Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

"Ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος"

Στη μεγάλη σημασία του προσωπικού γιατρού αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου συζητείται το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις αναδιατάξεις στα έδρανα αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο όμως που συζητούμε είναι μέρος σταθερής διαδρομής που υπηρετούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε που στοχεύει το σχέδιο νόμου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στοχεύει στην «οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στην ανακαίνιση δομών, στις νέες προσλήψεις υγειονομικών και στη βελτίωση των αποδοχών τους». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο, σημειώνοντας ότι, «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ και προϋποθέτει χρόνο και επιμονή στην εκτέλεσή του». 

Όπως τόνισε «απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ώστε να αίρονται τα πολλά εμπόδια και να προωθούνται σημαντικές παρεμβάσεις που διορθώνουν αρρυθμίες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι διατάξεις που συζητούμε για τον προσωπικό ιατρό. Ένας θεσμός που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. Η σημασία προσωπικού ιατρού υποτιμήθηκε από την ιατρική κοινότητα και από τους πολίτες. Το 44% των πολιτών σήμερα δεν έχουν ενταχθεί στον θεσμό. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι ο προσωπικός ιατρός είναι σημείο αναφοράς. Δεν είναι ο προσωπικός ιατρός, αυτός που απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Θα μας συμβουλέψει για τα εμβόλια για τις εξετάσεις, θα μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και θα συντάξει τον ψηφιακό φάκελο που σύντομα θα έχουμε όλοι». 

«Στο εξής ο αριθμός προσωπικών ιατρών γίνεται μεγαλύτερος», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση για αμοιβή εφάπαξ των ιατρών που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν την γενική οικογενειακή ιατρική και παθολογία. 

Να σταθώ και στην ίδρυση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ιατρικό προσωπικό που θα παρέχουν φροντίδα αλλά θα διδάσκουν και το υγειονομικό προσωπικό.

Θα κάνω μια ειδική αναφορά για τον τομέα πρόληψης. Είναι μια πολική που σύμφωνα με τις έρευνες είναι καθοριστική για το προσδόκιμο της ζωής.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των συνηθειών μας που προάγουν την καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε. Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που τα κάνουν όλα και εκείνων που δεν κάνουν τίποτα μπορεί να είναι 18 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

 

ΠΗΓΗ