Εκλογές ΠΑΣΟΚ: H «κοσμοσυρροή» στην Κάτω Αχαΐα

Σε σχόλιό του στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ ο δημοσιογράφος  Δημήτρης  Αβραμίδης σημειώνει για όσα είδε, έμαθε, άκουσε για τις εεσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στην Κάτω Αχαΐα:

Τι συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στην Κάτω Αχαΐα; Οι αριθμοί κάτι έχουν να μας πουν.

Σε όλον τον νομό Αχαΐας ψήφισαν 12.988 (έγκυρα 12.911) ψηφοφόροι και πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης που συγκέντρωσε 3.988 ψήφους ή ποσοστό 30,7%.

Ειδικότερα, στον Δήμο Πατρέων ψήφισαν 7.852 ψηφοφόροι. Πρώτος αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας με 2.166 ψήφους ή ποσοστό 27,5%. Δεύτερος ήταν ο Ανδρουλάκης με 1.859 ψήφους ή ποσοστό 23,6%.

Πάμε τώρα στην Κάτω Αχαΐα. Το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή είναι ο αριθμός των ψηφισάντων. Στην Κάτω Αχαΐα την Κυριακή που μας πέρασε ψήφισαν 1.384 ψηφοφόροι. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο και αρκεί να θυμηθούμε ότι στις αντίστοιχες εκλογές του 2004, τότε που εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου και είχαν ψηφίσει πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, στην Κάτω Αχαΐα είχαν ψηφίσει κάτι παραπάνω από 900 ψηφοφόροι.

Στο ένα εκατομμύριο ήταν λίγο παραπάνω από 900 οι ψηφοφόροι της Αχαγιάς. Και στις τωρινές 300.000 πανελληνίως, στην Αχαγιά πήγαν 1.384 ψηφοφόροι; Εδώ κάτι δεν πάει καλά.

Αλλά οι απορίες όλο και δυναμώνουν. Στους 1.384 ψηφοφόρους της Κάτω Αχαΐας οι 891 (64,3%) ψήφισαν Ανδρουλάκη. Με δυο λόγια, ολόκληρος ο Δήμος Πατρέων έδωσε στον Ανδρουλάκη 1.859 ψήφους και η Αχαγιά μόνη της, του έδωσε 891 ψήφους. Η Κάτω Αχαΐα μόνη της κάνει για τη μισή Πάτρα.

Όσοι έζησαν από κοντά τις εκλογές στην Κάτω Αχαΐα αφηγούνται πολλά. Το πρώτο που τους έκανε εντύπωση ήταν ο πολύ μεγάλος αριθμός Νεοδημοκρατών που ψήφισαν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μετριοπαθείς υπολογισμοί ανεβάζουν σε πάνω από 500 τους Νεοδημοκράτες που ψήφισαν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με την καθοδήγηση αντιδημάρχων αλλά και γνωστών τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υποψήφιας, παλαιότερα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, που έδωσε σκληρή μάχη υπέρ Ανδρουλάκη μοιράζοντας σταυρωμένα με τον Ανδρουλάκη ψηφοδέλτια. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εν λόγω είναι συγγενής αντιδημάρχου του Γρηγόρη Αλεξόπουλου ο οποίος πρωταγωνίστησε στον υπέρ Ανδρουλάκη αγώνα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η περιγραφή τοπικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που στήριξε τον Δούκα. «Με εξαίρεση τον Σπύρο Σταυρογιαννόπουλο όλη η άλλη τοπική δεξιά ήλθε και ψήφισε τον Ανδρουλάκη».

Όμως εξίσου σημαντικός ήταν και ο αριθμός των ψηφοφόρων που πήγαν να ψηφίσουν με το ψηφοδέλτιο έτοιμο, συνήθως ήταν τσιγγάνοι της Αχαγιάς που ως γνωστόν αγωνιούν για την τύχη του σοσιαλισμού στη χώρα.

Μερικοί στην Κάτω Αχαΐα θεωρούν ότι είναι πολύ έξυπνοι και όλοι οι υπόλοιποι είναι βλάκες. Γι’ αυτό και αισθάνονται την άνεση να κυκλοφορούν με την κατσίκα στον ώμο και από πάνω να καμαρώνουν κιόλας.