Πώς θα κάνετε μια γάτα να σας αγαπήσει

Πολλοί υποψήφιοι γατογονείς μοιράζονται ένα κοινό άγχος: πώς θα κάνουν το νέο τους γατάκι να τους αγαπήσει.

Όταν κανείς υιοθετεί ένα σκυλάκι, το δέσιμο συνήθως είναι γρήγορο και ξεκάθαρο. Οι γάτες τείνουν να φέρονται διαφορετικά. Εκτός αν την έχει μεγαλώσει κανείς από μικρό γατάκι, συχνά μια νέα γάτα μπορεί να φοβάται, να θέλει τον χώρο και τον χρόνο της, ή ακόμα και να επιδεικνύει επιθετικές τάσεις. Δεν είναι, όμως, καθόλου δύσκολο να κάνετε μια γάτα να σας αγαπήσει, αν κι εσείς την αγαπάτε πραγματικά και της το δείχνετε με τη συμπεριφορά σας, παρέχοντάς της τη φροντίδα, την ασφάλεια, και την επικοινωνία που χρειάζεται.  

Ας δούμε τι χρειάζεται να κάνετε για να σας αγαπήσει βαθιά μια γάτα, εξετάζοντας το ζήτημα με βάση αυτούς τους τρεις βασικούς πυλώνες:

Φροντίδα

Μια γάτα έχει, κατ’ αρχάς, ανάγκη να τη φροντίζετε και να μην την παραμελείτε. Οι οικόσιτες γάτες δεν μπορούν να φροντίσουν μόνες τους τον εαυτό τους και την υγεία τους. Είναι η δουλειά του κηδεμόνα να παρέχει στη γατούλα του όλα όσα χρειάζεται, να την ταΐζει, να της αλλάζει συστηματικά την άμμο, και να την πηγαίνει στον κτηνίατρο τακτικά, τόσο για προληπτικούς λόγους, όσο και όταν είναι άρρωστη ή τραυματισμένη. Οι γάτες καταλαβαίνουν ποιοι τις αγαπούν και τις φροντίζουν, και συχνά φέρονται με ευγνωμοσύνη. Είναι απαραίτητο η γάτα σας να εκλαμβάνει ότι είναι σημαντική για εσάς, και να έχει όλα όσα χρειάζεται για να ευημερήσει.

Ασφάλεια

Οι γάτες δεν λέγονται τυχαία εφτάψυχες, αφού συχνά τείνουν να επιβιώνουν από πολύ δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντα. Οι γάτες είναι ριψοκίνδυνα, και συνεπώς ευάλωτα ζώα. Μια οικόσιτη γάτα που βγαίνει έξω απ’ το σπίτι μπορεί να χαθεί, να χτυπήσει πέφτοντας από μεγάλα ύψη, να κολλήσει σοβαρές ασθένειες, να πέσει θύμα επίθεσης από κάποιο άλλο ζώο, ή κακοποίησης από ανθρώπους. Γι’ αυτό, συνιστάται να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι, προστατεύοντας και το οικοσύστημα της περιοχής, ή να της δίνετε πρόσβαση σε κατάλληλα περιφραγμένους εξωτερικούς χώρους.

Η ασφάλεια της γάτας σας είναι πολύ σημαντική για την ευημερία της, και η γάτα πρέπει να την αισθάνεται. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φωνάζετε στη γάτα σας, να την τιμωρείτε, ή να τη χτυπάτε. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για να θέσει όρια και κανόνες στη γατούλα σας, για να βελτιώσει τη συμπεριφορά της, και για να την κρατήσει ασφαλή. Επομένως, συνιστάται να ξεκινάτε την εκπαίδευση με θετική ενίσχυση από μικρή ηλικία σε ένα γατάκι.

Επικοινωνία

Παρότι οι γάτες συχνά χρειάζονται τον χώρο και τον χρόνο τους, είναι κοινωνικά ζώα και λατρεύουν την αλληλεπίδραση με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Να περνάτε καθημερινά χρόνο με τη γάτα σας, με κατανόηση και σεβασμό προς την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Κάποιες γάτες λατρεύουν τις αγκαλιές και τα χάδια, ενώ άλλες προτιμούν να περνούν χρόνο με τον κηδεμόνα τους υπάρχοντας απλά στο ίδιο δωμάτιο. Κάποιες γάτες είναι ομιλητικές, και λατρεύουν να συζητούν με τους ανθρώπους, ενώ άλλες προτιμούν τα παιχνίδια.

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε και να μαθαίνετε τη γάτα σας, να κατανοείτε τα όριά της και να μην τα ξεπερνάτε, να μην την πιέζετε, και να της παρέχετε την προσοχή και την τρυφερότητα που έχει ανάγκη, με τον τρόπο που προτιμά. Μια γάτα που νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί σας, είναι μια γάτα που σίγουρα σας θέλει στη ζωή της.

https://www.topetmou.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ