Ανδραβίδα: Διαδηλώσεις για την άσκηση Ramstein Flag

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν το απόγευμα

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας, συνυπογράφοντας την ανακοίνωση των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Αμαλιάδας, καθώς και των Επιτροπών Ειρήνης Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας, καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους και τον λαό της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Οι διαδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της αντίδρασης ενάντια στη διεξαγωγή της μεγαλύτερης Νατοϊκής άσκησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, η οποία θα λάβει χώρα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στην Ανδραβίδα, και συνεχίζονται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Αμαλιάδας. Παράλληλα, την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί μεγάλα συλλαλητήρια και στην Πάτρα, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Νατοϊκή άσκηση, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 140 αεροσκάφη και 1.500 άτομα προσωπικό από 14 χώρες, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη της περιοχής. Η άσκηση, που θα χρησιμοποιήσει και άλλες βάσεις όπως του Άραξου και του Ακτίου, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη συμμετοχή του κράτους του Ισραήλ στις πολεμικές επιχειρήσεις, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δημιουργώντας, όπως αναφέρεται, «μια νέα Γάζα στο Λίβανο» και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους και παιδιά.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. βαθαίνει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, μετατρέποντας τις ελληνικές βάσεις σε «ορμητήρια πολέμου» και καθιστώντας τον ελληνικό λαό στόχο αντιποίνων. Οι διοργανωτές καλούν τους εργαζόμενους και τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρήση των βάσεων της Δυτικής Ελλάδας, όπως της Ανδραβίδας, του Άραξου, του Ακτίου και της Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση επικρίνει τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως επισημαίνεται, την ίδια στιγμή που πλήττει το λαϊκό εισόδημα με την ακρίβεια και τις χαμηλές συντάξεις, διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς και συμμετοχές σε πολεμικές αποστολές. «Την ίδια στιγμή που τα σχολεία δεν έχουν εκπαιδευτικούς και η υγεία γίνεται ένα πανάκριβο εμπόρευμα, η κυβέρνηση στέλνει φρεγάτες στη Μέση Ανατολή που στοιχίζουν μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην καταδίκη των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων, αλλά επεκτείνονται σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική που οδηγεί στην εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς συνδέεται άμεσα με την πίεση που ασκείται στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοργανωτές καλούν σε μαζική ενημέρωση και κινητοποίηση, με στόχο την αποτροπή της άσκησης και τη γενικότερη αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Οι διοργανωτές θέτουν συγκεκριμένα αιτήματα, που περιλαμβάνουν:

1. Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
2. Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.
3. Την παύση αποστολής στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.
4. Το κλείσιμο όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα.
5. Την αποτροπή της επαναφοράς πυρηνικών στον Άραξο.
6. Την υποστήριξη του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δική του πατρίδα.

Τέλος, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς, καλούν τους πολίτες της περιοχής να μην εφησυχάζουν και να συμμετάσχουν δυναμικά στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, ώστε «να ακουστεί δυνατά το μήνυμα ότι η περιοχή δεν θα γίνει πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων και βάθρο προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων».

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η κινητοποίηση φιλοδοξεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο, ζητώντας παράλληλα σεβασμό στα δικαιώματα και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.

 

ΠΗΓΗ PATRISNEWS