Μολδαβία: Το «ναι» φαίνεται ότι περνάει οριακά για να κατοχυρωθεί η πορεία της χώρας προς την ΕΕ

Οι Μολδαβοί που τάσσονται υπέρ της διασφάλισης της πορείας της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα μικρό προβάδισμα στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, ενώ η φιλοδυτική πρόεδρος Μάγια Σάντου μίλησε για «εγκληματικές ομάδες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν ψήφους.

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 99% των ψήφων στο δημοψήφισμα της Μολδαβίας που διεξήχθη χθες και ζητούσε από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν αν θα κατοχυρώσουν στο σύνταγμα της χώρας μια πορεία προς την ΕΕ, το «Ναι» έφτασε στην πρώτη θέση με 50,18% σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων ψήφων, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Περισσότερα από 200.000 ψηφοδέλτια που δόθηκαν μεταξύ της μεγάλης διασποράς της χώρας έτειναν να ευνοήσουν την πορεία προς την ΕΕ και καταμετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια ήττα θα αποτελούσε πολιτική καταστροφή για τη φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε σθεναρά την εκστρατεία υπέρ της ΕΕ.

«Εγκληματικές ομάδες, συνεργαζόμενες με ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, επιτέθηκαν στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας τα πιο επαίσχυντα μέσα για να κρατήσουν τους πολίτες και το έθνος μας παγιδευμένους στην αβεβαιότητα και την αστάθεια», δήλωσε η πρόεδρος Μάγια Σάντου μετά την καταμέτρηση περίπου του 90% των ψήφων.

«Έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι αυτές οι εγκληματικές ομάδες είχαν στόχο να αγοράσουν 300.000 ψήφους – μια απάτη πρωτοφανούς κλίμακας», πρόσθεσε η Σάντου. «Στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν μια δημοκρατική διαδικασία».

Η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω συνεχιζόμενων ισχυρισμών των μολδαβικών αρχών ότι η Μόσχα έχει εντείνει μια εκστρατεία «υβριδικού πολέμου» για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να εκτροχιάσει την πορεία της προς την ΕΕ.

Οι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση ομάδων της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της Μόσχας, τη διασπορά παραπληροφόρησης, την ανάμιξη στις τοπικές εκλογές και την υποστήριξη ενός μεγάλου σχεδίου εξαγοράς ψήφων.

Στον προεδρικό αγώνα που διεξήχθη την ίδια περίοδο, η Σάντου κέρδισε τον πρώτο γύρο με 42% των ψήφων σε ένα πεδίο 11 υποψηφίων, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Θα αντιμετωπίσει τον Αλεξάντρ Στογιάνογλου, έναν φιλικό προς τη Ρωσία πρώην γενικό εισαγγελέα που ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις με περίπου 26% των ψήφων, στον δεύτερο γύρο στις 3 Νοεμβρίου.

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 9 μ.μ. χθες βράδυ, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι -περίπου το 51% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου- είχαν ψηφίσει, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

ertnews.gr