Με αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους ξεκινά το δικαστικό έτος στις 16 Σεπτεμβρίου, “σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου”.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών:
Το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών σε συνέχεια της από 07-09-2024 απόφασης της Ολομέλειας και της από 10-7-2024 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής αποφάσισε την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του από τα δικαστήρια και την κατάθεση δικογράφων τη Δευτέρα 16-9-2024, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου λαμβάνοντας υπόψιν:
α. Την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από 16-9-2024, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του δικαστικού έτους, δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας, δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες και Δικαστήρια, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος, παραμένει κόλουρη η διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία και ότι η όλη διαδικασία προχωρεί με αποφάσεις των Προέδρων της Διοίκησης των Δικαστηρίων και όχι της Ολομέλειας αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και πολίτες – διάδικοι. Ως φαίνεται η Κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης.
β. Τις πρακτικές επιλεκτικής νομοθέτησης, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης συγκεκριμένων υποθέσεων και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών, κατά παράβαση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, τις παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις, υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, την προσπάθεια μετακύλισης σε δικηγόρους των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Εξαιρούνται: Υποθέσεις όπου υφίσταται ζήτημα παραγραφής-προθεσμίας, συμπεριλαμβανομένων και δικονομικών ενεργειών (προτάσεις, προσθήκες, ανταγωγές, παρεμβάσεις, προσεπικλήσεις κ.τ.λ.), οι οποίες εξαρτώνται από την ημερομηνία καταθέσεως αγωγής κατά την (νέα) τακτική διαδικασία καθώς και κατά τη διαδικασία μικροδιαφορών, για τις οποίες καταληκτική ημέρα της προθεσμίας είναι η ημέρα αποχής. Υποθέσεις που υπόκεινται σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών. Ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό. Ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης. Περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου. Αυτόφωρα και συνοδείες.
Επιτροπή αδειών: Μαριάνθη Νέγκα, Ανθή Τσιμά, Κωνσταντίνος Τσούκαλης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΟΠΟΥΛΟΣ