Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού, Εκπαιδευτική Δράση: "Γράφοντας και εικονογραφώντας παραμύθια" και Φεστιβάλ Μαριονέτας

Στο Καρναβάλι των Μικρών

 

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 και στην προσπάθειά να εμπλουτιστεί το Καρναβάλι των Μικρών με νέες και πληθωρικές εκδηλώσεις που αφορούν την ευρύτερη δημιουργικότητα των παιδιών, η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας πρόκειται να διοργανώσει τρεις σημαντικές δράσεις: Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού, Εκπαιδευτική Δράση με θέμα «Γράφοντας και εικονογραφώντας παραμύθια» (Εργαστήρια δημιουργικής γραφής και συγγραφής παραμυθιού) και Φεστιβάλ Μαριονέτας με τίτλο «οι Ήρωες της Φύσης». Και οι τρεις δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

 

Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού

 

Το φεστιβάλ που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2025 απευθύνεται σε επίπεδο συμμετοχής στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, τις παιδικές χορωδίες, τα ωδεία και τους μη κερδοσκοπικούς συλλόγους της πόλης που ασχολούνται με το παιδί ώστε να γίνουν συνθέτες της μουσικής που θα ήθελαν τα ίδια να ακούσουν και να ξαναζωντανέψει το παιδικό τραγούδι. Πρόκειται για αναβίωση ενός θεσμού που ξεκίνησε στη Πάτρα το 1996 και είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής κουλτούρας, η οποία θα διαχεόταν σε όλες τις δράσεις του Καρναβαλιού των Μικρών και θα ήταν δημιουργία των ίδιων των παιδιών της πόλης.

Η διάρκεια συμμετοχής στο Φεστιβάλ καθορίζεται από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν σχολικές χορωδίες, παιδικές χορωδίες, παιδικά φωνητικά σύνολα, ανεξαρτήτως αριθμού χορωδών καθώς και Σολίστ, έως 12 ετών και η συμμετοχή προϋποθέτει φυσική παρουσία. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής θα γίνει από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων/ διευθυντές χορωδίας στο [email protected] έως και την 16η Δεκεμβρίου 2024, ώρα 12:00μμ.  Εκπρόθεσμες δηλώσεις συμμετοχών δεν θα γίνονται δεκτές.

Για τις σχολικές μονάδες και μόνο οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας:https://docs.google.com/forms/d/1V1JTTW0NOKcSJPhrOGnQ3PkQ42JsMuv7OZfYirW...

Η αίτηση χρειάζεται να συνοδεύεται με ταυτόχρονη αποστολή σε μορφή pdf μια πλήρους ενορχήστρωσης (φωνές- όργανα), παρτιτούρα-οδηγό με τη μουσική και τους στίχους μαζί και σε ξεχωριστή σελίδα τους στίχους μόνο, μια πρόχειρη εκτέλεση του τραγουδιού, μια σύντομη παρουσίαση 50 λέξεων της τάξης/χορωδίας/ solist και μια φωτογραφία της τάξης/χορωδίας/του σολίστ. Τα μαθητικά έργα πρέπει να είναι δημιουργίες μόνο ενός σχολείου, όπως επίσης οι χορωδίες μπορούν να λάβουν μέρος με ένα μόνο τραγούδι ανά σύνολο για λόγους ισότιμης συμμετοχής.

Θα απονεμηθούν συνολικά 10 βραβεία: 1ο, 2ο και 3ο για τη μουσική δημιουργία, 1ο, 2ο, και 3ο για τον στίχο, 1ο, 2ο και 3ο για την παρουσίαση και ένα ειδικό βραβείο της επιτροπής. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έπαινο συμμετοχής από 7μελή Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους ανθρώπους των τεχνών. Τα κριτήρια αξιολόγησης που θα ληφθούν υπόψη από την Κριτική επιτροπή θα είναι: Ποιότητα και ομοιογένεια ήχου (soundquality), Τονική απόδοση (intonation), Μουσική επικοινωνία μαέστρου και χορωδίας, Πρωτοτυπία και ευρηματικότητα στον τρόπο παρουσίασης.

 

«Γράφοντας και εικονογραφώντας παραμύθια»

 

Μπορούν να λάβουν μέρος μαθητικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ – Στ΄ τάξης Δημοτικού σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν με τους/τις μαθητές/-τριές τους θα παρακολουθήσουν δια ζώσης εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης. Τα εργαστήρια θα έχουν όριο συμμετεχόντων και για αυτό το λόγο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η δράση περιλαμβάνει 3 εργαστήρια Δημιουργικής γραφής για εκπαιδευτικούς που θα εμπλακούν με μαθητικές ομάδες και θα υποβάλουν παραγόμενα έργα. Από τα παραγόμενα έργα των μαθητών ενδεχομένως να προκύψει ένα e-book με ελεύθερη πρόσβαση. Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής οργανώνονται δια ζώσης, χωρίς κόστος συμμετοχής.

Η δράση θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025 και περιλαμβάνει:

-Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα εμπλακούν με μαθητικές ομάδες Δ-Στ΄ Τάξης και θα υποβάλουν παραγόμενα έργα. Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, με εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και εργαστήρια εικονογράφησης.

-Συγγραφή από μαθητικές ομάδες πρωτότυπων παραμυθιών με βασικό θέμα το Καρναβάλι

-Εικονογράφηση παραμυθιού από μαθητικές ομάδες

Η συμμετοχή στη δράση περιλαμβάνει δυο στάδια:

-Υποβολή αίτησης συμμετοχής (στην ηλεκτρονική φόρμα της ΔΠΕ Αχαΐας/ Πολιτιστικά Θέματα: https://docs.google.com/forms/d/1ULopSMJWKKzXoF-x9de2Ho7KzB96q-kfmYjD6hQ...) έως 11 Οκτωβρίου 2024 από εκπαιδευτικούς που μπορούν να υλοποιήσουν τη δράση σε τάξεις Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού Σχολείου

-Αποστολή στο [email protected]  (ή παράδοση στα γραφεία της ΚΕΔΗΠ: Ακτή Δυμαίων 84, 263 33 Πάτρα, τηλ.: 2610 361750 και 2610 390910) των παραγόμενων έργων των μαθητών/-τριών έως την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 12:00μμ.

Κάθε ομάδα μαθητών/-τριών μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο.

Οι μαθητικές ομάδες που θα συμμετέχουν, μπορούν να έρθουν με φυσική παρουσία να παρουσιάσουν το παραμύθι τους (με όποιο τρόπο αυτές επιλέξουν) στην Ημέρα γιορτής Παραμυθιού με θέμα το Καρναβάλι που θα λάβει χώρα στα Παλαιά Σφαγεία τον Φεβρουάριο του 2024.

Σε όλους τους/τις μαθητές/-τριες που συμμετέχουν θα δοθούν Έπαινοι συμμετοχής.

 

Φεστιβάλ Μαριονέτας

 

Διοργανώνεται από την ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η μαριονέτα, με μια ιστορία που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και ταξιδεύει μέχρι σήμερα, θα αποτελέσει το μέσο για την ανάδειξη αξιών που σχετίζονται με το φυσικό μας περιβάλλον και την αναγκαιότητα προστασίας αυτού. Σκοπός του φεστιβάλ είναι οι συμμετέχουσες μαθητικές ομάδες να δημιουργήσουν τις δικές τους μαριονέτες με «άχρηστα» υλικά από το περιβάλλον (φυσικά ή ανακυκλώσιμα), ενισχύοντας την ιδέα της επανάχρησης και στη συνέχεια θα εμψυχωθούν σε χαρακτήρες που προτείνουν λύσεις και δρουν για χάρη του φυσικού περιβάλλοντος, θα γίνουν με λίγα λόγια «οι Ήρωες της Φύσης».

Το φεστιβάλ αφορά στη συμμετοχή μαθητών/τριων των δημόσιων και ιδιωτικών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Πατρέων.

Η δράση θα έχει διάρκεια 5 μηνών (Οκτώβριος 2024- Φεβρουάριος 2025). Οι συμμετοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 15, ώστε να υποστηριχτούν άρτια και αποτελεσματικά. Κάθε μαθητική ομάδα μπορεί να συμμετέχει με ένα ή δύο παραγόμενα έργα. Οι μαριονέτες που θα δημιουργηθούν πρέπει να έχουν ύψος 70-150 εκατοστά. Οι συμμετέχοντες/χουσες εκπαιδευτικοί δεσμεύονται να παραδώσουν τα παραγόμενα έργα των μαθητών/τριών τους έως 14 Ιανουαρίου 2025. στην ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα 263 33, τηλ.: 2610 361750 και 2610 390910, email: [email protected]. Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2025.

Η ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θα υποστηρίξει τη δράση, ως εξής:

-με δύο επιμορφωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών, εργαστηριακού - βιωματικού χαρακτήρα, σχετικά με την ιστορία, την κατασκευή και την εμψύχωση της μαριονέτας (Οκτώβριος 2024),

-με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών– παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής αρμάτων αλλά και μαριονέτας (σχεδιασμός, σκάλισμα σε φελιζόλ, χάρτωμα κλπ) στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων,

-με παρουσίαση των παραγόμενων έργων στις παιδικές Καρναβαλουπόλεις του Καρναβαλιού των Μικρών 2025,

-με έκθεση όλων των έργων σε εκθεσιακό χώρο στην έδρα της ΚΕΔΗΠ (Παλαιά Σφαγεία), και

-με υποστηρικτικές συναντήσεις εργασίας για τα συμμετέχοντα σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης (Οκτώβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025).

*Τόσο στα Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού και Μαριονέτας όσο και στην Εκπαιδευτική Δράση με θέμα «Γράφοντας και εικονογραφώντας παραμύθια» για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών  απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.