Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι για κάθε κατοικίδιο

Μαλώνετε εσείς και το κατοικίδιό σας για τη ρύθμιση του θερμοστάτη; Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία του σπιτιού για τους σκύλους, τις γάτες και άλλα αγαπημένα κατοικίδια; Δείτε παρακάτω αναλυτικά!

Πώς η θερμοκρασία του σπιτιού επηρεάζει τα κατοικίδια μας

Ακριβώς όπως εμείς, τα κατοικίδια ζώα εγκλιματίζονται στη θερμοκρασία που διατηρούμε το σπίτι μας το καλοκαίρι και το χειμώνα. Τα υπέρβαρα κατοικίδια ή τα ζώα με βαριά γούνα μπορεί να ενοχλούνται περισσότερο από τις θερμές θερμοκρασίες και οι μικρές, κοντότριχες ή άτριχες ράτσες είναι πιο κρύες το χειμώνα. Αλλά ως επί το πλείστον, εάν είστε άνετοι, το κατοικίδιο ζώο σας είναι κι εκείνο άνετο.

Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα αν ανεβάσετε ή χαμηλώσετε τον θερμοστάτη όταν δεν είστε στο σπίτι, όπως κάνουμε πολλοί από εμάς για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Ενώ το να διατηρείτε το σπίτι σας 10 βαθμούς πιο ζεστό ή πιο δροσερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εξοικονομήσει τον λογαριασμό κοινής ωφέλειας, τα κατοικίδια σας μπορεί να υποφέρουν.

Ένας υπερθερμασμένος σκύλος ή γάτα μπορεί να υποφέρει από θερμική εξάντληση και πιθανώς ακόμη και να πεθάνει από θερμοπληξία. Οι θερμοκρασίες στο σπίτι σπάνια πέφτουν αρκετά χαμηλές ώστε να είναι θανατηφόρες για μια γάτα ή τον σκύλο. Αλλά οι κρύες θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν το κατοικίδιο ζώο σας να νιώθει άβολα, να αγχώνεται ή να πέσει σε λήθαργο.


Σκύλος:

Οι εσωτερικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι αυτές που πιθανότατα έχουμε συνηθίσει—μεταξύ 23 βαθμών Κελσίου και 25 βαθμών Κελσίου. Όταν φεύγουμε από το σπίτι, δεν πρέπει να ρυθμίζουμε ποτέ τον θερμοστάτη πάνω από 27 βαθμούς και να παρέχουμε πάντα πολύ φρέσκο νερό για τον σκύλο σας. Τα σκυλιά με βαρύ τρίχωμα εκτιμούν επίσης την πρόσβαση σε ένα δροσερό δάπεδο από πλακάκια ή τσιμέντο.

Γάτα:

Οι γάτες μπορούν να ανεχθούν θερμότερες εσωτερικές θερμοκρασίες, έως και 30 βαθμούς Κελσίου έως 31 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί για εμάς να είναι αρκετά ζεστό, αλλά όχι για εκείνες όταν λείπουμε στη δουλειά όλη την ημέρα, ειδικά όταν η γάτα έχει διαθέσιμο νερό. Θερμοκρασίες κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου θα δυσκολέψουν μια γάτα να διατηρήσει τη φυσική θερμοκρασία του σώματός της, επομένως δεν συνιστάται να γυρίζουμε τον θερμοστάτη πολύ κάτω από αυτό το χειμώνα.

Για μεγαλύτερες γάτες, γατάκια και άτριχες ή κοντότριχες ράτσες, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ειδικά σχεδιασμένο για κατοικίδια. Καλό είναι επίσης να μην χρησιμοποιούμε ποτέ ανθρώπινο μαξιλαράκι θέρμανσης για ένα ζώο, το οποίο μπορεί να μασήσει το κορδόνι και να προκαλέσει ηλεκτροπληξία.


Πουλιά:

Δεδομένου ότι τα περισσότερα κατοικίδια πουλιά είναι τροπικά, δεν μπορούν να ανεχθούν τις χαμηλές εσωτερικές θερμοκρασίες. Ένα πουλί θα αφρατέψει τα φτερά του, θα βάλει το ράμφος του κάτω από ένα φτερό και θα καθίσει στα πόδια του για να προσπαθήσει να ζεσταθεί. Όλο το χρόνο, οι εσωτερικές θερμοκρασίες από 18 βαθμούς Κελσίου και 29 βαθμούς Κελσίου είναι οι καλύτερες για τους φτερωτούς φίλους μας. Τα πουλιά θα τρώνε περισσότερο το χειμώνα για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουν άφθονη τροφή ανά πάσα στιγμή. Θα εκτιμήσουν επίσης μια κουβέρτα πάνω από το κλουβί τους τη νύχτα.

Ψάρια:

Για τα περισσότερα τροπικά ψάρια, το νερό στο ενυδρείο πρέπει να είναι μεταξύ 24 βαθμούς Κελσίου και 26 βαθμούς Κελσίου επειδή είναι ευαίσθητα ακόμη και στην παραμικρή αλλαγή θερμοκρασίας. Ακόμη και σε ένα σπίτι όπου ο θερμοστάτης είναι στους 25 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, πιθανότατα θα χρειαστείτε μια θερμάστρα στη δεξαμενή για να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία.

Εξωτικά κατοικίδια:

Μικρά θηλαστικά: Σύμφωνα με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, τα οικόσιτα κουνέλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 βαθμούς Κελσίου. Επομένως, εάν κρατάτε ένα κατοικίδιο κουνέλι, δεν πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον θερμοστάτη όσο λείπουμε για μια μέρα το καλοκαίρι. Τα κουνελάκια μπορούν να διαχειριστούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, γι’ αυτό δε χρειάζεται να διστάσουμε να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη το χειμώνα. Τα χάμστερ και οι γερβίλοι, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να ανεχθούν θερμοκρασίες κάτω από 18 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερες από 23 βαθμούς Κελσίου.

Υδρόβιες χελώνες: Οι χελώνες νερού περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους… στο νερό, χρειάζονται ιδανικά θερμοκρασίες από 23 βαθμούς Κελσίου έως 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι τον χειμώνα χρειάζονται θερμοστάτη.

Φίδια και ιγκουάνα: Οι ερπετοειδείς φίλοι μας χρειάζονται θερμοκρασίες μεταξύ 21 βαθμούς Κελσίου και 29 βαθμούς Κελσίου  στα περιβλήματά τους. Τα περισσότερα απαιτούν απαιτούν μια περιοχή απορρόφησης – που συνήθως δημιουργείται με μια λάμπα θερμότητας ή ένα πάνελ ακτινοβολίας θερμότητας – όπου μπορούν να απορροφήσουν λίγη θερμότητα για μερικές ώρες την ημέρα.

 

TOPETMOU