Α. Παναγιωτόπουλος: «Την επιστροφή των κλειδιών» απαιτεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" από το Σωματείο «ΜΙΤΟΣ»

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

«Την επιστροφή των κλειδιών και την απομάκρυνση περιουσιακών στοιχείων σας»  απαιτεί  η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» από το  Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του  βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου:

"Αυτή την απαίτηση περιλαμβάνει η επιστολή της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»,  το οποίο έχει αποδέκτη το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ», αφήνοντας χωρίς στέγη και θεραπευτικά προγράμματα είκοσι (20) παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειές τους λόγω λήξης του συμβολαίου μίσθωσης. 

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα ανέδειξε με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας την άμεση  αναστολή της απόφασης για την αποχώρηση του Σωματείου  από την έδρα του, στο κτίριο της οδού Παπαδιαμαντοπούλου αριθμός 17,  στην Άνω πόλη Πάτρας, και την ανανέωση του συμβουλίου μίσθωσης μέχρι την μετεγκατάσταση στο υπό ολοκλήρωση νέο σύγχρονο κτήριο του στο τέλος του χρόνου.

Το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ» που όπως είναι γενικά γνωστό έχει μακροχρόνιο και επιτυχημένο έργο στα θεραπευτικά προγράμματα παιδιών με αυτισμό, μοιράζεται την έδρα του με  Αθλητικό Σωματείο  για ΑμΕΑ με κοινές, σε πολλές περιπτώσεις, δράσεις που περιλαμβάνουν άθληση, θεραπείες, ειδική εκπαίδευση, στήριξη γονέων και εκδηλώσεις. Το Σωματείο ζητά μια παράταση χρόνου μέχρι την μετεγκατάστασή του αλλά η διοίκηση του Νοσοκομείου κωφεύει και αδιαφορεί μπροστά σε αυτήν ανάγκη. 

Δυστυχώς σήμερα  οι  ελλείψεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση  και στις δομές  αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης και στήριξης των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών είναι τεράστιες και υπολείπονται δραματικά των αναγκών λόγω υποχρηματοδότησης από την Κυβέρνηση. Επομένως κάθε προσπάθεια των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για την υποστήριξη αυτών των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να έχουν την φροντίδα και την αμέριστη προσοχή της Πολιτείας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για την ανάπτυξη και ενίσχυση κατάλληλων υποδομών και πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και που θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση στις οικογένειές τους".   

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Χωρίς στέγαση και θεραπευτικά προγράμματα για 20 παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειες τους μένει το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας ‘‘ΜΙΤΟΣ’’»

Σύμφωνα με επιστολή της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»,  η οποία έχει αποδέκτη το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ», είκοσι (20) παιδιά με αυτισμό και οι οικογένειες τους θα βρεθούν εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων, αφού η διοίκηση του Νοσοκομείου απαιτεί την  αποχώρηση του Σωματείου  από την έδρα του στο κτίριο της οδού Παπαδιαμαντοπούλου αριθμός 17,  στην Άνω πόλη Πάτρας λόγω λήξης του συμβολαίου μίσθωσης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έδρα του Σωματείου μοιράζεται με την  έδρα Αθλητικού Σωματείου  για ΑμΕΑ. Επομένως,  πρόκειται για ένα μεγάλο  αριθμό  ωφελούμενων, περίπου είκοσι (20) παιδιά από το σωματείο «ΜΙΤΟΣ»  και άλλα δεκαπέντε (15) από το αθλητικό σωματείο ΑμεΑ και με κοινές, σε πολλές περιπτώσεις, δράσεις που περιλαμβάνουν άθληση, θεραπείες, ειδική εκπαίδευση. Επίσης, στα γραφεία και των δύο συλλόγων  γίνονται σε τακτική βάση συναντήσεις μελών και γονέων με επαγγελματίες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς για στήριξη των οικογενειών και σχετική ενημέρωση καθώς και κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ο  Σύλλογος ετοιμάζει μια νέα σύγχρονη δομή, ωστόσο,  ο ανάδοχος του έργου έχει πάρει μέχρι σήμερα τέσσερις παρατάσεις, με τελευταία ημερομηνία στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Για αυτόν το λόγο, ο Σύλλογος έχει ζητήσει ήδη από τις 9/9/2024, την ανανέωση του μισθωτηρίου από την  Διοίκηση του Νοσοκομείου μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα δομή για τα παιδιά με Αυτισμό και η μετέγκαταστασή του  χωρίς να διακοπούν οι δραστηριότητές του. Ωστόσο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου επιμένει στην εκκένωση του κτηρίου μέχρι τις 21/09/2024. 

Επειδή το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ» έχει μακροχρόνιο και επιτυχημένο έργο στα θεραπευτικά προγράμματα παιδιών με αυτισμό. 

Επειδή στο ίδιο κτήριο εδρεύει και Αθλητικό Σωματείο ΑμΕΑ με κοινές δραστηριότητες με το Σωματείο «ΜΙΤΟΣ».

Επειδή η αποχώρηση του Σωματείου από την έδρα του ουσιαστικά αφήνει πάνω από 20 παιδιά και τις οικογένειες τους χωρίς θεραπευτικά προγράμματα και ψυχολογική υποστήριξη. 

Επειδή  τα παιδιά με αυτισμό και οι οικογένειές τους χρειάζονται την αμέριστη προσοχή και την συστηματική υποστήριξη από την Πολιτεία ώστε να νιώθουν ασφάλεια και να καλύπτονται οι ανάγκες τους με ποιοτικές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. 

Επειδή οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και στις δομές  αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης και στήριξης των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών είναι τεράστιες και υπολείπονται δραματικά των αναγκών λόγω υποχρηματοδότησης από την Κυβέρνηση.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να παραμείνει το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ» στην έδρα του μέχρι την ολοκλήρωση της νέας δομής ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια των δραστηριοτήτων και των θεραπευτικών προγραμμάτων του;  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ