Ονυχομυκητίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους μύκητες στα νύχια

   Τι είναι η ονυχομυκητίαση και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Οι μύκητες στα νύχια, ή αλλιώς ονυχομυκητίαση, είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, ειδικά όσους περνούν πολλές ώρες με κλειστά παπούτσια ή σε υγρά περιβάλλοντα. Εάν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στο χρώμα ή την υφή των νυχιών σου και ανησυχείς για το ενδεχόμενο να πρόκειται για μύκητες, αυτό το άρθρο είναι για σένα! Εδώ θα μάθεις τι ακριβώς είναι η ονυχομυκητίαση, πώς μπορείς να την αναγνωρίσεις και, το πιο σημαντικό, πώς να την αντιμετωπίσεις με τον σωστό τρόπο.

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση είναι η μόλυνση του νυχιού από μύκητες, μικροοργανισμοί που αγαπούν την υγρασία και αναπτύσσονται σε κλειστούς, σκοτεινούς χώρους, όπως τα παπούτσια και τα γάντια. Οι μύκητες μπορεί να βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μας, αλλά όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες (υγρασία και ζέστη), αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας μόλυνση στα νύχια.

Πώς φαίνονται οι μύκητες στα νύχια;

Ένα νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητες μπορεί να αλλάξει χρώμα, από ροζ σε κίτρινο, καφέ ή ακόμα και πράσινο. Επίσης, το νύχι μπορεί να γίνει πιο παχύ, να ανασηκωθεί ή ακόμα και να αποκολληθεί από τη βάση του. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το νύχι δείχνει εντελώς κατεστραμμένο.

Είναι οι μύκητες νυχιών τόσο συχνοί;

Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι η αλλαγή χρώματος ή υφής στο νύχι σημαίνει μύκητες, οι περισσότεροι από αυτούς τους φόβους είναι αβάσιμοι. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές στα νύχια μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως τραυματισμούς, ψωρίαση, εκζέματα ή ακόμα και τη χρήση ημιμόνιμων προϊόντων νυχιών.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις μύκητες;

Δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστώσεις αν οι αλλαγές στα νύχια σου οφείλονται σε μύκητες. Ούτε εσύ, ούτε ο φαρμακοποιός μπορεί να είστε σίγουροι χωρίς τη βοήθεια ειδικών. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λανθασμένα θεραπείες για μύκητες, χωρίς αποτέλεσμα. Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς σε δερματολόγο για μια σωστή διάγνωση.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στους μύκητες νυχιών;

Άτομα που φορούν πολλές ώρες κλειστά παπούτσια ή γάντια, όσοι ιδρώνουν εύκολα ή εκθέτουν τα χέρια και τα πόδια τους σε υγρασία, κινδυνεύουν περισσότερο. Επίσης, όσοι περπατούν ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες, είναι πιο επιρρεπείς. Η μεγαλύτερη ηλικία και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ τα παιδιά σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα με μύκητες.

Πώς γίνεται η διάγνωση από τον δερματολόγο;

Ο δερματολόγος θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να εντοπίσει μύκητες στα νύχια σου: τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και την καλλιέργεια νυχιού. Αυτές οι εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν αν υπάρχει όντως λοίμωξη από μύκητες ή αν πρόκειται για κάτι άλλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για να διαπιστώσει ο δερματολόγος αν έχεις μύκητες στα νύχια, θα λάβει το ιστορικό σου, θα κάνει κλινική εξέταση και, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε καλλιέργεια νυχιού. Η καλλιέργεια είναι μια μικροβιολογική εξέταση που βοηθά στην ακριβή ταυτοποίηση του μύκητα και στην επιλογή της σωστής θεραπείας. Χρειάζονται περίπου 20-30 μέρες για τα αποτελέσματα της καλλιέργειας.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για την ονυχομυκητίαση είναι μακροχρόνια και μπορεί να περιλαμβάνει τοπικές κρέμες, λάκες νυχιών, χάπια ή ακόμα και χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος νυχιού. Μια πιο σύγχρονη μέθοδος είναι το laser, το οποίο βοηθά στην καταστροφή των μυκήτων χωρίς να βλάπτει τον υγιή ιστό. Ο δερματολόγος θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσένα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τρόποι προφύλαξης

Είναι καλύτερα να προλαμβάνεις την εμφάνιση μυκήτων στα νύχια, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές:

Διατήρησε τα πόδια σου καθαρά και στεγνά.
Άλλαζε συχνά κάλτσες, ειδικά όταν ιδρώνεις.
Φόρα πάντα σαγιονάρες σε δημόσιες πισίνες και αποδυτήρια.
Μην ανταλλάσσεις παπούτσια ή πετσέτες με άλλους.
Κόβε τα νύχια τακτικά και διατήρησε τα εργαλεία περιποίησης καθαρά.
Στέγνωνε καλά τα χέρια και τα πόδια σου μετά το μπάνιο ή την έκθεση σε υγρά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικές θεραπείες;

Αν και οι φυσικές θεραπείες είναι δημοφιλείς, πρέπει να είσαι προσεκτική. Μερικές ουσίες, όπως το έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil), έχουν μυκητοκτόνες ιδιότητες, αλλά πολλές άλλες ουσίες όπως το ξύδι ή το οξυζενέ μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο νύχι σου. Συμβουλέψου πάντα έναν δερματολόγο πριν δοκιμάσεις φυσικές θεραπείες.

Πρόληψη και φροντίδα για υγιή νύχια

Η σωστή υγιεινή είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στους μύκητες. Διατήρησε τα νύχια σου καθαρά, στεγνά και περιποιημένα για να αποφύγεις την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων παθήσεων.

Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις μύκητες στα νύχια, μην αργήσεις να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

womenonly