Στο σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των δήμων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), που πραγματοποιείται στη Ρόδο.
Υπογράμμισε πως το συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία οξύνονται η ακρίβεια, τα εργασιακά, τα περιβαλλοντικά «εγκλήματα», οι φυσικές καταστροφές και η πολεμική εμπλοκή, ενώ αναφέρθηκε στα χαράτσια και τους φόρους που επιβάλλονται σε τοπικό επίπεδο, στο «αντιδραστικό» θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους παρακρατηθέντες πόρους, προκειμένου οι δήμοι να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να γίνουν πιο «φιλικοί» στις επενδύσεις.
Απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένουν να θέτουν τη μόνη ρεαλιστική συζήτηση, το «πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους, κυβερνήσεων, ΕΕ που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, για να πάρει ανάσα ο λαός».
«Ο λαός έχει ανάγκη από αιρετούς που δεν θα βάζουν πλάτη στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών»
Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο λαός μας έχει ανάγκη από δημοτικές αρχές που, όταν θα απαιτεί έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής ή αντισεισμικής προστασίας, αυτές δεν θα του απαντούν ό,τι και οι κυβερνήσεις, ‘Δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη’, που δεν θα βάζουν σε διατίμηση την προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου. Έχει ανάγκη εκλεγμένους και δημοτικές αρχές, που όχι μόνο δεν θα εφευρίσκουν οριζόντια νέα αντίτιμα και τέλη, φτιάχνοντας νέα γενιά οφειλετών, αλλά δεν θα αφήνουν και σε ‘χλωρό κλαρί’ τα ‘κοράκια’ της λαϊκής στέγης».
«Έχει ανάγκη από αιρετούς που δεν θα βάζουν πλάτη στην υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Παιδείας, Αγωγής, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Έχει ανάγκη από αιρετούς που θα δηλώσουν απειθαρχία και γραμμή σύγκρουσης με την τροπολογία Βορίδη», προσέθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
«Πού πηγαίνουν τα χρήματα από τους φόρους;»
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες, λόγω χαμηλών μισθών, ακρίβειας, στεγαστικής και ενεργειακής κρίσης, σημείωσε πως «από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα των δήμων απαιτούνται όλο και περισσότεροι φόροι».
Και αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, όμως, πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί ούτε νέα σχολεία χτίζονται ούτε νοσοκομεία, ούτε καλύτεροι μισθοί και συντάξεις δίνονται».
Όπως τόνισε, «η αύξηση που δόθηκε το 2024 στους δημόσιους υπαλλήλους, άρα και στους δημοτικούς υπαλλήλους, είναι πίσω από τις ανάγκες τους και τελικά επιβάρυνε τους ίδιους τους δήμους, άρα τους δημότες. Δεν σας αποδόθηκαν τα παρακρατηθέντα, αντιθέτως φέτος παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη απόκλιση κατά 5,8 δισ. Ακόμα και τα 90 εκατ. που θα σας δοθούν μέσα στο 2024 αφορούν ληξιπρόθεσμα, δηλαδή κατά βάση έμμεση χρηματοδότηση των ενεργειακών ομίλων».
«Οι ίδιοι φόροι ροκανίζουν και την όποια επιχορήγηση του κράτους προς τους ΟΤΑ έως και στο 25%. Για να μη μιλήσουμε για το τέλος ταφής και το σκάνδαλο με το λεγόμενο διαφορικό τέλος ανακύκλωσης, τα χρέη των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων ομίλων συσκευασίας προς τους δήμους που παραγράφονται», προσέθεσε.
«Συμπορευόμαστε με τη λαϊκή ανάγκη»
Επισήμανε ακόμη πως «τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα ταμεία σας δεν λύνονται με την αύξηση της τοπικής φορολόγησης, ακόμα κι αν σας έδωσαν και ‘εργαλεία υποχρεωτικής είσπραξης’ μέσα από την ΑΑΔΕ. Και αυτό γιατί υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Δίκαια υπάρχει λαϊκή κατακραυγή εκεί που αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη έως και 80% ή προβλέπεται νέα τιμολόγηση του νερού με αύξηση έως και 250%», υπογράμμισε.
«Με τη λαϊκή ανάγκη συμπορευόμαστε και βάζουμε προτεραιότητες με βάση την ανάδειξη και την κάλυψή της. Ξέρουμε και το κόστος και τους κινδύνους», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας πως «επιδιώκουμε το οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι συσχετισμοί να πάρει ανάσα ο λαός, να δυναμώσει η πάλη του».