Μανουέλ Βαλς: Αν πέσει το Ισραήλ κινδυνεύει και η Ευρώπη

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου 

 

Γάλλο-Ισπανός πολιτικός γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1962, ο Μανουέλ Βαλς χρημάτισε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 2014 έως το 2016 και βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έως το 2019. Σήμερα διεκδικεί τη θέση του δημάρχου της Βαρκελώνης και πιστεύει στην ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει τη δική της γεωπολιτική διάσταση σε έναν κόσμο που αλλάζει, υπό ρευστές και άρα επικίνδυνες συνθήκες. 

Θεωρεί όμως δύσκολο το εγχείρημα αυτό, γιατί δεν βλέπει να υπάρχει σε ηγετικό επίπεδο ισχυρή βούληση για μια τέτοια προσπάθεια. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός την περίοδο της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2012 έως το 2017, ανησυχεί ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το ρόλο του Ιράν και την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία. «Η 7η Οκτωβρίου 2023, μας είπε, είναι μια κρίσιμη ημέρα όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τον πολιτισμένο κόσμο. Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, παιδιά, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων, σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν ή απήχθησαν, κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova ή στο κιμπούτζ τους, στο νότιο Ισραήλ. 

Και αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα τα διέπραξε εν ψυχρώ η ισλαμιστική και τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που είναι γνωστό από ποιους κινείται και για 

ποιους τελικούς στόχους. Η ιστορία δεν σταματά όμως στο σημείο αυτό. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Το κύμα μίσους προς τους Εβραίους και το Ισραήλ εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο στις, με τη βοήθεια των άσεμνων συνεργών των ισλαμιστών και συνεχίζει να προκαλεί σημαντική ζημιά στις κοινωνίες μας. Έχει δε ως συνεργούς και στηρίγματα, τη γαλλική δήθεν αριστερά των «ανυπότακτων» και τους αμερικανοτραφείς της ακυρωτικής κουλτούρας, δηλαδή τους «βοκιστές» τους δήθεν «αφυπνισμένους» στα ελληνικά. Κατά τα λοιπά, ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή. Με την πομπή νεκρών αμάχων, εκτοπισμένων πληθυσμών και φρίκης”. 

Συνεχίζοντας τη σκέψη του με άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν», ο Μανουέλ Βάλς, μεταξύ άλλων γράφει : 

“Η Χαμάς αρνείται να καταθέσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας. Ούτε η Χεζμπολάχ έχει πρόθεση για κατάπαυση του πυρός. Είναι ακριβώς αυτή που την έσπασε στις 8 Οκτωβρίου 2023, βομβαρδίζοντας το Ισραήλ για «υποστήριξη των Παλαιστινίων». 

Αυτή η πραγματικότητα που συντονίζεται από το Ιράν, το οποίο εξοπλίζει τη σιιτική ομάδα, διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα: περισσότεροι από 9.000 πύραυλοι, drones και ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. 

Έτσι, περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 60 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 190 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης κάηκαν. 

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ενώ το Ισραήλ πολεμούσε ακόμη στο έδαφος του ενάντια στους τρομοκράτες της Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές ομάδες που διείσδυσαν μετά τις σφαγές την 7η Οκτωβρίου 2023 με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και τη σύλληψη 251 ομήρων. 

Γίναμε μάρτυρες ενός πογκρόμ με γενοκτονική πρόθεση, με την επιθυμία να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Εβραίοι, σφαγιάζοντας, βιάζοντας, εξευτελίζοντας πολίτες που δεν μπορούσαν να αμυνθούν και στρατιώτες που ξαφνιάστηκαν από την έκταση της επίθεσης. 

Η ίδια η Χεζμπολάχ είχε ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό της Χαμάς. Εδώ και καιρό κατασκευάζει στρατιωτικές υποδομές στο νότιο Λίβανο μεταξύ αμάχων πληθυσμών και εκπαιδεύεται για να «κατακτήσει τη Γαλιλαία» και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σφαγή στο Ισραήλ. 

Κατά συνέπεια η οργάνωση αυτή δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τα σχέδια της. Τα τελευταία εξάλλου χρηματοδοτούνται από το Ιράν, το εμπόριο ναρκωτικών και τα εγκληματικά δίκτυα της στη Δυτική Αφρική και Ν. Αμερική. 

Ο κύριος στόχος της σιιτικής πολιτοφυλακής όπως αναφέρεται στον ιδρυτικό της χάρτη, είναι να εξαλείψει το Ισραήλ από το πρόσωπο του κόσμου. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν ή πόσος χρόνος χρειάζεται. 

Αυτοί που νομίζουν ότι με το σιιτικό Ισλάμ μπορεί να βρεθεί έδαφος συζήτησης, κάνουν λάθος. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με το Ιράν. Αποτελεί το καθεστώς της χώρας αυτής θεμελιώδη κίνδυνο για το εβραϊκό κράτος και τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά δε αν αποκτήσει και πυρηνικά όπλα. 

Για να επιβάλει τη σιιτική υπεροχή στον αραβικό κόσμο και να πολεμήσει τη Δύση, το Ιράν χρησιμοποιεί πολιτοφυλακές όπως η Χαμάς ή η Ισλαμική Τζιχάντ στην Παλαιστίνη, οι Χούτι στην Υεμένη, η Χεζμπολάχ στη Συρία και τον Λίβανο, άλλες στο Ιράκ, όταν δεν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ όπως τον Απρίλιο και Οκτώβριο 2024. Και πάλι τις τελευταίες ώρες ο σημερινός ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, απειλεί τους Ισραηλινούς με καταστροφή. Αν πέσει το Ισραήλ, πέφτουμε εμείς. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είναι ακόμη και καθήκον απάντησης μιας δημοκρατικής και προστατευτικής Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της. Χωρίς προσβολή για κάποιους, η ίδια η Γαλλία χρειάστηκε να κάνει αυτή την επιλογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015. Και, ενώ το Ισραήλ μάχεται επίσης για εμάς, για να υπερασπιστεί τις αξίες μας, πρέπει να έχουμε άψογη υποστήριξη. Η Γαλλία καταδίκασε τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Ρωσία. Πρέπει να το κάνει αυτό ξεκάθαρα και για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ και σε άλλες πολιτοφυλακές. 

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για πόλεμο επιβίωσης για το Ισραήλ, το οποίο μάχεται μόνο του ενάντια σε αυτές τις απειλές. Εάν το Ισραήλ πέσει, η Ευρώπη είναι η επόμενη γραμμή του μετώπου κατά του ισλαμισμού.» 

Αυτά γράφει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός και κάποιοι αφελείς θα πρέπει να καταλάβουν τι θέλει να πει.