει άλλα πράγματα».
Σ. Φάμελλος για την Εξωτερική Πολιτική
Ερώτηση: «Επικαλούμαι πρόσφατη ανακοίνωσή σας με αφορμή την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Εγείρονται, λέτε νέα σοβαρά ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ξεκάθαροι στόχοι στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ερώτημα είναι λοιπόν έχετε διαπιστώσει ότι έχουν παραβιαστεί αυτές οι κόκκινες γραμμές; Υιοθετείτε τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά; Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και μυστική διπλωματία»;
Απάντηση: «Δεν θα ήθελα να υπάρχει μυστική ατζέντα και γι’ αυτό η κυβέρνηση μπορεί πολύ ξεκάθαρα να μιλήσει και να ενημερώσει. Διότι δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Θυμάστε και εσείς τις δηλώσεις και πιθανά κάποια περιστατικά κρυφής διπλωματίας που μαθαίναμε από την άλλη μεριά τι συζητιόταν και κάποιες λανθασμένες κατά την άποψή μου επιλογές περί προκεχωρημένου φυλακίου, περί δεδομένου συμμάχου που δεν βελτίωναν την δύναμη της εξωτερικής πολιτικής.
Εμείς είχαμε εφαρμόσει μια άλλη εξωτερική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά και έπρεπε αυτό να συνεχιστεί. Δηλαδή μια δυναμική με δική μας πρωτοβουλία εξωτερική πολιτική. Η οποία θα μπορεί να δυναμώνει και τη χώρα, να ωφελεί τους πολίτες και τη χώρα, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Εμείς βάζουμε όρους. Οι όροι έχουν κόκκινες γραμμές. Δεν είναι τα θέματα της κυριαρχίας μας; Δεν είναι τα θέματα της αποστρατικοποίησης των νησιών, δεν είναι το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της παραπομπής της μόνης διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης; Αυτά τα έχουμε βάλει. Δεν θέλουμε να συζητιέται οτιδήποτε άλλο. Και πρέπει να σας πω ότι η σύγκρουση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Σαμαρά αποκάλυψε ένα πολύ μεγάλο λάθος του κυρίου Μητσοτάκη. Ακολούθησε τη γραμμή του κυρίου Σαμαρά. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοσία, για έλλειψη πατριωτισμού και όλα αυτά καταγράφηκαν και διεθνώς και εσωτερικά. Όταν ήμασταν και κυβέρνηση, το έκανε στις Πρέσπες, το έκανε στα χωρικά ύδατα, το έκανε στο φράχτη, στο μεταναστευτικό και τώρα μας λέει ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Και αναρωτιέμαι σε ποιον μιλάει, στον κύριο Σαμαρά; Στον εαυτό του; Εγώ λέω ένα πράγμα, η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικά συμφέροντα. Πρέπει υπηρετεί την πατρίδα. Εμείς το ζητήσαμε. Ανησυχία καταθέσαμε και περιμένουμε να έχουμε τέτοια εξωτερική πολιτική. Δεν συμφωνείτε»;
Follow up Ερώτηση: «Επιστρέφω θέτοντάς το διαφορετικά. Έχετε δει να παραβιάζονται αυτές οι κόκκινες γραμμές; Και μιλήσατε για ενημέρωση. Δεν υπήρξε ενημέρωση από τον κύριο Φιντάν, μετά τη συνάντηση με τον κύριο Γεραπετρίτη, από τον κύριο Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Αυτό δεν είναι ενημέρωση ή δεν σας αρκεί αυτή η ενημέρωση; Θέλετε κάτι άλλο»;
Απάντηση: «Επειδή είχα την ευθύνη της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όταν ενημερώθηκα και εγώ προσωπικά από τον κύριο Γεραπετρίτη σε παλαιότερο κύκλο γίνονται μετά τις συναντήσεις, αλλά όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και παραίτηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αναφέρονται και οι δύο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση. Οφείλεις, ιδιαίτερα όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, να θέσεις όρους, να προστατεύσεις δηλαδή το συμφέρον της χώρας. Αυτό σημαίνει πατριωτισμός. Πατριωτισμός σημαίνει να βάζεις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και αν θέλετε και να πιέζεις με ένα θετικό τρόπο την κυβέρνηση να είναι συνεπής σε αυτές τις γραμμές. Εμείς, όπως διαπιστώνετε πάντα τοποθετούμαστε με βάση εθνική γραμμή. Δεν κάνουμε αυτό που κάνει κύριος Μητσοτάκης. Δεν κάνουμε ψηφοθηρία ούτε λαϊκίζουμε με βάση την εξωτερική πολιτική. Μιλάμε για αυτό που πρέπει. Δεν θα βγούμε να πούμε ότι πούλησε κάποιος τα συμφέροντα της χώρας γιατί εμείς θα πούμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα τώρα που μπαίνουμε σε μια περίοδο με πολύ μεγάλες αβεβαιότητες, με μια γενοκτονία στη Γάζα και με έναν πόλεμο στην Ουκρανία και αλλαγή στη στάση της Αμερικής, νομίζω ότι η Ελλάδα, πρέπει να δυναμώσει την εξωτερική της πολιτική και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης».
Ν. Φαραντούρης για το «Κόκκινο» και την «Αυγή»
Ερώτηση: «Αν και το αναφέρατε νωρίτερα και είπαμε θα επανέλθουμε. Κύριε Φαραντούρη, θέλω να σταθώ στους εργαζόμενους, τους απλήρωτους εργαζόμενους στο «Κόκκινο» και την «Αυγή». Είπατε ότι συναντηθήκατε μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα και τους καταθέσατε το πλάνο σας. Είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Κύριε Φαραντούρη, τώρα καταθέσατε το πλάνο; Τώρα συνειδητοποιήσατε ότι πρέπει κάτι να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους»;
Απάντηση: «Συμπάσχω με απλήρωτους εργαζόμενους και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το ζήτημα του «Κόκκινου» και της «Αυγής». Πριν από δύο μήνες είχα βγει στον αέρα στο Κόκκινο και είχα μιλήσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχω στο μυαλό μου. Με βάση αυτά που γνωρίζω, αυτά που έχω εφαρμόσει στο παρελθόν ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός και με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και γενικότερα την εμπειρία που έχω από τέτοια πράγματα.
Στην πράξη αυτό έγινε πριν από δυόμισι μήνες, πριν ακόμα θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Συναντήθηκα όμως και την προηγούμενη εβδομάδα, διότι θεωρώ ότι είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση ενός υποψήφιου προέδρου να συναντηθεί με τη δυνατή φωνή δύο μέσων που τιμούν και κοσμούν τον πλουραλισμό και την ενημέρωση.
Και σας θυμίζω ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και πολλούς συμμάχους σε αυτή την άσκηση. Όταν λοιπόν το Κόκκινο και η Αυγή είναι το μέσο στο οποίο μπορεί να ακουστεί καθαρά η φωνή των δημοκρατών προοδευτικών πολιτών και του κόμματός μας, είναι τουλάχιστον αμαρτία να σιωπά και να μην μπορεί να εκφραστεί. Το σχέδιό μου βασίζεται όχι σε άλλα λόγια, ν αγαπιόμαστε, αλλά σε συγκεκριμένους άξονες. Τους πρότεινα μια εταιρεία συμμετοχών, υπό την οποία θα μπει το Κόκκινο και η Αυγή.
Πρότεινα επίσης το Κόκκινο να πάρει μια οικολογική διάσταση, ώστε να τύχει χρηματοδότησης πλουσιοπάροχη που μπορεί να έρθει από την Ευρώπη. Πρότεινα ενεργειακή κοινότητα, κάτω από την εταιρεία αυτή και άλλα πράγματα που συνδέονται τόσο με την ενημέρωση όσο και τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ».
Follow up Ερώτηση: «Οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και στην «Αυγή» καταγγέλλουν ότι αυτή τη φωνή δεν την ακούτε. Όχι εσείς προσωπικά, η Πολιτική Γραμματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καιρό προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί τους, μαζί σας και δυστυχώς, όπως λένε οι ίδιοι, δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Και βάζουν το ερώτημα είναι αστείες οι αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού, όταν εδώ και 5 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν δεκτοί και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, το ερώτημα το θέτουν οι ίδιοι».
Απάντηση: Το πάω λίγο πιο πέρα να ακούμε και οφείλουμε να την ακούμε. Και πραγματικά λυπούμαι που αφήσαμε ή κάποιοι τέλος πάντων να φτάσει εκεί ο ραδιοσταθμός και η εφημερίδα, η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς.
Τέλος πάντων, δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, αλλά με ενδιαφέρει, όχι να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω και να πετάξω την μπάλα στην εξέδρα.
Διότι το πιο εύκολο που θα μπορούσα να κάνω είναι να σιωπήσω και να μην εμπλακώ, από τη στιγμή που δεν ήμουν μέρος του προβλήματος, ούτε διοίκησαν το σταθμό, ούτε πήρα κάποιες αποφάσεις, ούτε εν πάση περιπτώσει υπήρξα μέλος κάποιας διοικητικής ομάδας που διαχειρίστηκε τα οικονομικά, τις αμοιβές, τέλος πάντων, διαχρονικά τα κακώς κείμενα, τα οποία βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια.
Εγώ ένα πράγμα θέλω να εξασφαλίσουμε, αφενός τις θέσεις εργασίας και αφετέρου τον πλουραλισμό.Και δεν νοείται αυτή τη στιγμή ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βγει μπροστά με ορμή και αυτοπεποίθηση και να μην έχει δύο ιστορικά μέσα να βασίζεται για να μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του και τις πολιτικές του θέσεις».
Απ. Γκλέτσος σε ερώτηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση: «Θεωρείτε πως τα όσα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο βδομάδες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο κατηγορίες συνέδρων στον χώρο και αδυναμίας πρόσβασης για έναν αριθμό εκλεγμένων συνέδρων, είναι ενδεικτικό του πως θα λειτουργεί το κόμμα την επόμενη μέρα»;
Απάντηση: «Ήταν ένα συνέδριο όπου ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε με τον προσφιλή του τρόπο να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έφερε πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι έφερε πάρα πολλούς. Ήταν τα πέριξ του συνεδρίου. Όλοι οι παράδρομοι γεμάτοι από λεωφορεία. Έφερε πολλούς.
Αλλά αυτό δημιούργησε στην πόρτα μια στεναχώρια. Αυτό είναι αλήθεια. Από κει και πέρα όμως, το συνέδριο έγινε κατά πως έπρεπε να γίνει. Αυτό το πιστοποιούν οι παρατηρητές δημοσιογράφοι. Το συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να έρχεται μέχρι έξω, αλλά δεν μπήκε μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου ή επί της διαδικασίας. Τίποτα απολύτως. Και το συνέδριο έληξε κανονικά, όπως έπρεπε να λήξει. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι άλλο, τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε για να του κάνουμε το χατίρι.Δεν ξέρω πραγματικά – δεν καταλαβαίνω όλα αυτά που περιδιαβαίνει τις τηλεοράσεις και εξακολουθεί να λέει. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω».
Follow up Ερώτηση: «Πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε ο κύριος Κασελάκης από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. του συνεδρίου) είναι ίσως και μια ομολογία ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανείς που θα τον κερδίσει»;
Απάντηση: «Μα όχι βέβαια. Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει ένα καταστατικό που οφείλουμε να το σεβόμαστε»
Ο κύριος Κασελάκης αποκλείστηκε επειδή ο ίδιος ήθελε να αποκλειστεί – όταν παίρνει το καταστατικό και το κάνει πατσαβούρα και το πετάει κάτω και το πατάει και περιδιαβαίνει κάθε μέρα τα κανάλια και μιλάει με τον τρόπο που μιλάει για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του… Μιλάει για μαύρα ταμεία όντας πρόεδρος σε ένα κόμμα, μιλάει για μαύρα ταμεία.. Λέει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ότι είναι κουκουλοφόροι και λέει ένα σωρό άλλα πράγματα.
Δεν παράγει έντεκα μήνες, ούτε μια στιγμή πολιτική, και περιδιαβαίνει τα κανάλια και λέει αυτά που έλεγε χωρίς να λέει κουβέντα για πολιτική, ο κύριος Κασελάκης ήθελε να φύγει. Ήθελε να φύγει και από εδώ και πέρα θα δείτε ότι θα δικαιώνει κάθε μέρα αυτά που είπε η Κεντρική Επιτροπή για εκείνον, και τον έθεσε εκτός κόμματος, ως έκπτωτο».
Πολάκης: «Δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ψεύτικο πόθεν έσχες Κασσελάκη»
Ερώτηση για Κοινωνία, Κράτος στον Π. Πολάκη: «Δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στο ΣΥΡΙΖΑ»;
Απάντηση Π. Πολάκη: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη». Ο κ. Πολάκης δείχνει το πόθεν έσχες, το πραγματικό κατ’ αυτόν του κ. Κασσελάκη και λέει: «Αυτές εδώ οι εταιρείες από κάτω ήταν αυτές οι οποίες θα έπρεπε να έχει δηλώσει και δεν της δήλωσε με το πόθεν έσχες που κατέθεσε, φαντάζεστε έναν ηγέτη κόμματος της αριστεράς να φαίνεται ότι είναι διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες που είναι στο φορολογικό πάρα παράδεισο των νησιών Μάρσαλ; Αν το ξέραμε αυτό θεωρείτε ότι θα αφήναμε τον κ. Κασσελάκη να είναι πρόεδρος; Εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και το λάθος που έκανα, πίστεψε με. Πίστεψα και εγώ έναν άνθρωπο που ήρθε λέγοντάς μας ότι προσέγγισε το ΣΥΡΙΖΑ επειδή την οικογένειά του, την χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα, που ήταν βέβαια ένα τεράστιο ψέμα. Ο πατέρας του το παραδέχτηκε πρόσφατα που είπε με την λιβεριανή εταιρεία όπου είναι μέτοχος ο ο ίδιος και η σύζυγός του».
Ερώτηση Follow up στον κ. Πολάκη: «Γιατί δεν ψάξατε νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη; Περάσανε πολύ μήνες».
Απάντηση Π. Πολάκη: «Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι. Προφανώς θα έπρεπε να έχει ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας. Από ‘κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος γιατί διαχειρίστηκε τέσσερα χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να κλέψει 0,50 € και εγώ στο υπουργείο μπορεί να μιλάω 2 ώρες για αυτά τα πράγματα και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι για ότι περάσαμε δίπλα από ποταμούς χρήματος και δεν απλώσαμε το χέρι μας, ενώ άλλοι το άπλωσαν».
Πολάκης σε Γκλέτσο: «Θα διπλασιάσουμε τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού»
«Πήραμε νοσοκομεία με έλλειμμα και παραδώσαμε νοσοκομεία με πλεόνασμα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία. Πήραμε νοσοκομεία που χρώσταγαν 735 εκατ. και παραδώσαμε νοσοκομεία με 300 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Διώξαμε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία και γλυτώσαμε 330 εκατ. ευρώ. Το παιχνίδι μίζας γίνεται πάλι. Θα διπλασιάσουμε τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού».
Πολάκης σε Φάμελλο: «Επιμένω στον γάμο των ομοφύλων, διαφωνώ στην τεκνοθεσία»
«Αν ήμουν πρόεδρος δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για να κρατήσουμε εμείς την δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχθώ την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας και στα ομόφυλα και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή ή θεία. Είναι εμπόριο. Στυγνό εμπόριο», απάντησε ο Παύλος Πολάκης για το νομοσχέδιο που δεν ψήφισε.
Ερώτηση Πολάκη σε Γκλέτσο για την τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Παύλος Πολάκης ρώτησε τον Απόστολο Γκλέτσο: «Επειδή έχεις μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω διατυπώσει μία μεγάλη ρύθμιση μεταφορά αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Απ. Γκλέτσος: «Συμφωνώ. Να σταματήσει η διάχυση των ευθυνών που δεν ξέρουμε ποιος έχει και από ποιον θα ζητήσουμε ευθύνη όταν γίνονται μεγάλες ζημιές. Να έρθουν τα οικονομικά εργαλεία για να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση για να δώσει έργο. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι είναι έτσι όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».
Η απάντηση του Σ. Φάμελλου στην ενότητα ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση: «Στη διάρκεια των 10 μηνών που εσείς ήσασταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είχατε, αντιλαμβάνομαι, στενή συνεργασία με τον κύριο Κασσελάκη, διαφωνήσετε σε κάποιο νομοσχέδιο ή σε κάποια κοινοβουλευτική δράση μαζί του; Πότε συνειδητοποιήσατε ότι δεν κάνει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ»;
Απάντηση: «Νομίζω ότι όταν συσσωρεύτηκαν σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία οδηγούσαν στη συρρίκνωση και στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εγώ αλλά όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία τους άρχισαν να ανησυχούν γιατί κανείς δεν θέλει να βλέπει το κόμμα μας να είναι σε μια δύσκολη στιγμή, όχι απλά συρρίκνωσης και απαξίωσης.
Θέλω όμως να σας πω ότι έβαλα και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αρκετές φορές και τον Φεβρουάριο, αλλά ιδιαίτερα τον Μάιο που κάναμε δύο συνεδριάσεις.Πρέπει να σας πω όμως ότι τα όργανα αυτά δεν συνεδρίαζαν πολύ συχνά, αλλά εγώ έβαλα στα όργανα την αντίθεσή μου με συγκεκριμένα προβλήματα, όπως παραδείγματος χάρη το ότι δεν υλοποιήθηκε απόφαση του συνεδρίου, όταν δηλαδή υπήρχε μια λανθασμένη εξέλιξη στο συνέδριο που εγώ διαφώνησα και ζήτησα να συνεχίσουμε ενωμένοι για να πάμε στη μάχη των ευρωεκλογών.
Αυτή η απόφαση για να συνεχίσουμε ενωμένοι και πιο συλλογική δεν εφαρμόστηκε. Αυτή η διαφωνία κατατέθηκε και στον ίδιο τον Πρόεδρο ιδιωτικά, σε περιορισμένες βέβαια συζητήσεις, αλλά κατατέθηκε και στα όργανα ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή που έγινε τον Ιούλιο που δυστυχώς είχα covid και δεν πήγα. Έστειλα έγγραφη τοποθέτηση ότι σε ανώτατο επίπεδο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συνεδρίου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τυπικό. Είναι ουσιαστικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωνόταν και απαξιωνόταν με πάρα πολλά πολιτικά λάθη, που θα έλεγα εγώ ότι κορυφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Τότε που άνοιξε συζήτηση για τα μαύρα ταμεία ή η παράλογη αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα πολλά προβλήματα με τη διαγραφή του Παύλου, χωρίς να ζητηθεί στην πολιτική Γραμματεία με την Αθηνά, τη Λινού, με τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Έβαλα εγώ ζήτημα να υπάρχει προσφυγή στη βάση όχι μόνο εγώ. Το έβαλαν και άλλοι σύντροφοι χωρίς μομφή. Ήταν μια πολιτική αντίθεση για να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ».
Follow up ερώτηση στον κ. Φάμελλο για το κόμμα και την οργάνωση
Ερώτηση: «Αναφερθήκατε στον Αλέξη Τσίπρα. Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Τσίπρας; Έπρεπε τον Φεβρουάριο το κόμμα να πάει στην εκλογή ηγεσίας»;
Απάντηση: «Τοποθετήθηκα στο συνέδριο και το ξέρει όλος ο κόσμος και όλη η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ μαζί και με άλλους συντρόφους ζήτησα να μην πάμε στη διαδικασία εκλογής, παρότι είχε προηγηθεί ένα δίδυμο πολιτικών γραμματίων μετά από ένα ερωτηματολόγιο που ήταν τουφεκιά στον αέρα, σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος που είχαμε προετοιμάσει όλοι μαζί και σχεδόν ομόφωνα προχωρούσαμε. Ζήτησα λοιπόν να μη γίνει η διαδικασία της εκλογής στη βάση, διότι έπρεπε να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, οτι πρυτάνευσε μέσα μου το συμφέρον του κόμματος αλλά και της μάχης των ευρωεκλογών.Γιατί στις ευρωεκλογές κρίνονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Και ίσως για να δοθεί και η διαδικασία των εκλογών ως ένα ακόμα κριτήριο για να δούμε αν μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη ή όχι.Πρέπει να πω όμως ότι αυτή η προσπάθεια που έκανα και η πρωτοβουλία που ανέλαβα δεν εκτιμήθηκε.Δεν έπιασε τόπο.Αν το ήξερα, θα έπρεπε να κάνω ισχυρότερη αυτοκριτική.Δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων όμως πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη ενός κόμματος ο πρόεδρός του, όπως έκανε δυστυχώς ο προηγούμενος πρόεδρος, και αυτό ήταν εις βάρος και του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας».
Ερώτηση Φάμελλου σε Γκλέτσο για τις ιερόδουλες
Ερώτηση: «Πιστεύεις ότι μπορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέτουν το κόμμα παραβιάζοντας πάγιες θέσεις του στη δημόσια σφαίρα και υποτιμώντας και τη συλλογικότητα, αλλά και προσβάλλοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»;
Απάντηση: «Σε ό,τι με αφορά, έδωσα τις απαιτούμενες εξηγήσεις στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησα – είπα ακριβώς ότι όταν ήταν για τους μετανάστες και για τη σεξουαλικότητά τους, πιστεύω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να μιλάμε για όλα. Όχι δημόσια. Για τα όργανά μας. Μπορούμε να διαφωνούμε, όχι δημόσια, αλλά αν, αν πούμε κάτι το οποίο είναι εκτός γραμμής και δεν το καταλάβουμε, ερχόμαστε στα όργανα του μιλάμε, το συζητάμε και μπορούμε να φυλαχτούμε και να πούμε ότι έκανα λάθος και να ανακαλέσουμε. Συμβαίνουν αυτά. Άνθρωποι είμαστε, αλλά μπορούμε και να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα. Δεν μπορούμε να είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ στρατιώτες που λέμε «ναι σε όλα». Μπορούμε να διαφωνούμε εντός των οργάνων και να υπάρχουμε, να συνυπάρχουμε με τις διαφωνίες μας, αλλά εντός των οργάνων. Μέχρι εκεί λοιπόν».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Γκλέτσο για την Περιφερειακή ανασυγκρότηση
Ερώτηση: «Επειδή έχεις εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά, κατέθεσα ένα πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικός πυλώνας του οποίου εκτός από τους δύο αντιπροέδρους, είναι η Περιφερειακή ανασυγκρότηση. Ζητώ το Περιφερειακό Συμβούλιο να περιλαμβάνει τα μέλη μας χωρίς να εκλέγονται, που έχουν ήδη εκλεγεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Επιμελητήρια, στις νεολαίες, στα Εργατικά Κέντρα. Πες μου σε παρακαλώ την άποψή σου και αν θα το υιοθετούσες σε ένα προσεχές καταστατικό συνέδριο που εισηγούμαι».
Απάντηση: «Ναι, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σωστό. Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουμε μια σωστή εκπροσώπηση και αυτό ήταν το λάθος μας.Και αυτό αν θέλετε να ξέρετε ήταν το λάθος μας και το πληρώσαμε και στις εκλογές που χάσαμε. Σε όλες τις εκλογές που χάσαμε ήταν το ότι δεν ήμασταν σωστά τοποθετημένοι αυτοδιοικητικά και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, τόσο στα επιμελητήρια όσο γενικά στο συνδικαλισμό. Έχουμε έλλειμμα και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν το ξέραμε. Το ξέραμε διότι ήμασταν νέο κόμμα και εξακολουθούμε να μην είμαστε παλιό κόμμα. Αλλά αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Πρέπει ο καινούργιος αρχηγός να το δει. Πρέπει να κάνουμε μεγάλο αγώνα για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τη βάση στην αυτοδιοίκηση, τόσο στον πρώτο βαθμό, τόσο στον δεύτερο βαθμό και παντού. Δεν είναι δυνατόν σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Λαμία, όπως είναι η Θήβα, να μην κατεβάζουμε εμείς ψηφοδέλτιο. Είναι απαράδεκτο και να μπαίνουμε σε ψηφοδέλτια να μπαίνουν οι σύντροφοί μας – σε ψηφοδέλτια στα αντίπαλα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Στον αντάρτη ή στον πρώτο που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα. Συμφωνώ με αυτό που λες. Πραγματικά θα το υιοθετώ και είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τον συνδικαλισμό».
Το όραμα του Απ. Γκλέτσου για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η Αριστερά υπάρχει για δύο λόγους: Καταρχήν για να μπορεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κάθε αδύναμο και δεν μπορεί να έχει ένα αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης. Επίσης να δίνει δύναμη και ελπίδες σε όποιους έχουν όνειρα και φιλοδοξίες. Η Αριστερά υπάρχει για να μην αφήνει ταξικές διαφορές να τις ταξικές διαφορές, να καταδικάζουν τους ανθρώπους σε μία στασιμότητα.
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά μου, έχει στόχο να συμβάλει στο δυνάμωμα του κόμματος και στο δυνάμωμα των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί, των ανθρώπων του μόχθου και όλων των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών. Στη ζωή μου έχω μάθει να μπαίνω μπροστά και να είμαι παρών στα δύσκολα. Προέρχομαι από την τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να έρθει και στην πόλη, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Να ακούμε τους πολίτες και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματά τους. Θα είμαστε μέσα στην κοινωνία, στους δρόμους, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας, παντού. Έτσι όπως ήμασταν στην κρίση, έτσι και μετά. Αυτό πρέπει να το ξανακερδίσουμε γιατί κάπου το χάσαμε.
Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και πρέπει να τρέχει δύο φορές από τους άλλους. Το κεντρικό μου σύνθημα είναι «Αλλαγή πορείας». Όμως, προς τα αριστερά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα. Προς τα αριστερά. Με περισσότερο κράτος στη δημόσια ζωή της χώρας. Για ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους».
Το όραμα του Σ. Φάμελλου για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Πιστεύω βαθιά στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κόμμα το οποίο να έχει τις αριστερές ιδέες μέσα του, τις αξίες και τους αγώνες μέσα σαν πλούσια παρακαταθήκη. Ένα κόμμα το οποίο να είναι μαζικό, να είναι λαϊκό, να είναι συγκροτημένο και να μπορεί να έχει προοπτική, να είναι και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να δίνει μια προοπτική κυβερνητική.
Και χρειαζόμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε και τον πυλώνα μιας προοδευτικής απάντησης για την κοινωνία. Θέλει να δώσουμε λύσεις. Για να γίνει λοιπόν αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πολύ γρήγορα ένα σοβαρό, συγκροτημένο κόμμα.
Την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε η πρώτη απόφαση για αλλαγή σελίδας. Την Κυριακή πρέπει να πατήσουμε το μπουτόν του Restart. Να ξεκινήσουμε ξανά και σε αυτό το κάλεσμα νομίζω δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να καλέσουμε και όσους απογοητεύσαμε και όσους και όσες αποστρατεύτηκαν. Γιατί είναι γεγονός ότι συνέβησαν πολλά γεγονότα.
Υπήρξαν λάθη και ελλείψεις και πρέπει και όλοι μαζί να πούμε ότι θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και θα κάνουμε έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα είναι πολύ πιο δυνατός και θα στείλει και μια απάντηση την άλλη Κυριακή και στα σχέδια που υπάρχουν, που εξυπηρετούν και τη διαπλοκή και τον κύριο Μητσοτάκη, να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατός, αξιόπιστος και αξιωματική αντιπολίτευση.
Άρα η επόμενη Κυριακή είναι ένα κάλεσμα, ένα κάλεσμα δημοκρατίας. Να έχει η χώρα μας προοπτική και να έχει ένα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που να την υποστηρίξει, να κάνει πολιτική για την κοινωνία.
Να επιστρέψουμε στην πολιτική. Μια επιστροφή στην πολιτική συζήτηση, η οποία θα υλοποιεί και τα όνειρα των Ελλήνων, να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Αυτό που με έμαθε εμένα η δική μου οικογένεια να δουλεύω με τιμιότητα και δικαιοσύνη, να το κάνουμε πράξη για όλη την Ελλάδα. Να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πραγματική κοινωνική ανάγκη. Γιατί σήμερα δουλεύουν δέκα εκατομμύρια Έλληνες για να πλουτίζουν οι λίγοι, και αυτό είναι άδικο».
Το όραμα του Π. Πολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Το δικό μου όραμα, αυτό που έχω στην καρδιά και την ψυχή μου είναι αυτό που ασπάστηκα στην ηλικία 18 με 24 χρονών όταν επέλεξα το αξιακό στρατόπεδο της Αριστεράς. Δηλαδή μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το βασίλειο της ελευθερίας που λέγαμε, της κοινωνίας, των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών και των ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων, αυτό που τώρα, στο σήμερα συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της έντιμης Ελλάδας που είναι το αίτημα των καιρών.
Πρέπει να στραφούμε στην ανάγκη των ανθρώπων, να ελπίζει ο φτωχός, να σωθεί ο μικρομεσαίος από το σχέδιο Πισσαρίδη, να ξαναβρεί χαρά ο συνταξιούχος για να μπορεί να πάρει ένα δώρο στο εγγόνι του και όχι να μην μπορεί πληρώσει τα φάρμακα του, να βρει δύναμη και στήριξη ο αγρότης και να μην πουλά τα προϊόντα του 9€ και στο σουπερμάρκετ να φτάνει τα 25 ευρώ, να ονειρευτούν ξανά οι νέοι και να μη φεύγουν από τη χώρα, να σπάσει το μπλόκο των τραπεζών τον funds, των κερδοσκόπων, που εμποδίζουν την ζωή χιλιάδων Ελλήνων να έχουμε μία σωστή και γρήγορη δικαιοσύνη απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις, που να μην αρχειοθετεί τα αδιευκρίνιστα, να προστατεύσουμε την πατρίδα, να γυρίσουν τα κλεμμένα στο λαό και να αποκτήσουμε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το όραμα εκφωνώ προς Ελληνίδες και τους Έλληνες, όλους εκτός από φασίστες και διεφθαρμένους. Για να γίνουν αυτά απαιτείται σύγκρουση με την διαπλοκή. Το θέλω το πιστεύω το μπορώ και σαν γιατρός και σαν υπουργός και έδειξα ότι μπορεί να πάρω κρίσιμες αποφάσεις και υπό πίεση και προπαντώς να τις εφαρμόσω».
Το όραμα του Ν. Φαραντούρη για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα. Ένα κόμμα που μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου κράτησε όρθια τη χώρα. Ένα κόμμα που ξέρει τι σημαίνει εξωτερική πολιτική και όχι να δώσουμε τα χρήματα κάτω από το τραπέζι, με δραστήρια κυβερνητική παρουσία στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη. Ένα κόμμα το οποίο σήμερα κλονίζεται από τα εσωτερικά του, εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν θέλω να το παχύνω, δεν θα έλεγα κόμμα φιλόξενο. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα του 5, 6, 7, 8% στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικές διευθετήσεις, ανακατατάξεις. Παίρνω τη ντουλάπα και τον τοίχο και τις βάζω στην άκρη. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν είναι της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις γειτονιές, στα καφενεία, στην ελληνική κοινωνία. Προοδευτική διακυβέρνηση. Και αν δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος μπορεί να το κάνει; Δεν ξεπήδησε και τίποτα ελπιδοφόρο, τώρα που ταυτιζόμαστε από τις εσωτερικές μας διαδικασίες και τις αντιφάσεις του πατριωτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει μια ιστορική και κοινωνική υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Δήλωσα αυτό διότι ο εχθρός είναι πάντοτε ήταν το δικό σου. Υποστήριζα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και όταν τα κακώς κείμενα φτάνουν να ξεχειλίζουν, έχω υποχρέωση να τα επισημαίνω. Εγώ δεν υπήρξα κανενός, ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πιστεύω ότι μπορώ να είμαι η λύση για την επόμενη ημέρα».
Φάμελλος σε Πολάκη
Φάμελλος: «Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει σε ένα όραμα έντιμης Ελλάδας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές τα λάθη σου και αναφέρομαι από την περίπτωση του κ. Κυμπουρόπουλου, τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες ακόμα και με τον Τσίπρα αλλά και το πρόσφατο θέμα με το Στέφανο Κασσελάκη, γίνονται λάθη για το ΣΥΡΙΖΑ και ζημία για την ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα είναι πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορούμε να μην κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα αύριο»;
Πολάκης: «Θεωρώ ότι τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά και όταν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν αντιπολίτευση, γιατί ο νόμος για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, η ανάταξη των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, που ο ΕΟΠΠΥ χρώσταγε 1 δισεκατομμύριο και όταν το παραδώσαμε ήταν 150 και μπορεί να μιλάω μέχρι αύριο ή για την περίοδο της αντιπολίτευσης που ήμουν αυτός που κατά γενική ομολογία σήκωσε ένα τεράστιο μέρος της αντιπολίτευσης στο επιτελικό παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτοντας όλη την αναδιανομή που έκανε υπέρ των 80 οικογενειών με Πατσίδες κλπ με τις απευθείας αναθέσεις με όλα αυτά που να αναδεικνύει ο Τομέας Διαφάνειας. Και κάποιοι που σήκωναν το φρύδι λέγοντας ότι στον καπιταλισμό πάντα έχουμε σκάνδαλα, ήταν οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με τον Κυμπουρόπουλο. Για το θέμα του κ. Κασσελάκη εγώ έθεσα το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος».
Η τελική ερώτηση Φαραντούρη σε Φάμελλο
Ερώτηση: «Σωκράτη, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να είναι προϊόν διευθετήσεων, εσωτερικών Ανακατατάξεων, ομαδοποιήσεων, κολλητών, φράξιας και οτιδήποτε άλλο πλήγωσε το κόμμα μας και δημιούργησε φυγή και απαξίωση. Εγώ στο πρόγραμμά μου στους 10 άξονες εισηγούμαι διάφορα πράγματα, ένα από τα οποία για παράδειγμα είναι η αποκέντρωση στην κορυφή. Δύο αντιπρόεδροι, ένας αντιπρόεδρος για την Περιφερειακή ανασυγκρότηση και ένας αντιπρόεδρος για τον προγραμματικό μας λόγο. Έτσι εννοώ εγώ την αποκέντρωση όχι μόνο στη βάση αλλά και στην κορυφή. Το ασπάζεσαι, το συμμερίζεσαι θα το υποστηρίξεις το καταστατικό συνέδριο»;
Απάντηση: «Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες και επέτρεψέ μου Νίκο να σου το πω αυτό, γνωρίζοντας και τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Καταστατικού αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε μια συζήτηση που αφορά την κυβερνώσα Αριστερά.
Χρειαζόμαστε να έχουμε περιφερειακή συγκρότηση, πρέπει να έχουμε δηλαδή όργανα περιφερειακά στον ΣΥΡΙΖΑ και χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουμε τη δημοκρατία για να μπορέσουμε να υπερβούμε το πρόβλημα των ομάδων και των ομαδοποιήσεων.
Δεν νομίζω ότι οι δύο αντιπρόεδροι θα λύσουν προβλήματα δημοκρατίας. Μπορεί να λύσουν θέματα όσον αφορά την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής λειτουργίας, αλλά αν με ρώταγες δεν θα ήταν ο αντιπρόεδρος για την περιφερειακή συγκρότηση αλλά τα περιφερειακά όργανα. Και μάλιστα προσέξτε. Νομίζω ότι χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε όργανο, είτε μιλάμε για Νομαρχιακή Επιτροπή, είτε για Περιφερειακή επιτροπή, είτε για μια μικρότερη Κεντρική Επιτροπή, να έχουν όλα τα στελέχη του δημόσιο ρόλο.
Να μην είναι δηλαδή, απλά μέλη κάποιων ομάδων, αλλά να έχουν δημόσιο ρόλο για το οργανωτικό, το συνδικαλιστικό, την ειρήνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αλληλεγγύη. Και έτσι να είναι πραγματικά ενεργοί πολίτες και να κρίνονται και να συνδέονται με την κοινωνία.
Και αυτός ο δημόσιος ρόλος θα πρέπει να έχει και λογοδοσία. Να δουλεύουν δηλαδή όλοι μαζί και στη συνέχεια να υπάρχει και λογοδοσία και μια μικρότερη Κεντρική Επιτροπή.
Αυτό πράγματι θέλει καταστατικές αλλαγές και θέλουμε καταστατική αλλαγή και ως προς τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε μια ενίσχυση των συλλογικών οργάνων. Γιατί υπάρχει και ένα θέμα, αν θέλετε προσωπικών λειτουργιών, που πρέπει να προσέξουμε. Η συλλογικότητα και το εμείς θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν θα λύσει το πρόβλημα το να μοιράσουμε ρόλους με επιλογή – αν θέλετε – κεντρική. Νομίζω και πιστεύω βαθιά στη συλλογικότητα».
Απάντηση Φαραντούρη σε Γκλέτσο για τη θέση του Ευρωβουλευτή
Ερώτηση: «Τι θα κάνει ο Φαραντούρης με τη θέση του Ευρωβουλευτή και την απουσία του από την Βουλή»;
Απάντηση: «Αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από ποτέ και από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, είναι η ανάκτηση του κύρους της αξιοπιστίας του, της συμμετοχής του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί από αυτό το σπιράλ της εσωστρέφειας, της τοξικότητας και του διχασμού.
Άρα λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Η θέση που έχω στην Ευρωβουλή, για να ξαναβάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο λήψης των πιο κρίσιμων αποφάσεων. Σήμερα το βράδυ συζητάμε για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη και τα απόνερα, εμείς τα λουζόμαστε εδώ. Διότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα στοιχειώδη σιωπηλά και μοιραία να κάθεται στη γωνιά της, για να μη δυσαρεστήσει τον Γερμανό, τον Γάλλο.
Θεωρώ λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αυτή τη στιβαρή φωνή παντού και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κύρος να συζητήσει με διεθνείς ηγέτες. Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε αποκέντρωση με κεντρική συγκρότηση. Χρειαζόμαστε αντιπροέδρους. Χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς για να πάμε μπροστά. Και αυτό νομίζω μπορεί να το εξασφαλίσει και η δική μου συμμετοχή στα ευρωπαϊκά πράγματα».
Η τελική ερώτηση Πολάκη σε Φάμελλο
Ερώτηση: «Έχω εκφράσει την άποψη ότι ο μόνος τρόπος για να ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφωνήσει ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, καθαρή σύγκρουση με τη διαπλοκή για να ξαναφέρει πίσω το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που του γύρισαν την πλάτη το 2023. Εσύ πώς πιστεύεις ότι μπορεί να ξαναμεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ»;
Απάντηση: Καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να μεγαλώσει πρέπει να γίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα που να έχει αξιοπιστία. Και θεωρώ ότι το πρώτο βήμα το οποίο το συζητήσαμε σήμερα είναι ο ενιαίος λόγος. Αυτό που εγώ υπηρέτησα ως πρόεδρος της βουλευτικής ομάδας, μιας και δεν υπήρξα μέρος, δεν υπήρξα μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος και μέλος της λύσης μέσα σε μια ειλικρινά δημοκρατική συλλογικότητα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές κοινοβουλευτικής Ομάδας γι αυτό.
Ταυτόχρονα, εκτός από ενιαίο λόγο και συγκροτημένο πρόγραμμα, για να μπορέσει να είναι σημείο αναφοράς ο ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, πρέπει να διεκδικήσουμε να έχουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη της κοινωνίας, όπως περιέγραψα προηγούμενα, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ισχυρή πολιτεία, αλλά και στο θέμα της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας. Γιατί η Αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζεις και έχουμε υπηρετήσει και οι δύο, είναι και κίνημα, δεν είναι διαχειριστής μιας φτώχειας και φοροεισπράκτορας.
Και πιστεύω ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί έτσι, να αποτελέσει όχι μόνο πρωτοπόρος στο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
Γιατί αυτό είναι οι ιδέες μας, να αλλάξουμε τον τόπο, να μην είμαστε διαχειριστές της μιζέριας ή αν θέλετε τοποτηρητές μιας δίκαιης, πιθανά για άλλα κόμματα λειτουργίας. Εμείς θέλουμε αλλαγές που να ωφελούν τον πολίτη, που αλλάζουν και τη στάση του πολίτη απέναντι στην πολιτική.
Γιατί δυστυχώς τα λάθη δεν τροφοδοτούν την αξιοπιστία της πολιτικής. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό που πρέπει πρώτα απ όλα να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει και πυλώνας προοδευτικών συνεργασιών. Γιατί η λύση είναι οι συνεργασίες. Οι συνεργασίες κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Και η γραμμή είναι να μιλάμε με τεκμηρίωση, με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να κάνουμε ανατροπές και μετασχηματισμό».
Η καταληκτική τοποθέτηση του Απόστολου Γκλέτσου
«Διαλέξτε έναν από εμάς, αλλά ελάτε να ψηφίσετε. Ελάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην ακρίβεια, κοντά στα καρτέλ, κόντρα στη λαίλαπα Μητσοτάκη. Ελάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίξτε την ψήφο για να δυναμώσετε τη δικιά σας φωνή».
Η καταληκτική τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου
«Αγαπητές φίλες και φίλοι. Το διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταυτότητά του και το στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας. Σας καλώ όλους και όλες να συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή δημοκρατίας για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όχι μόνο δυνατός και σοβαρός, αλλά να μεγαλώσει. Και θέλω να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβω αυτή την ευθύνη για να γυρίσει η υπερηφάνεια στα μέλη και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ».
Η καταληκτική τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη
«Για να μπλοκάρουμε το σχέδιο της διαπλοκής να ρευστοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώ όλους τους πολίτες άνω των 15 ετών να έρθουν την Κυριακή και να μου δώσουν τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της πορείας για μια έντιμη Ελλάδα».
Η καταληκτική τοποθέτηση του Νίκου Φαραντούρη
«Σας καλώ όλους στην κάλπη την Κυριακή για ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ανάγκη να πάει μπροστά. Καλή αντάμωση στις κάλπες».
Οι δηλώσεις των 4 υποψηφίων κατά την αποχώρησή τους από την ΕΡΤ
Φάμελλος: «Δεν ήταν τηλεμαχία ήταν συζήτηση»
Κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση. Δεν ήταν τηλεμαχία. Ήταν συζήτηση. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι την Κυριακή η απάντηση να δοθεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Να έχουμε μία μεγάλη συμμετοχή που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».
Γκλέτσος: «Ελπίζω να δώσαμε τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία»
Κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε: «Ελπίζω να δώσαμε τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο και την κυβέρνηση που ταλαιπωρεί την κοινωνία και για όλα που πρέπει να ξέρει ο Έλληνας».
Φαραντούρης: «Η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο»
Κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate ο Νίκος Φαραντούρης δήλωσε: «Η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο αρκεί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξουν μπροστά».
Πολάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα είναι εδώ»
Κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate ο Παύλος Πολάκης δήλωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ για την εξαιρετική διοργάνωση του debate. Δείχνει την αξία του δημόσιου πυλώνα ενημέρωσης και πόσο καλά που την ανοίξαμε όταν την είχε κλείσει ο Σαμαράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα είναι εδώ, την Κυριακή θα δυναμώσει και θα βάλει πλώρη για μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και μία κυβερνώσα δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης αύριο».
Οι πρώτες δηλώσεις των 4 υποψηφίων κατά την άφιξή τους στην ΕΡΤ
Πρώτος κατά χρονολογική σειρά προσήλθε, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Απόστολος Γκλέτσος. Οι δύο επόμενοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, που προσήλθαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ήταν κατά σειρά ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Φαραντούρης, ενώ ακολούθησε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Απ. Γκλέτσος: «Θέλουμε τον κόσμο την Κυριακή στην κάλπη»
«Θέλουμε την εμπιστοσύνη, ο καθένας από εμάς, για να δείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά στις επάλξεις για να δώσει τον αγώνα του για την κοινωνία και για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά», επισήμανε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, για το debate των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος, που θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNews στις 20:00. «Θέλουμε τον κόσμο την Κυριακή στην κάλπη» τόνισε.
«Να έχουμε ένα διάλογο μεταξύ μας και με την κοινωνία για να μπορέσουμε να πούμε πράγματα για την πολιτική και για τα προβλήματα του κόσμου, για να μας ακούσουν και να μας εμπιστευτούν ξανά», είπε ακόμη ο ίδιος.
Π. Πολάκης: «Ο λαός που ψηφίζει έχει πάντα τον τελικό λόγο»
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο υποψήφιος Παύλος Πολάκης προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην ΕΡΤ για τη συμμετοχή του στη σημερινή τηλεμαχία.
Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε τη σημασία του debate, τονίζοντας ότι: «Θα έχουμε μια αντιπαράθεση προγραμματική και νομίζω ότι θα ξεδιπλώσει ο καθένας μας αυτό που οραματίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη κλεισίματος της «τραυματικής περιόδου» που διήλθε το κόμμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό θα επιτευχθεί οριστικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας την Κυριακή.
Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος Πολάκη
Αναφερόμενος στο όραμά του, ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε το πρόγραμμά του, βασισμένο σε έξι κεντρικούς πυλώνες, και υπογράμμισε τρεις κύριες ιδέες:
Αναδιανομή υπέρ της εργασίας και των μικρομεσαίων,
Επανάκτηση των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου πλούτου και στρατηγικών τομέων της οικονομίας από το κράτος,
Βαθιά μεταρρύθμιση στο κράτος και στη δικαιοσύνη.
Όπως σημείωσε, αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία για να «αντιστρέψει την πορεία της νεοφιλελεύθερης ερημοποίησης που οργανώνει και υλοποιεί το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη».
Ενότητα και λαϊκή ετυμηγορία
Ο κ. Πολάκης κατέστησε σαφές ότι ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Τον τελικό λόγο και την απόφαση πάντα την έχει ο λαός που ψηφίζει. Όποια είναι η απόφασή του θα είναι σεβαστή».
Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της ενότητας μετά την εκλογική διαδικασία, αναφέροντας πως: «Από τη Δευτέρα, είτε αυτή είτε την επόμενη, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για να πέσει ο Μητσοτάκης».
Ν. Φαραντούρης: «Η αντιπαράθεση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας»
«Χαίρομαι που επιτέλους μιλάμε πολιτικά. Χαίρομαι που επιτέλους θα υπάρξει μια δημόσια τοποθέτηση και ενδεχομένως αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αρκεί να γίνεται σε ένα ευπρεπές πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού. Και επίσης, αρκεί να αναδεικνύεται, κάθε φορά, ποιο είναι το διακύβευμα», δήλωσε ο Νικόλας Φαραντούρης, προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια των δηλώσεων του συμπλήρωσε: «Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, το διακύβευμα, είναι ξεκάθαρο, ένας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπροστάρης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, που θα εμπνεύσει και πάλι τους δημοκρατικούς πολίτες, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα φύγει από την εξωστρέφεια, που δεν θα προχωρήσει σε μια απλή εσωτερική διευθέτηση των εσωτερικών του, αλλά θα κάνει ένα βήμα, ένα άλμα πιο γρήγορο από η φθορά.
Θα ανακτήσει το κύρος του, το διεθνές, το ευρωπαϊκό, στην περιφέρεια και στο κέντρο και θα ηγηθεί των πολιτικών εξελίξεων, ξανά. Σας καλώ όλους σε συστράτευση. Σήμερα, λοιπόν, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και ενδεχομένως τις διαφορές μας».
Σ. Φάμελλος: «Την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν μία πρώτη απάντηση»
«Πιστεύω ότι θα γίνει μια εποικοδομητική δημοκρατική συζήτηση, θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βοηθήσει όμως και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο εκ των υποψηφίων υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, για το debate των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος, που θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNews στις 20:00.
«Την Κυριακή θα συμβάλουν και όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να δοθεί η πρώτη απάντηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η σοβαρή και αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ότι θα είμαστε δίπλα στην ελληνική κοινωνία και θα δώσουμε και μια προοδευτική προοπτική», προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.
«Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή στην πολιτική πρέπει να δημιουργεί, να χτίζει, να φτιάχνει πράγματα, να κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Και η Αριστερά έχει ένα λόγο παραπάνω να διεκδικεί. Να είναι καλύτερη η ζωή για όλους και για όλες και να είναι πιο ισχυρή πατρίδα μας», είπε ακόμα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους στην Αυγή και στο Κόκκινο. «Ήμουν στους συναδέλφους σας της Αυγής και του Κόκκινου που είναι έξω από την πόρτα, όπως τους εξήγησα και όπως διευκρίνισα δεν είναι ανθρώπινο, αλλά είναι και εργασιακό τους δικαίωμα», είπε αρχικά.
«Η πρόταση για μια έκτακτη οικονομική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μεθεπόμενη Κυριακή νομίζω ότι λύνει ένα πολύ μικρό τμήμα των υποχρεώσεών μας. Αλλά η δέσμευσή μου και η υποχρέωσή μας είναι να υπάρχει Αυγή και το Κόκκινο, όπως να υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να είναι δυνατός, σοβαρός, αξιόπιστος και δυναμικός», προσέθεσε.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το debate στέφθηκε με πλήρη επιτυχία»
«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος », υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
« Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη », σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:
« Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική ».