Η ΝASA έδωσε στη δημοσιότητα την πιο καθαρή εικόνα που έχει δοθεί για τον Άρη μέχρι σήμερα, δείχνοντας εντυπωσιακούς μπλε βράχους στον λεγόμενο κόκκινο πλανήτη.
Το βίντεο, που καταγράφηκε από το ρόβερ Perseverance, που συνεχίζει την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, αποκάλυψε επίσης τον «πρώτο στο είδος του» γεωλογικό σχηματισμό, που βρίσκεται στην κορυφή των υπολειμμάτων ενός αρχαίου βυθού .
Γαλάζιοι , οδοντωτοί ογκόλιθοι από ηφαιστειακό βασάλτη εντοπίστηκαν γύρω από τον κηλιδωτό λευκό βράχο, ο οποίος βρέθηκε να έχει μια ορυκτή σύνθεση διαφορετική από οτιδήποτε έχει δει ποτέ η NASA στον Άρη.
Η ομάδα της NASA που χειρίζεται το rover ονόμασε αυτό το βραχώδες πεδίο «Mount Washburn» προς τιμήν ενός βουνού στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone.
Οι περισσότεροι από τους μπλε-μαύρους βράχους που φαίνονται στην επιφάνεια του Άρη, όπως εκείνοι στο ‘Mount Washburn’ είναι ηφαιστειακός βασάλτης. Τα πετρώματα είναι παρόμοια με τα ηφαιστειακά πετρώματα κάτω από τους ωκεανούς της Γης.
Το Perseverance – ένα τηλεκατευθυνόμενο κινητό εργαστήριο μεγέθους αυτοκινήτου – εξερευνά μία τοποθεσία πρόσκρουσης αστεροειδών, που ονομάζεται κρατήρας Jezero, από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ποτάμια πριν από δισεκατομμύρια χρόνια
Το Jezero κάποτε έρεε νερό πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, ενός μακρύ, χαμένου δέλτα ποταμού μέσα στο χείλος αυτού του κρατήρα, που έχει διάμετρο 28 μιλίων.
«Στο εξής, θα βλέπετε όλο και κάτι περίεργο στο τοπίο του Άρη», είπε η πλανητική γεωλόγος της NASA, Δρ Κέιτι Στακ Μόργκαν του Εργαστηρίου Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.
«Ο Άρης αποτελείται κυρίως από πετρώματα παρόμοια με τους χερσαίους βασάλτες που ονομάζονται θολαϊίτες», σύμφωνα με τον πλανητολόγο και γεωφυσικό Dr G. Jeffrey Taylor στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, «τα οποία αποτελούν τα περισσότερα «νησιά των ωκεανών», τις κορυφογραμμές του μέσου ωκεανού και τον πυθμένα της θάλασσας κάτω από τα ιζήματα. στη Γη]».
Αλλά ο λευκός, στικτός βράχος που ξεχώριζε στη μέση αυτού του βασάλτη αιφνιδίασε την ομάδα Perseverance της NASA.
[Ο λευκός, στικτός βράχος - που τώρα ονομάζεται "Atoko Point" - ξεχώριζε στη μέση αυτού του μπλε-μαύρου ηφαιστειακού βασάλτη όπου έπιασε την ομάδα Perseverance της NASA αιφνιδιαστικά.]
Η NASA ονόμασε την περιοχή «Atoko Point» από έναν βράχο πάνω από 8.000 πόδια στο Γκραντ Κάνυον.