Χάρης Δούκας: «Θέλω να πω και στους 300.000 να έρθουν να στηρίξουν ξανά τη διαδικασία»

Τι είπε για πιθανή συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN και στους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά, μίλησε σήμερα, 11 Οκτωβρίου ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε: «Πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Και πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι μια ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Απαιτείται θεσμική ισορροπία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κόμμα και τα υπόλοιπα είναι αρκετά μικρά και δεν μπορούν να αποτελέσουν μια ξεκάθαρη επιλογή. Για αυτό και ξεκινήσαμε τη διαδικασία, θυμίζω, στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, για να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Να μεγαλώσουμε και να νικήσουμε. Αυτός είναι και ο στόχος ο δικός μας.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει μια χρυσή ευκαιρία. Και ποια είναι αυτή; Είναι σε πολύ μεγάλη περιδίνηση η κυβέρνηση. Σε μια φθορά που νομίζω ότι το ποτάμι πίσω δε γυρνάει, ο ΣΥΡΙΖΑ κατασπαράσσεται, και μπορούμε εμείς τώρα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο υπέρβασης. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξουμε. Το αίτημα της αλλαγής ηγεσίας και αλλαγής συνολικά  της λειτουργίας του κόμματος, για να ξαναγίνει κίνημα, είναι πανίσχυρο».

Αναφερθείς στην Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ πάντα, είχε τη λογική της σύνθεσης ρευμάτων, τάσεων και ιδεών και έτσι ήταν η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και μπορεί με συνυποψηφίους μου να έχω πολιτικές διαφορές και πολιτικές ιδέες. Μα αυτή είναι η δύναμή μας. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, ρεύματα και τάσεις και είναι πολύ σημαντική και η τάση που εκπροσωπεί η Άννα Διαμαντοπούλου και πρέπει να είναι μαζί μας στην πρώτη γραμμή».

Σχολιάζοντας την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγεί, τόνισε: «Θα φτιάξουμε μια ομάδα κρούσης, ένα νέο πολιτικό κέντρο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Θέλω να είναι όλοι οι συνυποψήφιοι μου και να συναποφασίζουμε όλες τις δράσεις και παρεμβάσεις στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό, την ενότητα να την εννοούμε όλοι και να είναι καθαρή. Και αυτό το λέω διότι ενότητα δεν σημαίνει διαγραφές, που ακούσαμε, ούτε χαρακτηρισμοί, όπως τυχοδιώκτες, αλαζόνες, πρίγκιπες και φευγάτοι.

Και θέλω να πω ότι αυτά την επόμενη μέρα, σε ό,τι με αφορά, από όποιο μετερίζι είτε πλειοψηφικό είτε μειοψηφικό, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν επιτρέπονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, ούτε αν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, να ακούγονται διαγραφές, ούτε πασαρέλες, γιατί νομίζω ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και όλοι οι συνυποψήφιοι έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να δυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά το διακύβευμα της 13ης Οκτωβρίου, σημείωσε: «Ξέρω πως πολλοί ψήφισαν άλλους συνυποψηφίους μου. Και έχουν και επιφυλάξεις όσον αφορά τη δική μου υποψηφιότητα. Όμως τώρα είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Και είναι βασικό το ερώτημα: Στασιμότητα ή αλλαγή;

Θέλω να πω σε όλους τους ανθρώπους που ήρθαν και στήριξαν αυτή τη διαδικασία, ότι τέτοια ευκαιρία δεν θα έχουμε ξανά. Και πως όποιες και αν είναι οι επιφυλάξεις τους, έχω δεσμευτεί δημόσια ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει ξανά μια ανασύνθεση και με μια πολύ μεγάλη δημιουργική ορμή να αλλάξουμε τη χώρα. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς και να πείσουμε ότι μπορούμε να βάλουμε προωθητική ατζέντα, με ξεκάθαρες θέσεις. Θα τους καλέσω συνεπώς όλους να έρθουν την Κυριακή να ψηφίσουν για να  τιμήσουμε αυτή τη διαδικασία και να μπορέσουμε να έχουμε μεγάλη δύναμη για την επόμενη μέρα».

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την πίστη του σε ένα θετικό αποτέλεσμα την Κυριακή: «Το πιστεύω βαθιά, και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ 1η φορά συμμετείχα σε μια τόσο μεγάλη διαδικασία, και θέλω να πω στους 300.000 να έρθουν να στηρίξουν ξανά τη διαδικασία, και πως πρέπει να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους. Όποια και αν είναι η επιλογή τους, να στηρίξουν την πολύ μεγάλη προσπάθεια να γίνουμε ξανά η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει».