Ο τυφώνας Μίλτον δημιούργησε τον ισχυρότερο ανεμοστρόβιλο στη Φλόριντα των τελευταίων 52 ετών

Ο ανεμοστρόβιλος EF3 που έπληξε το Palm Beach Gardens της Φλόριντα την Τετάρτη ήταν ο ισχυρότερος ανεμοστρόβιλος από τροπικό σύστημα στην πολιτεία εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, σύμφωνα με την ανασκόπηση των δεδομένων της NOAA από το CNN.

Δύο ανεμοστρόβιλοι F3 στις 19 Ιουνίου 1972 από τον τυφώνα Agnes ήταν οι τελευταίοι τόσο ισχυροί ανεμοστρόβιλοι. Οι ανεμοστρόβιλοι της Agnes είχαν μέγιστους ανέμους μεταξύ 254 και 331 χιλιομέτρων την ώρα, που ισοδυναμούν με έναν ανεμοστρόβιλο EF3 ή ισχυρότερο σήμερα. Η κλίμακα F ή Fujita για την αξιολόγηση των ανεμοστρόβιλων αντικαταστάθηκε από την κλίμακα EF ή Enhanced Fujita το 2007.

Ο τυφώνας Milton είχε κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως.

Οι έρευνες ζημιών που θα διεξαχθούν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους, αλλά τα περισσότερα τροπικά συστήματα παράγουν βραχύβιους και ασθενέστερους.

Μόλις 5 ανεμοστρόβιλοι κατηγορίας EF3 είχαν σημειωθεί από το 1995 έως το 2023 και φέτος εμφανίστηκαν τουλάχιστον 4

Οι περισσότεροι – λίγο πάνω από το 93% – από τους περισσότερους από 1.700 ανεμοστρόβιλους που παρήγαγαν τροπικά συστήματα από το 1995 έως το 2023 αξιολογήθηκαν ως EF0 ή EF1, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόβλεψης Καταιγίδων. Είχαν σημειωθεί μόνο πέντε ανεμοστρόβιλοι EF3 ή ισοδύναμοι από τροπικά συστήματα στις ΗΠΑ από το 1995 έως το 2023, σύμφωνα με το SPC.

Αλλά φέτος, οι τυφώνες Beryl, Debby, Helene και Milton δημιούργησαν τουλάχιστον έναν ανεμοστρόβιλο EF3 στις ΗΠΑ. Κανένα τροπικό σύστημα δεν έχει προκαλέσει ανεμοστρόβιλο EF4- ή EF5-πουθενά στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το κέντρο.

Καμιά φορά όμως οι ανεμοστρόβιλοι έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις, όπως στη Σαντορίνη

Δύο από τους ισχυρότερους τροπικούς ανεμοστρόβιλους που έχουν καταγραφεί συνέβησαν τη δεκαετία του 1960. Ο τυφώνας Carla δημιούργησε έναν ανεμοστρόβιλο F4 – ισοδύναμο με έναν ανεμοστρόβιλο EF5 σήμερα – στο Τέξας το 1961 και ο τυφώνας Hilda δημιούργησε έναν ανεμοστρόβιλο F4 στη Λουιζιάνα το 1964.

Πηγή: CNN.com/weather