EKTAKTO - Διαγράφεται ο Σαλμάς από τη ΝΔ - Το χρονικό μέχρι την έξοδο

Ο Μάριος Σαλμάς έμοιαζε εδώ και καιρό να ισορροπεί επί ξηρού ακμής. Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είναι αυτός που είχε μετωπικά αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη φορτισμένη Κ.Ο. του κόμματος, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκαλώντας όχι μόνο την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά και την έντονη ενόχλησή του.

«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είπε τότε ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός διεμήνυε μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.

Πριν από λίγες μέρες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια και ως εκ τούτου εκλήθη σε τηλεοπτικές εκπομπές. Από τη συχνότητα του Open και εν συνεχεία του Kontra, έκανε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής, όμως, επανήλθε.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη το όριο ανοχής του ως προς τη συμπεριφορά του κ. Σαλμά, εξ ου και τον παραπέμπει τη Δευτέρα στις 12:00 στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα). Από τις ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να προβούν στα δέοντα και να λήξει η εκκρεμότητα με τον κ. Σαλμά.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι άλλο η πολιτική κριτική και άλλο οι κατηγορίες προς υπουργούς για αδιαφανείς χειρισμούς. «Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιπλέον, όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη» προσέθεταν.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά».