Τρία πράγματα που πρέπει να αλλάξετε στο σπίτι αν πάρετε γάτα

Η απόφαση να σας υιοθετήσει μια γάτα φέρνει μαζί της πολλές χαρές, αλλά και ορισμένες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά στην επόμενη μέρα του καναπέ ή της μπερζέρας στο σαλόνι σας.

Οι γάτες από τη φύση τους ξύνουν τα νύχια και γρατζουνάνε επιφάνειες και υφάσματα και η περιέργειά τους μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα έπιπλα και σε κάποια διακοσμητικά του σπιτιού σας. Για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα είναι χαρούμενη και ότι το σπίτι σας θα παραμείνει σε καλή κατάσταση, ακολουθούν κάποιες προτάσεις που μπορεί να σώσουν την κατάσταση.

Προστασία των Επίπλων

Η προστασία των επίπλων σας είναι είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα όταν προετοιμάζεστε να υποδεχτείτε το γατόνι σας. Οι γάτες ως γνωστόν χρησιμοποιούν τα έπιπλα για να ξύσουν και να λειάνουν τα νύχια τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατεστραμμένους καναπέδες, σκισμένες κουρτίνες και τρυπημένα υφάσματα. Για να αποτρέψετε τέτοιες ζημιές, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

Ειδικά καλύμματα: Χρησιμοποιήστε ειδικά καλύμματα ή προστατευτικά που είναι σχεδιασμένα για να ξύνει η γάτα τα νύχια της ενώ δεν θα φθείρεται ο καναπές σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά που μπορούν να ταιριάξουν με το ντεκόρ του σπιτιού σας και ταυτόχρονα θα προσφέρουν προστασία.

Ανθεκτικά έπιπλα: Ορισμένα υλικά είναι πιο ανθεκτικά από άλλα. Τα έπιπλα από δέρμα ή βινύλ μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε γρατζουνιές από ό,τι κάποια ανθεκτικά υφάσματα. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε τα δεύτερα.

Παιχνίδια και Ονυχοδρόμια

Η πρόσβαση σε κατάλληλα παιχνίδια και ονυχοδρόμια είναι θεμελιώδης για την ευζωία της τετράποδης χνουδωτής μουσούδας που έχετε στο σπίτι σας. Οι γάτες έχουν την ανάγκη να ξύνουν τα νύχια τους για να τα διατηρήσουν υγιή καθώς και για να αποφορτίσουν την ενέργειά τους. Μόνο εάν έχουν εναλλακτικές για ξύσιμο δεν θα στραφούν στα έπιπλά σας.

Ποικιλία ονυχοδρομίων: Τοποθετήστε αρκετά ονυχοδρόμια, σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Υπάρχουν πολλές μορφές, από κάθετα και οριζόντια μέχρι ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια που περιλαμβάνουν επιφάνειες για πολύ ξύσιμο.

Παιχνίδια για ξύσιμο: Επιλέξτε παιχνίδια που ενσωματώνουν επιφάνειες για ξύσιμο, όπως ειδικά μαξιλάρια ή παιχνίδια με φυσικές ίνες. Αυτά, εκτός από το να διασκεδάζουν τη γάτα σας, φροντίζουν να την ενθαρρύνουν να χρησιμοποιεί τα σωστά αντικείμενα.

Αλληλεπίδραση με τον κηδεμόνα: Παίξτε με τη γάτα σας και ενθαρρύνετέ την να χρησιμοποιεί τα ονυχοδρόμια. Η αναγνώριση όταν ξύνει το σωστό αντικείμενο θα την ενθαρρύνει να επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά.

Αναδιάταξη αντικειμένων

Η αναδιάταξη των αντικειμένων και της διακόσμησης στο σπίτι σας είναι επίσης σημαντική για την ασφάλεια της γάτας σας. Ορισμένα διακοσμητικά ή μικρά αντικείμενα μπορεί να είναι επικίνδυνα ή να γίνουν στόχος για την περιέργεια της γάτας.

Ασφαλής τοποθέτηση: Τοποθετήστε τα μικρά ή εύθραυστα αντικείμενα σε ψηλότερες θέσεις ή σε ράφια όπου η γάτα σας δεν μπορεί να φτάσει. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να σπάσουν ή να χτυπήσει η γατούλα σας.

Δημιουργία χώρων δραστηριότητας: Δημιουργήστε χώρους όπου η γάτα σας μπορεί να αναρριχηθεί και να εξερευνήσει με ασφάλεια. Τοποθετήστε ράφια ή ειδικές γατοκατασκευές για να την ενθαρρύνετε να απολαμβάνει το σπίτι σας/της.

Η δημιουργία ενός χώρου που θα είναι ευχάριστος για τη γάτα σας, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τα πράγματά σας, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τη ζωή μαζί της χωρίς άγχη.

topetmou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ