Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία της μοναδικότητας των Ελληνικών προϊόντων, μίλησε η τ. Υφυπουργός Μεταφορών, Βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Εκπροσωπώντας την Αχαΐα, μια περιοχή με δυναμική αγροτική δραστηριότητα και πλούσια παραδοσιακά προϊόντα, υπερθεμάτισε την προωθούμενη ισχυροποίηση των διαδικασιών εποπτείας, με διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, στα τρόφιμα και στα γεωργικά προϊόντα με «Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένους Παραδοσιακούς Ιδιότυπους», ώστε να μην παραπλανούνται οι καταναλωτές, στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, η κα Αλεξοπούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενδυναμώσει συνολικά την αγροτική παραγωγή και την οικονομία, αφού όσοι παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται θα επωφεληθούν από το νέο περιβάλλον διαφάνειας και δικαιοσύνης στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό.
Ακολουθεί η ομιλία της Χριστίνας Αλεξοπούλου:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο με εξαιρετική σημασία για την αγροτική οικονομία και για την προστασία της μοναδικότητας των προϊόντων μας. Η δέσμη μέτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσεται στο πλαίσιο της ειδικής στρατηγικής που υλοποιείται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την περαιτέρω ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και έρχεται να καλύψει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη στήριξη, στην ανάδειξη και στην ενίσχυση των γεωργικών μας προϊόντων, τα οποία διακρίνονται για την ειδική τους ποιότητα και τη σύνδεση με την παραγωγική μας κληρονομιά.
Ως βουλευτής της Αχαΐας και ως εκπρόσωπος μιας περιοχής με μεγάλη αγροτική δραστηριότητα και με σημαντικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως, μεταξύ άλλων, η Κορινθιακή σταφίδα, τα κρασιά της Αιγιαλείας και της Πάτρα, η Τεντούρα και τα τυροκομικά προϊόντα της ορεινής Αχαΐας, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία της διασφάλισης των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ), καθώς υπάρχει άμεση σύνδεση με την ταυτότητα της χώρας μας.
Άλλωστε, ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας δεν βασίζεται μόνο στην ποσότητα, αλλά κυρίως στην ποιότητα όσων παράγουμε, στις εξαιρετικές παραδοσιακές ποικιλίες και τεχνικές που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά και που αναγνωρίζονται παγκοσμίως.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει να θέσει ένα πιο αυστηρό και συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου και κυρώσεων για την προστασία αυτών των προϊόντων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει, επιπρόσθετα, ως εργαλείο εξαγωγικότητας και μάλιστα προστιθέμενης αξίας στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα δηλαδή που ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά εντείνεται και η ανάγκη για την προστασία της ποιότητάς μας γίνεται πιο επιτακτική. Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες απόπειρων παραπλάνησης των καταναλωτών από περίεργες ονομασίες και συσκευασίες. Με τα προωθούμενα μέτρα επιχειρείται να μπει ένα τέλος σε αυτή την ασυδοσία και να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που φέρουν τις συγκεκριμένες ονομασίες θα είναι γνήσια και θα σέβονται τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί.
Σαφώς, η ύπαρξη ισχυρών και αποτρεπτικών κυρώσεων αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, μέσα από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος είναι ο φορέας που θα αναλάβει το κύριο βάρος της εποπτείας, ενισχύεται το πλαίσιο για την αποτελεσματική παρακολούθηση και τον έλεγχο της συμμόρφωσης όσων παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται προϊόντα με τις παραπάνω ενδείξεις.
Η διαμόρφωση ενός πίνακα διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων, καθώς και η θεσμοθέτηση κριτηρίων επιμέτρησης για παραβάσεις, με βάση την αποτελεσματικότητα, την αποτρεπτικότητα και την αναλογικότητα, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στις διαδικασίες ελέγχου. Ως εκ τούτων και δικαίως, οι παραγωγοί που συμμορφώνονται με τους κανόνες θα επωφεληθούν, ενώ εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς θα αντιμετωπίσουν τις κατάλληλες κυρώσεις.
Επιπρόσθετα, πέρα από την προστασία των προϊόντων, το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενισχύσει συνολικά την αγροτική παραγωγή. Ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας, όπου οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας, προσφέρεται μια σημαντική ασπίδα προστασίας. Οι αγρότες της περιοχής μας, που παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, θα μπορούν να επωφεληθούν από ένα περιβάλλον ισονομίας στην αγορά, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τις πιστοποιήσεις που φέρουν οι παραγωγές τους.
Επίσης, με την παρούσα πρωτοβουλία, προωθείται η ανάδειξη της ελληνικής αγροτικής ταυτότητας, με τη σπάνια ποικιλομορφία του φυσικού της περιβάλλοντος και τις παραδοσιακές της τεχνικές. Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές σε όλο τον πλανήτη αναζητούν πλέον τρόφιμα με αυθεντικότητα, ποιότητα και ιστορία και τα προστατευόμενα προϊόντα είναι η απάντησή μας σε αυτήν την παγκόσμια ζήτηση.
Η προβολή, δε, της ελληνικής γεωργίας πρέπει να γίνεται με βάση την αλήθεια και την ποιότητα. Δεν υπάρχει χώρος για παραπλάνηση ή για την εισαγωγή προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία κλέβουν τον κόπο των Ελλήνων παραγωγών και καταστρέφουν την εικόνα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στις διεθνείς αγορές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την ελληνική γεωργία, να προστατεύσουμε τους παραγωγούς και να ενισχύσουμε την οικονομία των τοπικών κοινοτήτων. Με το νομοσχέδιο αυτό, η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να αναδειχθούμε ως πρωταγωνιστές στον τομέα των προϊόντων με προστατευόμενες ενδείξεις.
Σας καλώ να το υπερψηφίσουμε, στηρίζοντας έτσι τα συμφέροντα των παραγωγών μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.
Σας ευχαριστώ.