Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι που έχουμε στο σπίτι, προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής μας. Περισσότερο οι σκύλοι και λιγότερο οι γάτες, ακολουθούν την καθημερινότητά μας, για να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες, όπως αυτή της βόλτας.
Δύο φορές το χρόνο ζούμε την αλλαγή της ώρας, με τους δείκτες των ρολογιών το φθινόπωρο να πηγαίνουν πίσω κατά μία ώρα και την άνοιξη να πηγαίνουν μπροστά κατά μία ώρα. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται τις πρώτες μέρες να προσαρμοστούν στην αλλαγή ώρας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συζητηθεί και πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο η κατάργηση της αλλαγής ώρας από χειμερινή σε εαρινή, χωρίς όμως να έχει υπάρξει οριστική απόφαση.
Αντίληψη του χρόνου και σκύλοι
Ως γνωστόν, οι σκύλοι δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε αν φύγετε για πέντε λεπτά από το σπίτι. Όταν επιστρέψετε θα κάνουν την ίδια χαρά με αυτήν αν λείψετε για μισή μέρα. Ο χρόνος στον οποίον ζουν και έχουν μεγαλύτερη αντίληψη, είναι το παρόν και λιγότερο το παρελθόν. Σίγουρα όχι το μέλλον.
Σύμφωνα με ερευνητές, οι σκύλοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν την ώρα, αλλά έχουν προγραμματισμό. Ξέρουν δηλαδή τι ώρα θα φάνε, τι ώρα θα φύγετε από το σπίτι και τι ώρα θα βγουν βόλτα. Αυτό οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό που έχουν, όπως κι εμείς οι άνθρωποι, και είναι κάτι σαν εσωτερικό ρολόι. Ο ρυθμός αυτός ακολουθεί ένα 24ωρο πρόγραμμα που επηρεάζει τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες.
O Jerry Klein, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας στο American Kennel Club, εξηγεί ότι πολλά ζώα, ανάμεσά τους και οι σκύλοι, ανταποκρίνονται στο φως της μέρας. Δηλαδή ξυπνούν όταν ανατέλλει ο ήλιος και κοιμούνται όταν είναι σκοτεινά. Προσαρμόζουν, δηλαδή, τον ύπνο τους σύμφωνα με την πορεία του ήλιου ή πιο απλά ακολουθούν την μέρα και τη νύχτα.
Οι σκύλοι και οι συνήθειές τους
Όταν αλλάζει η ώρα, αλλάζει ο χρόνος της βόλτας και του φαγητού, κάτι στο οποίο δεν μπορεί ο σκύλος να συνηθίσει αμέσως. Για παράδειγμα, το απόγευμα που σκοτεινιάζει νωρίτερα, ίσως αρχίσει να ζητάει το βραδινό του πρόγραμμα που μπορεί να περιλαμβάνει τη βόλτα και ένα γεύμα. Θα χρειαστεί λίγες μέρες ίσως και εβδομάδες μέχρι να προσαρμοστεί, καθώς ο σκύλος είναι ζώο που αγαπάει τη ρουτίνα και το πρόγραμμα, νιώθει πιο ασφαλής και ήρεμος με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζει και περιμένει την πρωινή βόλτα, το πρώτο γεύμα, τον υπνάκο μετά και όλα αυτά που έπονται μέχρι τον βραδινό ύπνο. Ακόμα και η τουαλέτα του, εξαρτάται από το πρόγραμμα των γευμάτων και είναι και ένας τρόπος για να μάθει το κουτάβι να κάνει την τουαλέτα έξω.
Φαίνεται, δηλαδή, πως οι περισσότεροι κηδεμόνες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή του σκύλου, από τις πρώτες κιόλας μέρες που θα έρθει σπίτι.
Είναι λογικό, επομένως, όταν αυτό το πρόγραμμα πάει μία ώρα μπροστά ή πίσω, να δημιουργεί μια σύγχυση στον σκύλο. Αυτή τη σύγχυση μπορεί να την εκφράσει με διάφορους τρόπους όπως να έχει ατυχήματα στο σπίτι με ούρηση, καθώς θα περιμένει να βγει βόλτα διαφορετική ώρα. Επιπλέον μπορεί να χάσει λίγο την όρεξή του, μέχρι το στομάχι του να βρει το ρυθμό του.
Πώς θα κάνετε τη μετάβαση εύκολη
Μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί στη νέα ώρα. Θα πρέπει λοιπόν να προετοιμάσετε τον χνουδωτό φιλαράκο σας για την αλλαγή, λίγες μέρες πριν. Σταδιακά και με διαφορά 10-15 λεπτών, αλλάξτε το ωράριο στην πρώτη και την τελευταία βόλτα, στο πρώτο και το τελευταίο γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο, η αλλαγή θα έρθει πιο ομαλά και θα έχει ήδη συνηθίσει κάπως στο νέο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, τελικά ο σκύλος θα προσαρμοστεί με τη δική σας ενθάρρυνση και υποστήριξη σε τυχόν ατυχήματα και αδιαθεσίες που νιώσει.