Νίκη Κεραμέως: Έως τον Δεκέμβριο, η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Τί είπε για το νέο επίδομα ανεργίας

Την αλλαγή φιλοσοφίας που διέπει τον σχεδιασμό του νέου επιδόματος ανεργίας, η εφαρμογή του οποίου θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα σε πιλοτική φάση, ανέλυσε σε συνέντευξή της στον τ/σ Mega η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Όπως σημείωσε η υπουργός, το συγκεκριμένο επίδομα διακατέχεται από την ίδια φιλοσοφία τα τελευταία 70 χρόνια. Η ίδια το χαρακτήρισε μάλιστα επίπεδο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου, πόσα χρόνια δουλεύει κάποιος και πόσες ασφαλιστικές εισφορές έχει πληρώσει.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στο να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη του το ιστορικό του ασφαλισμένου. «Είναι διαφορετικό, αν έχεις δουλέψει 40 χρόνια ή αν έχεις δουλέψει πέντε μήνες. Είναι διαφορετικό, αν δούλευες με 900 ευρώ και διαφορετικό, αν δούλευες με 1.500 ευρώ, γιατί πληρώνεις διαφορετικές εισφορές ανεργίας», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η σκέψη είναι να υπάρχει ένα βασικό επίδομα ανεργίας και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα μπόνους, που θα λαμβάνει υπόψη ακριβώς την ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι το επίδομα θα γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή, τους πρώτους δύσκολους μήνες που κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο και, εν συνεχεία, θα βαίνει μειούμενο, προκειμένου να παρακινήσει τον δικαιούχο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. «Στόχος μας δεν είναι να συντηρούμε μια κοινωνία με επιδόματα. Ο στόχος μας είναι να βοηθούμε τους πολίτες να σταθούν στα πόδια τους, να γίνουν αυτόνομοι, να έχουν τις δουλειές τους και να μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους», τόνισε η κυρία Κεραμέως. Η ίδια μάλιστα παρέπεμψε στα προγράμματα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σημειώνοντας παράλληλα ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, ο δείκτης ανεργίας έχει πέσει κάτω από το 10%.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στη μισθολογική απόκλιση που καταγράφεται μεταξύ ανδρών και γυναικών, την οποία χαρακτήρισε ως διεθνές φαινόμενο, παρατηρώντας στο θέμα αυτό μια μικρή πρόοδο. Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση στους μισθούς που παρατηρείται στους άνδρες την τελευταία πενταετία είναι της τάξης του 13%, ενώ στις γυναίκες 14%. Συνεπώς, σημειώνεται μεγαλύτερη αύξηση των μισθών των γυναικών και σταδιακά μειώνεται το χάσμα. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε διεθνώς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και, γι’ αυτό, εστιάζουμε πάρα πολύ στο θέμα των γυναικών, της γυναικείας απασχόλησης», είπε και συμπλήρωσε ότι, συνολικά, την τελευταία πενταετία, εργάζονται στη χώρα 260.000 περισσότερες γυναίκες.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης, η υπουργός αναφέρθηκε στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, καθώς και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον μονάδα. «Από το 2019 έως σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες» υπενθύμισε και δήλωσε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποσκοπεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Ο απόλυτος στόχος μας είναι να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» σχολίασε.

Ερωτηθείσα για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι παρατηρείται μια στρέβλωση, όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και, αντί της αύξησης, του επιβάλλεται τελικά μείωση. «Αυτό δεν είναι σωστό και, επειδή δεν είναι σωστό, θέλουμε να το διορθώσουμε» διευκρίνισε και αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Εκτίμησε ότι αυτό θα διορθωθεί, μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025.

Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, η οποία υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με το ακριβές ύψος να καθορίζεται από αλγόριθμο, που λαμβάνει υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μάλιστα, ανέφερε ότι, από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεπερνούν σωρευτικά το 13%.

Αναφορικά με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η κυρία Κεραμέως παρατήρησε ότι το μέτρο έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση κατά 61,2% των δηλωθεισών υπερωριών στα σούπερ μάρκετ. Τόνισε δε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει αφενός μεν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων αφετέρου δε τον υγιή ανταγωνισμό.

Όπως είπε η υπουργός, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας συνεπικουρεί και η Επιθεώρηση Εργασίας με τους ολοένα αυξανόμενους ελέγχους, τους οποίους πραγματοποιεί. Επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία ελέγχων, που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή, υπογράμμισε ότι στο οκτάμηνο έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ μία στις πέντε παραβάσεις, που διαπιστώνονται, αφορούν τη μη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας.

Τέλος, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει επεκταθεί, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο, στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που αριθμούν περίπου 700.000 εργαζόμενους, προκειμένου να καταγραφούν πρακτικές δυσκολίες και να υπάρξουν βελτιώσεις, επισημαίνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που προστατεύονται από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ανέρχεται σε 1.500.000. Επίσης, υπογράμμισε ότι η συνεργασία της ίδιας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ