Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες της επώδυνης στύσης;

Οι επώδυνες στύσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική υγεία και την ποιότητα ζωής ενός άνδρα. Αν και μπορεί να μην αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης, το ζήτημα είναι πιο συχνό από ό,τι πολλοί μπορεί να νομίζουν. Η κατανόηση των συνηθέστερων αιτιών των επώδυνων στύσεων μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία και να ανακουφιστούν από τη δυσφορία.

1. Πριαπισμός

Ο πριαπισμός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες και συχνά επώδυνες στύσεις που διαρκούν για περισσότερες από τέσσερις ώρες και συμβαίνουν χωρίς σεξουαλική διέγερση. Υπάρχουν δύο τύποι πριαπισμού: ο ισχαιμικός και ο μη ισχαιμικός. Ο ισχαιμικός πριαπισμός, γνωστός και ως πριαπισμός χαμηλής ροής, εμφανίζεται όταν το αίμα παγιδεύεται στον στυτικό ιστό του πέους και δεν μπορεί να διαφύγει. Αυτή η μορφή πριαπισμού είναι συχνά επώδυνη και θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό, επειδή η παρατεταμένη ισχαιμία (έλλειψη ροής αίματος) μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον ιστό.

 

Ο μη ισχαιμικός πριαπισμός, ή πριαπισμός υψηλής ροής, είναι λιγότερο επώδυνος και εμφανίζεται όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ροή αίματος στο πέος λόγω τραυματισμού ή βλάβης στις αρτηρίες. Οι καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο πριαπισμού περιλαμβάνουν τη δρεπανοκυτταρική νόσο, ορισμένα φάρμακα (ιδίως για τη στυτική δυσλειτουργία) και την κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ. Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και την πρόληψη μακροχρόνιων βλαβών.

2. Νόσος του Peyronie

Μία από τις κυριότερες αιτίες επώδυνης στύσης είναι η νόσος Peyronie, μια πάθηση που επηρεάζει τον ιστό του πέους. Εμφανίζεται όταν σχηματίζεται ινώδης ουλώδης ιστός στο πέος, οδηγώντας σε μη φυσιολογική καμπυλότητα κατά τη διάρκεια της στύσης. Οι άνδρες με τη νόσο Peyronie μπορεί να εμφανίσουν πόνο, δυσκολία στη στύση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σημαντική καμπυλότητα που καθιστά τη συνουσία δύσκολη ή αδύνατη. Η συσσώρευση ουλώδους ιστού μπορεί να προκύψει από μικροτραυματισμούς στο πέος, όπως αυτοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σεξ, του αθλητισμού ή ατυχημάτων. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία της νόσου Peyronie παραμένει άγνωστη.

Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως κατά τα αρχικά στάδια της πάθησης και μπορεί να μειωθεί καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται. Η ιατρική θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από ενέσεις απευθείας στον ουλώδη ιστό έως χειρουργική επέμβαση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

3. Λοιμώξεις και φλεγμονή

Οι λοιμώξεις και οι φλεγμονές μπορούν επίσης να προκαλέσουν επώδυνες στύσεις. Καταστάσεις όπως η προστατίτιδα, η οποία είναι η φλεγμονή του προστάτη, ή η ουρηθρίτιδα, η φλεγμονή της ουρήθρας, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία κατά τη διάρκεια της στύσης. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να συμβάλουν στον πόνο, ιδίως κατά την εκσπερμάτιση.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ) όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα αναπαραγωγικά όργανα, οδηγώντας σε επώδυνες στύσεις. Όταν ένα ΣΜΝ είναι η αιτία, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως εκκρίσεις, κάψιμο κατά την ούρηση ή πρήξιμο της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή αντιιικά φάρμακα, ανάλογα με τη φύση της λοίμωξης.

4. Σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους

Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, επίσης γνωστό ως χρόνια προστατίτιδα, είναι μια πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της πυέλου, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της στύσης. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μυϊκής έντασης, φλεγμονής των νεύρων και ψυχολογικών παραγόντων όπως το στρες ή το άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες με σύνδρομο πυελικού άλγους μπορεί να εμφανίζουν επίμονο πόνο στο περίνεο (την περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του όσχεου), στην κάτω κοιλιακή χώρα, ακόμη και στο πέος. Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος κατά τη διάρκεια της στύσης, της εκσπερμάτισης ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συχνά φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους, φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και την αντιμετώπιση του στρες ή του άγχους μέσω συμβουλευτικής ή τεχνικών διαχείρισης του στρες.

5. Φίμωση και παραφίμωση

Η φίμωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή για να τραβηχτεί προς τα πίσω πάνω από την κεφαλή του πέους. Αυτό το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ακροποσθία δεν έχει τεντωθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει την πλήρη ανάσυρση. Η φίμωση είναι πιο συχνή σε άνδρες χωρίς περιτομή και μπορεί να υποχωρήσει μόνη της σε νεότερα άτομα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

Η παραφίμωση, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν η ακροποσθία κολλάει σε μια θέση ανάσυρσης και δεν μπορεί να τραβηχτεί πίσω πάνω από την κεφαλή του πέους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο, ιδίως κατά τη διάρκεια της στύσης, και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για την αποφυγή επιπλοκών. Οι θεραπείες και για τις δύο καταστάσεις περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες στεροειδών, χειροκίνητο τέντωμα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, περιτομή.

6. Τραύμα ή θλάση

Το σωματικό τραύμα στο πέος ή στην περιοχή της λεκάνης μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες στύσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αθλητικών τραυματισμών, ατυχημάτων ή σκληρής σεξουαλικής δραστηριότητας. Μια κατάσταση που ονομάζεται κάταγμα πέους, το οποίο συμβαίνει όταν ο ελυτροειδής χιτώνας (το προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει τον στυτικό ιστό) σπάσει, μπορεί να προκαλέσει άμεσο, έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης. Τα κατάγματα πέους συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης και την πρόληψη επιπλοκών όπως η στυτική δυσλειτουργία ή ο χρόνιος πόνος.

Συμπέρασμα

Οι επώδυνες στύσεις μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, που κυμαίνονται από λοιμώξεις και φλεγμονές έως πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η νόσος Peyronie και ο πριαπισμός. Ενώ αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι οδυνηρές, πολλές από αυτές είναι αντιμετωπίσιμες με τη σωστή ιατρική παρέμβαση. Είναι σημαντικό για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων και την πρόληψη επιπλοκών.

https://andrologia.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ