Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό;

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων έχουν ακούσει κατά καιρούς ότι το συχνό μπάνιο βλάπτει την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του τετράποδου φίλου τους.

Είναι όμως αλήθεια; Ας δούμε τι λένε οι κτηνίατροι:

Τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζονται μπάνιο πιο συχνά από μία φορά το μήνα. Το δέρμα τους παράγει φυσικά έλαια που βοηθούν στην υγεία και την προστασία του τριχώματος.

Το συχνό πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα έλαια, αφήνοντας το δέρμα ξηρό και ερεθισμένο. Επιπλέον, η συχνή χρήση σαμπουάν μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο δέρμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις:

● Σκυλιά με μακρύ τρίχωμα: Μπορεί να χρειάζονται μπάνιο πιο συχνά, καθώς το μακρύ τρίχωμα παγιδεύει πιο εύκολα βρωμιά και βακτήρια.
● Σκυλιά με λιπαρό δέρμα ή τρίχωμα: μπορεί να χρειάζονται μπάνιο πιο συχνά για να ελέγχεται η λιπαρότητα.
● Σκυλιά που λερώνονται συχνά: αν ο σκύλος σας παίζει σε λάσπη, κυλιέται σε βρωμιές ή βουτάει στη θάλασσα, ίσως χρειαστεί μπάνιο πιο συχνά.
● Σκυλιά με δερματικές παθήσεις: μπορεί να χρειάζονται ειδικά σαμπουάν ή θεραπείες.

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μοσχοβολάει – 7 χρήσιμες συμβουλές

Μήπως ο σκύλος σας μυρίζει λίγο άσχημα;

Εκτός από τη συχνότητα, είναι σημαντική η χρήση του κατάλληλου σαμπουάν για σκύλους. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τόσο η συχνότητα του μπάνιου που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του δέρματος, αλλά κυρίως η ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο.

Αποφύγετε τα σαμπουάν που προορίζονται για τους ανθρώπους, καθώς αυτά έχουν άλλη σύσταση και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του σκύλου σας. Επιλέξτε ένα ήπιο σαμπουάν που είναι κατάλληλο για τον τύπο τριχώματος και δέρματος του σκύλου σας.

Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόσο συχνά χρειάζεται μπάνιο ο σκύλος σας είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας. ‍Έτσι, θα έχετε τη σωστή πληροφόρηση και θα εξασφαλίσετε την υγεία και ευεξία του μονάκριβου φίλου σας.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.