Οι «αόρατοι» άνθρωποι

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τους «αόρατους» ανθρώπους μάς δίνει η Eurostat: Το ένα τέταρτο των Ελλήνων ζει στα όρια φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Ελλάδα είναι δηλαδή στην 4η από το τέλος θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε.

Είμαστε τελευταίοι στους 20 της Ευρωζώνης με βάση το πόσοι στερούνται βασικά αγαθά. Και στις 3 χειρότερες θέσεις με κριτήριο πόσοι δεν μπορούν να θερμάνουν καλά τον χειμώνα το σπίτι τους ή να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα.

Πίσω όμως από αυτούς τους «άψυχους» αριθμούς υπάρχουν ψυχές. «Αόρατες» ψυχές της διπλανής πόρτας, που πρέπει να δουν φως. Όχι ευκαιριακά, ούτε φιλανθρωπικά για τα Χριστούγεννα, αλλά για να ζήσουν ανθρώπινα.

Κάτι πρέπει να γίνει και αυτό αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται από την Ευρώπη έως την Αμερική και την Ασία.
Πολλές κυβερνήσεις, αν και πιεσμένες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις ανησυχίες για τους κινδύνους της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που πυροδοτούν οι ανισότητες, σχεδιάζουν να φορολογήσουν τους πιο υπερ-πλούσιους. Κάποιοι απ’ αυτούς το ζητάνε κιόλας!

Σύμφωνα με μελέτη του Tax Justice Network, ένας παγκόσμιος φόρος στον πλούτο των υπερ-πλουσίων θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ό,τι κι αν καταλογίζουμε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φορολογήσει με 3,5 δισ. ευρώ τις μεγάλες τράπεζες. Να «ελαφρύνει» τα πορτοφόλια των «πιο πλούσιων», για να ανακουφίσει την υπόλοιπη χώρα, θέλει και ο συντηρητικός Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ. Αν και κεντροδεξιός ο Μπαρνιέ, οι Γάλλοι τον αποκαλούν ήδη… Ζορό και Ρομπέν των Δασών.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πρότεινε επίσης στις χώρες G20 τη θέσπιση παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 2% στους 3.300 μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Έτσι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έως και 250 δισ. τον χρόνο για τις φτωχές χώρες του Νότου, για παράδειγμα.

Για να αντιμετωπιστούν κάπως και οι αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης.

Για να περιοριστεί ο ακροδεξιός λαϊκισμός, που εκμεταλλεύεται την απόγνωση των κατατρεγμένων όπου γης για να επιβάλει την ατζέντα του στην παγκόσμια πολιτική.

Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους, οι κυβερνώντες στη Δύση δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να μπουν στη θέση του μέσου πολίτη.

Αλλά «ξαφνικά», δεκάδες αναδυόμενες χώρες θέλουν να ενταχθούν στους BRICS, όπως θα δούμε στη σύνοδο κορυφής του «κλαμπ», που αρχίζει αύριο στο Καζάν της Ρωσίας. Ο κόσμος αλλάζει…

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ