Νέα στοιχεία για την καταγωγή και τον τόπο ταφής του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτουν Ισπανοί επιστήμονες

Ισπανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την εθνικότητα του εξερευνητή του 15ου αιώνα Χριστόφορου Κολόμβου το Σάββατο (12 Οκτωβρίου), αφού χρησιμοποίησαν ανάλυση DNA για να αντιμετωπίσουν ένα μυστήριο αιώνων.

Πολλές θεωρίες έχουν υποστηριχτεί σχετικά με την καταγωγή και τον τόπο τελικής ανάπαυσης της διχαστικής φιγούρας που ηγήθηκε των χρηματοδοτούμενων από την Ισπανία αποστολών από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.

Από Ισπανός Εβραίος, Έλληνας, μέχρι Βάσκος ή Πορτογάλος, οι εκδοχές για την καταγωγή του ποικίλουν. Διάφοροι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την παραδοσιακή θέση ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που είναι θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, ο οποίος εδώ και καιρό καθορίστηκε από τις αρχές της πόλης ως ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Κολόμβου, παρά τις αντίπαλες αξιώσεις.

Τα ευρήματά τους πρόκειται να ανακοινωθούν σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Columbus DNA: Η αληθινή καταγωγή» στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας TVE το Σάββατο.

Ο Λορέντε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την έρευνα την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου), δεν αποκάλυψε τα συμπεράσματα, αλλά είπε ότι επιβεβαίωσαν προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκουν στον Κολόμβο.

Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα που σήμερα μοιράζονται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και τελικά, όπως πιστεύεται για αρκετό καιρό, στη Σεβίλλη το 1898.

Το 1877, εργάτες βρήκαν ένα μολύβδινο φέρετρο θαμμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα σε καθεδρικό ναό στο Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, που περιείχε μια συλλογή από θραύσματα οστών, για τα οποία η χώρα λέει ότι ανήκουν στον Κολόμβο.

Ο Λορέντε δήλωσε ότι και οι δύο ισχυρισμοί θα μπορούσαν να είναι αληθινοί, καθώς και τα δύο σύνολα οστών ήταν ελλιπή.

Πηγή: Reuters