Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού θα χτυπά στην Πάτρα στις 19 & 20 Οκτωβρίου

18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στην Πάτρα θα χτυπήσει, το Σάββατο και την Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου, η καρδιά και η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού, ζωντανεύοντας και παρουσιάζοντας την πλούσια πολιτιστική  και ιστορική του κληρονομιά.

Χιλιάδες Πόντιοι από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα για το 18ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και υποστηρικτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στο κλειστό Εθνικό Γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» και θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς ενώ την Κυριακή το πρωί, στην πλατεία Γεωργίου, θα παρουσιαστούν χοροί και θα προσφερθούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα σε όσους παραβρεθούν.

Για την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση που ενσωματώνει, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ήθη και έθιμα του ποντιακού ελληνισμού, μίλησαν σήμερα (15/10) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού, Αποστόλης Αγγελής.

Ο Δήμαρχος Πατρέων στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Η Πάτρα υποδέχεται το 18ο Παμποντιακό αντάμωμα όντας κι αυτή μια πόλη προσφυγική. Το 1923 υποδέχτηκε 7.500 πρόσφυγες έχοντας μόνιμο πληθυσμό μόλις 52.000 περίπου κατοίκους. Για μένα το αντάμωνα αυτό έχει και συναισθηματική αξία λόγω της ποντιακής μου καταγωγής. Εμείς τότε δεν φύγαμε από τους τόπους μας με τη θέλησή μας. Μας ξερίζωσαν! Γίναμε ανταλλάξιμοι! Και το γεγονός ότι 101 χρόνια μετά την γενοκτονία υπάρχουν οι Πόντιοι και διατηρούν τον πολιτισμό τους, τα ήθη και έθιμά τους, την ιστορική τους μνήμη, αυτό δείχνει ότι δεν μας έκαμψαν στην ψυχή. Με την ενεργό συμμετοχή όλων μας, ας μην επιτρέψουμε να ξεριζώνονται άλλοι λαοί. Κανείς να μην γίνεται πρόσφυγας για να κερδίζουν κάποιοι άλλοι. Καλούμε όλους στο «Τόφαλος» το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα και στην πλατεία Γεωργίου την Κυριακή το πρωί. Παράλληλα τις μέρες αυτές θα λειτουργήσει κι έκθεση για την προσφυγιά και τον ποντιακό ελληνισμό στα Ψηλά Αλώνια».

1728981674134.jpg

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον Δήμο Πατρέων για την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε προσωπικά στον «φλογερό πατριώτη», όπως χαρακτήρισε, Κώστα Πελετίδη, αλλά και στην Περιφέρεια και στην ΠΕΔ και τόνισε ότι με το 18ο Πανελλαδικό φεστιβάλ Ποντιακών Χορών η Ομοσπονδία και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία της θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην Πάτρα. 

Ο κ. Βαρυθυμιάδης αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και στην τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους σημειώνοντας ότι το φετινό Φεστιβάλ στέλνει το μήνυμα «Δεν ξεχνώ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού τόνισε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Α’βάθμια Αυτοδιοίκηση και μετουσίωση αυτής σε δράσεις εξωστρεφείς. Για το Φεστιβάλ είναι ότι γίνεται στην Πάτρα με πρωτεργάτη στον Κώστα Πελετίδη και για πρώτη φορά χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα θα έλθουν και θα μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες της κληρονομιάς του Πόντου, της ειρήνης, της φιλίας. «Αναδεικνύουμε έτσι και τον συνεδριακό τουρισμό και τον γαστρονομικό μας πλούτο» είπε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαβρύτων σημείωσε για το Φεστιβάλ ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός. Θα παρουσιαστεί ο ποντιακός πολιτισμός στην Πάτρα. Η ΠΕΔ ομόφωνα αγκάλιασε αυτή την πρόταση και είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να είναι στο Συμβούλιο της ΠΕΔ ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης που έχει ποντιακή καταγωγή είπε ο Θ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Θα μας μεταφερθούν μνήμες της ποντιακής γενοκτονίας, μνήμες ιστορικές. Ολοκαυτώματα είχαμε πολλά ακόμη στην Ελλάδα την περίοδο ’40 – ’45. Οι Γερμανοί οφείλουν ακόμη στη χώρα μας αποζημιώσεις και τις διεκδικούμε. Τα Καλάβρυτα υπέστησαν το δικό τους Ολοκαύτωμα. Για μας είναι ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχουμε στην εκδήλωση».

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου «Φάρος Ποντίων». Δημήτρης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνα Αχαΐας και εκπρόσωπος του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων.