Από τις διακοπές στο σχολείο: Tips για εύκολη μετάβαση

Το τέλος των διακοπών ακολουθεί η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μειώστε τη δυσαρέσκεια των παιδιών γι’ αυτή τη μετάβαση από την ξεγνοιασιά στο σχολείο με καθημερινές απλές συμβουλές.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν για να ξαναέρθουν αργότερα. Αυτό συμβαίνει και με τις διακοπές, το τέλος των οποίων μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστο για τα μικρά παιδιά. Μπορείτε, όμως, να βοηθήσετε τα παιδιά σας να επιστρέψουν στο σχολείο πιο ομαλά με απλούς τρόπους.

Από τον Σεπτέμβριο, η καθημερινότητα ενός παιδιού αλλάζει λίγο απότομα. Από το κολύμπι και το ατελείωτο παιχνίδι στην παραλία μέχρι το ποδήλατο και την παρέα στην κατασκήνωση, το σχολείο φέρνει στο προσκήνιο μαθήματα, διάβασμα αλλά και φίλους. Από τη μία υπάρχει το άγχος για τη νέα χρονιά και η απογοήτευση που η ανεμελιά των διακοπών έληξε, αλλά από την άλλη τα παιδιά μπορεί να γεμίσουν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα για όσα θα μάθουν και θα βιώσουν.

Ως γονείς θα πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα τα παιδιά που αντιστέκονται στη νέα ρουτίνα, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από την ξεγνοιασιά στις υποχρεώσεις. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Εύκολη επιστροφή στο σχολείο
Περιορίστε τον χρόνο που τα παιδιά περνούν στις οθόνες

Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του tablet ή του κινητού, τόσο περισσότερη απογοήτευση και πλήξη θα συσσωρεύουν. Αντιθέτως, οι αθλητικές και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες ανανεώνουν το μυαλό και τη διάθεση των παιδιών, γεμίζοντας τη μέρα τους με φαντασία και ενέργεια. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι, τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στις οθόνες. Θα δείτε μακροπρόθεσμα και τη διάθεσή τους όπως και τον ενθουσιασμό τους να αλλάζουν.

Θέστε κανόνες για την εκτέλεση των εργασιών του στο σχολείο

Φροντίστε ότι το παιδί θα γνωρίζει πως το να κάνει σχολικές του εργασίες είναι προτεραιότητα. Μην επιτρέπετε καμία διαπραγμάτευση. Για να υπάρχει ομαλή ροή, θα πρέπει να υφίστανται και κανόνες και τους κανόνες τους θέτουν οι γονείς σε αυτή την περίοδο της ζωής ενός μικρού παιδιού.

Μην εμπλέκετε το παιδί σε οποιοδήποτε οικογενειακό πρόβλημα

Προστατέψτε το παιδί από οικογενειακές διαφωνίες. Τα παιδιά και οι έφηβοι ανησυχούν για τα προβλήματα των γονιών τους και, συνήθως, τα εσωτερικεύουν και επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία.

Μην πιέζετε τα παιδιά με πολλές δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες είναι θετικές για την ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού του παιδιού, αλλά όχι υπό πίεση. Συζητήστε μαζί του αν θα ήθελε να ακολουθήσει κάποια δραστηριότητα και ποια θα ήταν αυτή για να περάσει καλά και να χαλαρώσει. Μην υπερφορτώνετε τα παιδιά που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Αφιερώστε χρόνο για συζήτηση 

Φροντίστε να βρίσκεστε δίπλα στο παιδί και να μιλάτε μαζί του καθημερινά για όσα μπορεί να το απασχολούν. Ζητήστε του να σας περιγράψει τη μέρα του όταν αρχίσει το σχολείο, τους φίλους του, τι του άρεσε και τι όχι στα μαθήματα, λεπτομέρειες για τους δασκάλους, κάτι που το παραξένεψε ή κάτι που περιμένει και επιθυμεί. Δείξτε ότι είστε δίπλα του για συναισθηματική υποστηριξη, εάν το χρειάζεται.

Με αυτό τον τρόπο, αν τα παιδιά συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια αντίσταση ως προς το να πηγαίνουν στο σχολείο, ίσως, ανακαλύψετε τους λόγους. Αν μπορείτε να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν την αναστολή τους, δώστε τους τη λύση. Σκεφτείτε τον εαυτό σας σε ανάλογη περίπτωση και φανταστείτε τι θα σας βοηθούσε ή τι σας βοήθησε. Σκοπός είναι να δείξετε έναν όμορφο δρόμο στα παιδιά μέσα από τη μάθηση και την κοινωνικοποίηση που προσφέρει το σχολείο.

Αν το θεωρείτε απαραίτητο, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μιλήστε με τους δασκάλους και τους καθηγητές του εκ των προτέρων ή βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους. Με την κριτική δεν θα καταφέρετε τίποτα. Με την κατανόηση όμως, τη συμπαράσταση και τη δράση, θα πετύχετε πολλά και μάλλον θα αλλάξετε και τη στάση του παιδιού ως προς το πώς βλέπει τη μετάβαση στη σχολική τάξη.

https://www.imommy.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ