Δάνης Κατρανίδης: Η σχέση ζωής με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου και ο λόγος που δεν έκανε παιδιά

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Δάνη Κατρανίδη ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Το 1971 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης» και το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου.

Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση Cabaret που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη ήταν η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος».

Ως λάτρης της θάλασσας και δεινός ιστιοπλόος είχε στο ενεργητικό του δεκάδες συμμετοχές και κατακτήσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Η σχέση ζωής με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Από το 1971 έως και το 1977, ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Παρά τον χωρισμό τους οι δύο καλλιτέχνες διατήρησαν μία πολύ καλή σχέση.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στούντιο 4», η Μίρκα Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει για τον Δάνη Κατρανίδη: «Έζησα υπέροχες στιγμές στην προσωπική μου ζωή. Χωρισμένη να είμαι μέσα στο στούντιο της ΕΡΤ και εκεί να έρχεται η σχέση με τον Δάνη, που ήταν άνθρωπος της ζωής μου. Όπως ήταν και ο Ρήγας, όχι ο Αλέξανδρος. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι «οι σχέσεις» όλες που πέρασαν».

Ακόμα, είχε εξηγήσει ότι: «Χωρισμένη, χαμός, κόσμος και σταματάς και λες: «Αχ». Σαν να πάγωσε δηλαδή ο χρόνος. Αυτό είναι ευτυχία να σου συμβεί, ακόμα και μια φορά στη ζωή σου. Δεν εννοώ μια στιγμή, μια φορά και αναφέρομαι στις σχέσεις. Γιατί κάναμε μια παρεμφερή συζήτηση με κάτι κορίτσια που λέγαμε για τις σχέσεις και λέω: «Αυτό είναι ευτυχία να το ζήσεις, κάνοντας αναδρομή και να πεις για την βαθιά αγάπη, τον έρωτα και τον πόνο». Γιατί το έχω ξαναπεί, για σωματικό πόνο, πως κάποια στιγμή από ζήλια ή από κάτι αισθάνθηκα σαν να μου κόπηκε η ανάσα».

«Με τον Δάνη ήμασταν μαζί στη σχολή, για χρόνια μαζί, κάναμε πάρα πολύ παρέα και μέσα από την παρέα ήρθε η σχέση. Είχε πάρα πολλές κατακτήσεις, συζητούσαμε για αυτά και μετά βρεθήκαμε. Η φιλία έγινε έρωτας και μετά ουσιαστική σχέση», είχε σημειώσει.

Οι τρεις γάμοι και ο λόγος που δεν έκανε παιδιά

Ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε παντρεμένος τρεις φορές. Στη συνέντευξή του στο «Καλύτερα δεν γίνεται», είχε εξομολογηθεί για τους γάμους του: «Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια. Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο δέκα. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά.

Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα. Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ότι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στην δουλειά και στην ζωή, παραπάνω από ότι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια».

Η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο Δάνης Κατρανίδης είχε συνεργαστεί πολλές φορές με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αφήνοντας το στίγμα του στη θρυλική παράσταση «Cabaret» τη σεζόν 1978-1979, όπου ενσάρκωσε τον ρόλο του «Κομπέρ».

Ο ηθοποιός είχε μιλήσει με θερμά λόγια για τη συνεργασία του με την Αλίκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Συνεργαστήκαμε σε πολλά μιούζικαλ, ξεκινήσαμε από το "Καμπαρέ" και συνεχίσαμε με την "Καμπίρια" (Sweet Charity) και την "Εύθυμη Χήρα". Περνάγαμε καταπληκτικά, εντός και εκτός σκηνής. Είχε απίστευτο χιούμορ, γιατί έκανε χιούμορ πρώτα με τον εαυτό της. Όταν έβγαινε στη σκηνή και έβλεπε μεγάλες κυρίες, έλεγε: "Να, ήρθαν οι συμμαθήτριες!"».

Μιλώντας για τη συνεργασία τους, αποκάλυψε: «Κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο Αλίκη. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε διαβάσει. Όταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. Να το σκεφτείς μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δύο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ».

Ο Κατρανίδης ανέφερε επίσης για την Αλίκη: «Όπως πολύ εύστοχα είχε πει η ίδια, "ο άνδρας της ζωής μου είμαι εγώ", γιατί ήταν ο στυλοβάτης όλου του σπιτιού της. Αγαπούσε τους φίλους της, ήταν πάντα δίπλα τους, και φυσικά, υπερασπιζόταν τις γυναίκες. Όταν με έβλεπε "φορτωμένο" με κάποια κοπέλα που μου άρεσε, μου έλεγε μια ατάκα από την "Εύθυμη Χήρα", κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά μου: "Ντανίλο, συγκρατήσου!"».

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν το βάθος της συνεργασίας και της φιλίας που είχαν οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, και τον θαυμασμό που ένιωθε ο Κατρανίδης για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία αποτέλεσε σημαντική επιρροή στην καριέρα του.

Η καριέρα στον κινηματογράφο και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις

Στον κινηματογράφο, ο Δάνης Κατρανίδης έπαιξε σε σημαντικές ταινίες όπως «Η Δίκη των Δικαστών» (1974), «Ο Θίασος» (1975), «Ο Γυρολόγος» (1980), «Το Φράγμα» (1982), και πιο πρόσφατα, στην ταινία «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» (2019). Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια» (2021), όπου υποδύθηκε τον ιδρυτή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Παύλο Γιαννακόπουλο.

Στην τηλεόραση, είχε ξεχωρίσει με τον ρόλο του στη σειρά «Τα Μυστικά της Εδέμ», ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν στη σειρά «Αστέρας Ραχούλας».

Ο Δάνης Κατρανίδης αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο.

real.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ