Υγεία: Τι πρέπει να ελέγξουμε τον Σεπτέμβριο

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος απολαμβάνει ανέσεις που κάνουν τη ζωή του απλούστερη. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται πλέον να περπατάμε όσο παλαιότερα, αφού τα διάφορα μέσα μεταφοράς μας απαλλάσσουν από αυτή την προσπάθεια, ή να κουραζόμαστε για να προμηθευτούμε τα αναγκαία για την επιβίωσή μας. Δεν απαιτείται δηλαδή να ψαρεύουμε, να κυνηγάμε ή να μαζεύουμε λαχανικά και φρούτα – όλα αυτά είναι έτοιμα για μας. Αν το σκεφτούμε, όμως, αυτές οι ευκολίες συνοδεύονται και από ένα τεράστιο κόστος, που αφορά την υγεία μας.

Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν όλες αυτές οι πρακτικές και που μας επηρεάζει με πολλούς, άμεσους και έμμεσους, τρόπους –από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μέχρι την αύξηση της θερμοκρασίας–, υπάρχει και το προφανές: ο σύγχρονος άνθρωπος δεν κινείται όπως οι πρόγονοί του. Όμως η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για να παραμένουμε υγιείς, αλλά και για να διατηρούμε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Και η τακτική γυμναστική είναι μόνο μία από τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να κάνουμε restart στην υγεία μας.

Υγεία: Βάζουμε δυναμικά στη ζωή μας την άσκηση

Bοηθά στην υγεία της καρδιάς, στην αύξηση της καλής χοληστερίνης και στον έλεγχο του διαβήτη, βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου (το εσωτερικό των αγγείων) και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το περπάτημα, αν είναι καθημερινό, γρήγορο και, κυρίως, συνδυασμένο με ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό.

Πίνουμε πολύ νερό

Όποιον ειδικό κι αν ρωτήσουμε, όποιο επιστημονικό άρθρο κι αν διαβάσουμε, η αυξημένη λήψη νερού ανήκει στις συμβουλές που σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία και την ευεξία. Αν πίνουμε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό, μειώνουμε τον κίνδυνο να εμφανιστούν πέτρες και ενισχύουμε τη λειτουργία των νεφρών μας αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας. Πολύ καλή συνήθεια είναι επίσης να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα όποτε νιώθουμε την ανάγκη και, οπωσδήποτε, μετά τη σεξουαλική επαφή.

Διαχειριζόμαστε το καθημερινό στρες

Ευθύνεται για την έκκριση κατεχολαμινών (αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης), που κουράζουν και φθείρουν την καρδιά επειδή προκαλούν ταχυκαρδία, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ επιδρούν αρνητικά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως στο γαστρεντερικό, το αγγειακό και το νεφρικό, καθώς και στα μάτια. Το στρες όμως αποτελεί πλέον στοιχείο της καθημερινότητάς μας και φαίνεται πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να το περιορίσουμε. Τι θα μας βοηθήσει;

Να κοιμόμαστε για τουλάχιστον 30 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας – ακόμα και στο γραφείο, αν δεν ανήκουμε στους λίγους τυχερούς που επιστρέφουν νωρίς στο σπίτι τους. Μισή ώρα ύπνου μέσα στην ημέρα αντιστοιχεί σε περίπου δύο ώρες βραδινού ύπνου και παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση των κατεχολαμινών.
Να μην αμελούμε την ψυχαγωγία μας. Προσπαθούμε λοιπόν να ακούμε μουσική, να διαβάζουμε περιοδικά και βιβλία της αρεσκείας μας και να πηγαίνουμε συχνά στο θέατρο ή το σινεμά.
Να κάνουμε διαλογισμό ή να προσευχόμαστε για τουλάχιστον 15 λεπτά καθημερινά.

Υγεία: Αποφεύγουμε τις τοξίνες

Έχουμε ακούσει πολλά για την αποτοξίνωση. Τι γίνεται όμως με τις τοξίνες που εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον οργανισμό μας; Πρέπει λοιπόν να μειώσουμε ή και να σταματήσουμε συνήθειες που γεμίζουν τον οργανισμό μας με αυτές τις βλαπτικές ουσίες. Αν, για παράδειγμα, κόψουμε το κάπνισμα θα κερδίσουμε δεκαπέντε χρόνια ζωής και πολλά άλλα οφέλη για τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας – διπλάσιες πιθανότητες να αποφύγουμε το έμφραγμα, τριπλάσιες το εγκεφαλικό και εικοσαπλάσιες τον καρκίνο του πνεύμονα. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχουμε και τις υπόλοιπες πηγές τοξινών περιορίζοντας την ποσότητα των ζωικών πρωτεϊνών, του αλκοόλ, της ζάχαρης, του αλατιού, των λευκών αλεύρων και γενικά των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών (π.χ., αναψυκτικών) που καταναλώνουμε.

Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο το μυαλό μας

Για να το κρατάμε υγιές και κοφτερό, πρέπει να το χρησιμοποιούμε και να το εξασκούμε καθημερινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του μυαλού μας, κυρίως μέσω της εκμάθησης –μαθαίνοντας, για παράδειγμα, μια γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο ή φοιτώντας στο πανεπιστήμιο–, σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ο καλύτερος τρόπος να διασώσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Επιλέγουμε τι τρώμε

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια κ.λπ.) δεν απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μας διατηρούν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά και να μην ανεβαίνουν απότομα οι τιμές του σακχάρου στο αίμα μας. Ιδανική είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα όταν είναι στην εποχή τους, λιγότερο κόκκινο κρέας, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά και προτείνει ως προστιθέμενο λιπίδιο το ελαιόλαδο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συγκεκριμένη διατροφή εξασφαλίζει καθημερινά στο πιάτο μας τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών (ω-3, βιταμίνες, κυρίως Ε και C, λυκοπένιο, ανθοκυανίνες κ.ά.). Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά διαθέτουν σε αφθονία τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα ψάρια αλλά και τα διάφορα μυρωδικά και ροφήματα της μεσογειακής κουζίνας (π.χ., ρίγανη, κουρκουμάς, τσάι του βουνού κ.ά.). Παράλληλα, φροντίζουμε να περιορίζουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κακά (ζωικά) λίπη.

Υγεία: Βελτιώνουμε τις καθημερινές μας συνήθειες

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε όλα όσα πιθανώς κάνουμε λάθος στην καθημερινότητά μας, όπως:

Τον ύπνο

Αν κοιμόμαστε καλά το βράδυ (7-8 ώρες), χωρίς να αφήνουμε να μπαίνει φως στο δωμάτιό μας, βοηθάμε στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, ελαττώνουμε τον κίνδυνο για παχυσαρκία και ορμονικά προβλήματα και προστατεύουμε την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας.

Τα φάρμακα

Ειδικά όσον αφορά τα αντιβιοτικά, η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τόσο εμάς όσο και τους συνανθρώπους μας γιατί δημιουργούνται πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη. Γενικά, όμως, η υπερβολική λήψη φαρμάκων, κυρίως παυσιπόνων και αντισυλληπτικών, είναι επικίνδυνη για το συκώτι αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ τα αντιφλεγμονώδη σε παρατεταμένη χρήση είναι επιβαρυντικά για τα νεφρά, ιδίως σε ηλικιωμένους, διαβητικούς ή σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Την ορθοστασία

Μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας.

Το ασβέστιο που παίρνουμε από τη διατροφή μας καθημερινά

Αν είμαστε γυναίκες, πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε επαρκή ποσότητα γαλακτοκομικών και να λαμβάνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D ή/και ασβεστίου, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού μας, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Το στρώμα του κρεβατιού

Καλό είναι να είναι ορθοπεδικό, σκληρό και ίσιο.

Το πώς καθόμαστε στο γραφείο και το αυτοκίνητο

Ρυθμίζουμε το κάθισμα έτσι ώστε να σχηματίζει ορθή γωνία και τοποθετούμε ένα μαξιλαράκι στο ύψος της μέσης μας.

Το πώς σηκώνουμε ένα βάρος

Λυγίζουμε τα γόνατά μας και φέρνουμε αυτό που θέλουμε να σηκώσουμε κοντά στο σώμα μας.

Το στομάχι και το έντερό μας

Έχει μεγάλη σημασία να βάλουμε ένα πρόγραμμα στον εαυτό μας και, κατ’ επέκταση, στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Τρώμε πέντε γεύματα την ημέρα σε τακτικές ώρες φροντίζοντας να περιλαμβάνουν μικρή ποσότητα φαγητού για να μην έχουμε προβλήματα δυσπεψίας. Το στομάχι και, πολύ περισσότερο, το έντερο είναι από τα όργανα που μπορούν να εκπαιδευτούν. Το πρόγραμμα στη διατροφή θα μας βοηθήσει να αποφεύγουμε τις διαταραχές στην πέψη, αλλά και να καταφέρνουμε να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα κάθε πρωί. Όταν οι κενώσεις γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες και δεν αναβάλλονται, το έντερο λειτουργεί καλύτερα επειδή δεν αδρανεί και, κατά συνέπεια, δεν προκαλείται δυσκοιλιότητα.

Smart info

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να τρώμε καθημερινά σπιτικό φαγητό, φτιαγμένο με καλής ποιότητας και, κατά προτίμηση, βιολογικά υλικά.

Φροντίζουμε να καταναλώνουμε το μεγάλο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι και όχι το βράδυ.

Φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό για να προστατευόμαστε από τη φωτογήρανση, αλλά και από τις υπόλοιπες βλάβες που σχετίζονται με την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο (π.χ., καρκίνος του δέρματος).

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανώσουμε το επόμενο τσεκάπ μας, που θα περιλαμβάνει όλες τις εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία μας και τις οδηγίες του γιατρού μας, αλλά και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρο.

https://www.vita.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ