Επετειακή εκδήλωση τιμής για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο από το ΙΝΑΔΕ

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο».

Στην εκδήλωση μίλησαν καταξιωμένοι ομιλητές, ο καθένας από την δική του επιστημονική πλευρά για τις διπλωματικές, πολιτικές και ιστορικές πτυχές της αποτρόπαιης τουρκικής εισβολής, μεταξύ αυτών ο Θανάσης Χούπης, δημοσιογράφος, ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Μπαλτζώης,  Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), ο Γεώργιος Αϋφαντής, Πρέσβυς ε.τ και ο Λευτέρης Κουσούλης, Πολιτικός Επιστήμονας. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα καθώς και στα τραγικά πολιτικά και στρατιωτικά λάθη και στις παραλείψεις που οδήγησαν στην επί μισό αιώνα συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, φθάνοντας από τις πτυχές του παρελθόντος στις προεκτάσεις του σήμερα. 

50xronia-51.jpg

Ο Γ.Γ. του ΙΝΑΔΕ και Αντιπεριφερειάρχης. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ανάφερε πως η  τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, είναι μια μελανή σελίδα, μια τραγωδία για τον Ελληνισμό, για την Ελληνική ιστορία. Η ντροπή για την κατοχή της Β. Κύπρου δεν πρέπει να κρύβεται, δεν είναι μόνο θέμα των Ελλήνων είναι θέμα και της διεθνούς κοινότητας. Πρόσθεσε, δε , πως η στιγμή της δικαίωσης θα έρθει, όταν το θέμα ωριμάσει στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας, με την προϋπόθεση ενός ενιαίου εθνικού και κοινωνικού μετώπου, αποδόμηση και κλιμακούμενη πίεση πολιτική, οικονομική και νομική σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μελλοντικής εκδήλωσης τιμής και μνήμης επιζησάντων και πεσόντων Αχαιών στην Κύπρο το 1974.

Σε ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, απηύθυναν χαιρετισμό και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και εκπρόσωποι των κυπριακών οργανώσεων της Αχαΐας, Αναστάσιος Στασής, Πρόεδρος Συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή», Γεώργιος Βουρλιόγκας, Γ.Γ. Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Ν. Αχαΐας «Η Ενότητα», Χάρης Ράφτης, Πρόεδρος ΦΠΚ Πρωτοπορίας Πάτρας, Κλεάνθης Σάββα, Εκπρόσωπος ΦΠΚ Πρωτοπορίας Πάτρας στη Φοιτητική ένωση Κυπρίων Πάτρας. 

50xronia-81.jpg

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος, ο μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Λούκας Ξενοφώντος, ο Ευάγγελος Πολυβίου, Πρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας, ο Κων/νος Λούρμπας από την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου 1974 και ο Γιάννης Συριόπουλος, Πρόεδρος  Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο ΔΕΣΦΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.