Χριστοδουλίδης: Τι απαντά στις τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η απόφαση του Netflix να προβάλει την σειρά «Famagusta», με τον Ερσίν Τατάρ να κάνει λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας και να επιμένει στο τουρκικό αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά στις επικρίσεις, σύμφωνα με το philenews.com: «Προφανώς δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ Famagusta».

 

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, είπε σχετικά με τη συμπερίληψη της σειράς στο Netflix: «Είναι πολύ ανησυχητικό ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και κάνει προπαγάνδα για την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας». συμπλήρωσε.

«Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ.

Στην ίδια γραμμή σχολίασε και μέσω του CNN Turk ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε πως θεωρεί «αρμόζουσα την αντίδραση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» προς την πλατφόρμα του Νetflix.

«Το Netflix αγνοεί τις σφαγές που διέπραξαν Ελληνοκύπριοι. Η σειρά κάνει μαύρη προπαγάνδα για να δυσφημιστεί η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», είπε ακόμα.

Δήλωσε ακόμα πως «βλέπω πως υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό με χαροποιεί. Δεν αρμόζει στο Netflix να εργαλειοποιείται για ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός, με μονόπλευρη άποψη».

«Το Κυπριακό δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία», υπογράμμισε.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά εξετάζει το περιεχόμενο αντι-προπαγάνδας, μέσω σειρών που θα προβάλλουν την εισβολή από τη δική τους οπτική γωνία.

«Από τη στιγμή που η μαύρη προπαγάνδα χρησιμοποιείται για να ικανοποιήσει πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε σε αυτή την περίπτωση θα πετύχει τον σκοπό της. Για αυτό, οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν. Θα αναζητήσουμε και διαφορετικές μεθόδους ως μέρος αυτής της αντίδρασης».

«Πρέπει να κάνουμε και εμείς σειρές για να πούμε το δική μας ιστορία», ανέφερε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ