Παρουσιάζεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 8 μ.μ., στο Πολύεδρο, το βιβλίο του Σπύρου Τζαμαρία, «Περίπατοι με την «Τζιοκόντα» της Αρσινόης στον Μικρόκοσμο του Διαστελλόμενου Σύμπαντος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Βγενόπουλος Ντίνος, δημοσιογράφος , Καπρούλιας Αποστόλης, (PhD) Καθηγητής στο Πρότυπο Πάτρας, Διδάκτωρ Φιλολογίας και Θεολογίας, Πετρόπουλος Μιχάλης, (ΜSc) Καθηγητής στο Πρότυπο Πάτρας, Σκορδούλης Κώστας, (PhD) Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συγγραφέας Σπύρος Τζαμαρίας (PhD), Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ετούτο το βιβλίο διηγείται ταξιδιωτικές περιπέτειες. Ταξίδια σε εξωτικούς τόπους της επιστήμης και της φιλοσοφίας, παρέα με γελασίνους ταξιδευτές και συντροφιά με την «Τζιοκόντα» της Αρσινόης. Εξιστορούνται, ακόμα, γεγονότα και περιπέτειες που συμβαίνουν στη φουρτουνιασμένη Ευρώπη, την περίοδο του Μεσοπόλεμου. Το κύριο κομμάτι της ιστορίας μας ξετυλίγεται κωμικοτραγικά σ' ένα νησί του Ιονίου, στο νησί της Αρσινόης, μερικές χρονιές πριν την έκρηξη του πολέμου.
Είναι γεγονός ότι οι συντοπίτες της Αρσινόης είχανε μπόλικες λέξεις για να εκφράζουν τις λεπτές νότες μεταξύ του αστείου, της σάτιρας και της φάρσας. Την «Τζιοκόντα», όμως, την ανακάλυψε η Αρσινόη. Δεν την εφηύρε, αλλά την ανακάλυψε όπως ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική και ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Στη συνέχεια, επιστρατεύοντας την αναλφάβητη σοφία της κατέληξε στον ακόλουθο ορισμός «Πίσω από κάθε πράμα σοβαρό, κάθε ευχάριστο ή λυπητερό, κρύβεται ένα αστείο. Εφτούνο το αστείο δεν είναι σαν τη μάντσια ή την μπαρτζολέτα που γένουνται μόνο για τη διασκέδαση του γέλιου. Είναι αστείο με ουσία. Κάποιες φορές είναι πράμα θεϊκό και σήμερα ανακάλυψα πως το λένε Τζιοκόντα. Αν σκάψεις βαθιά μες στην περίσταση και έβρεις την Τζιοκόντα" της [...] θα ιδείς πως καθετί που φαίνεται μεγάλο και σπουδαίο δεν είναι όξω από τα μέτρα σου.
Η «Τζιοκόντα» της Αρσινόης, λοιπόν, μας συνοδεύει σε αναπολήσεις του βενετσιάνικου παρελθόντος του νησιού για να συναντήσουμε τους θεατές της κοπερνίκειας επανάστασης, σε επισκέψεις στον κβαντικό μικρόκοσμο, σε περιπάτους σε κήπους της σχετικότητας και της κοσμολογίας. Φυσικά, οι ήρωες της ιστορίας μας υφίστανται τις συνέπειες της περιέργειάς τους, γιατί μοιράζονται τον ίδιο κόσμο με τον υπόκοσμο, το πόπολο και την αριστοκρατία του νησιού. Αλλά, ακόμη και σε τούτα τα περίκολα, επεμβαίνει η «Τζιοκόντα» της Αρσινόης, άριστης γνώσης των παραδόσεων και του κώδικα τιμής του τόπου, για να επιφέρει τραγελαφική κάθαρση στα παθήματα των ηρώων μας.