Η απώλεια του αγαπημένου μας κατοικίδιου: Του σκύλου ή της γάτας μας

Κι έρχεται η μέρα εκείνη, που ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας και δεν μας καλωσορίζει ο πολυαγαπημένος σκύλος ή η ναζιάρα και λατρευτή γάτα μας. Είναι η μέρα που επικρατεί εκκωφαντική σιωπή στο σπίτι.

Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος βιώνει τον θάνατο ενός ζώου, που δέθηκαν τόσο και είχαν μια κοινή ζωή. Μοιράστηκαν στιγμές και πέρασαν χρόνια μαζί.

«Όταν ένας ιδιοκτήτης χάνει το αγαπημένο του κατοικίδιο, νοιώθει απέραντη θλίψη. Μπορεί να χρειαστεί μέρες, ακόμη και χρόνια, για να ξεπεράσει τον χαμό του.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες αισθάνονται θυμό μετά τον θάνατο του αγαπημένου τους σκύλου ή της αγαπημένης τους γάτας. Ο θυμός τους μπορεί να εκδηλωθεί στον οποιονδήποτε εμπλέκεται με το κατοικίδιο: προς την οικογένεια, τους φίλους και τους κτηνίατρους», διευκρινίζει ο ψυχολόγος, Δημήτρης Κόρακας.

Η απώλεια του κατοικίδιου μας είναι ένας ψυχικός πόνος μεγάλης έντασης

Οι φροντιστές μπορεί, επίσης, όπως λέει, να αισθάνονται ενοχές γι’ αυτό που έκαναν ή δεν έκαναν, ή μπορεί να ντρέπονται που είναι τόσο αναστατωμένοι. Αφού υποχωρήσουν αυτά τα συναισθήματα, οι ιδιοκτήτες μπορεί να βιώσουν αληθινή θλίψη.

Πώς μπορείτε τα διαχειριστείτε την απώλεια του κατοικίδιου σας; Τα συναισθήματα που θα σας κυριεύσουν

Όταν ένα αγαπημένο κατοικίδιο πεθαίνει, αναφέρει ο κ. Κόρακας, η απώλεια μπορεί να φέρει έντονη θλίψη. Δείχνοντας σωματικά τη θλίψη μας, θρηνούμε ενεργά τον θάνατο του αγαπημένου μας κατοικίδιου.

Εξηγεί ότι αυτό το ενεργό πένθος μας βοηθά να κινηθούμε σ’ ένα «ταξίδι» προς τη συμφιλίωση με την απώλεια του αγαπημένου μας φίλου.

Όπως χρειάστηκε χρόνος για να χτίσουμε τη σχέση με το κατοικίδιό μας, έτσι θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσουμε το ότι δεν είναι κοντά μας. Το να βιώσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματά μας μετά το θάνατο του κατοικίδιου μας, είναι δύσκολο, αλλά σημαντικό.

«Η αναγνώριση της νέας πραγματικότητας, της απώλειας, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, και θα συμβεί σε μια στιγμή που θα είναι κατάλληλη για εμάς.

Ένα πιο υγιές «ταξίδι» θλίψης μπορεί να προέλθει από το να αφιερώσουμε χρόνο για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας. Αντί να προσπαθήσουμε να τα απομακρύνουμε ή να τα αγνοήσουμε.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε παλιές φωτογραφίες ή βίντεο με το κατοικίδιό μας. Ή να γράψουμε ένα γράμμα και να διηγούμαστε στιγμές που περάσαμε μαζί», συμβουλεύει ο κ. Κόρακας.

Τα συναισθηματικά στάδια που μπορεί να περάσετε

Η απώλεια του κατοικίδιου μας είναι ένας ψυχικός πόνος μεγάλης έντασης. Τα συναισθηματικά στάδια που περνάμε, σύμφωνα με τον ψυχολόγο, είναι:

1. Άρνηση: Σε αυτό το στάδιο, συνειδητά ή ασυνείδητα, αρνούμαστε να αποδεχθούμε την κατάσταση. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που βιώνουμε συμβαίνει σε εμάς. «Αποκλείεται, δεν μπορεί!», είναι ο τρόπος σκέψης μας.

2. Θυμός – Οργή: Δεν αρνούμαστε την πραγματικότητα, πλέον, αλλά μας κατακλύζει έντονος θυμός, ο οποίος, πολλές φορές, εκδηλώνεται προς τον οποιονδήποτε.

3. Διαπραγμάτευση: Το στάδιο αυτό σχετίζεται με την πίστη ότι οι σωστές πράξεις ανταμείβονται και με την προσπάθεια να διατηρήσουμε τον έλεγχο.

4. Έντονη θλίψη – Κατάθλιψη: Βιώνουμε έντονη θλίψη, κλάμα, θρήνο και αίσθηση απώλεια ενέργειας.

5. Αποδοχή: Μία γαλήνη άδεια, σχεδόν, από κάθε συναίσθημα, που περικλείεται στη φράση: «Στο τέλος, όλα θα πάνε καλά».

Τι μπορείτε να κάνετε εάν δυσκολεύεστε να το ξεπεράσετε;

Ο ψυχικός πόνος που σας έχει προκαλέσει η απώλεια του χνουδωτού σας φίλου, είναι δυσβάστακτος. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον απαλύνετε, σύμφωνα με τον κ. Κόρακα.

– Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ανοιχτά.

– Μιλάμε για το πώς αισθανόμαστε σχετικά με την απώλεια του κατοικίδιου μας.

– Δεν αποφεύγουμε να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα επώδυνα συναισθήματα, γιατί έτσι παρατείνουμε τη διαδικασία του πένθους.

– Το κλάμα βοηθά πολύ στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου.

– Στηριζόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η εμπειρία του πένθους είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία για κάθε άνθρωπο. Η στήριξη στα αγαπημένα πρόσωπα βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πολλές φορές οι άνθρωποι γύρω μας δεν ξέρουν πώς να μας βοηθήσουν στις περιπτώσεις αυτές. Γι΄ αυτό τους εξηγούμε τι είναι αυτό που έχουμε πραγματική ανάγκη και δεχόμαστε τη στήριξή τους.

– Φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας. Η ψυχή και το σώμα συνδέονται. Κατά συνέπεια, όταν είμαστε καλά σωματικά, βελτιώνεται και η ψυχολογία μας.

Αντιμετωπίζουμε τη θλίψη με σωστή διατροφή, καλό ύπνο και γυμναστική. Δεν καταφεύγουμε στην κατανάλωση οινοπνεύματος ή ηρεμιστικών, γιατί μας βοηθάνε μόνο βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα.

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να επουλώσει το ψυχικό του τραύμα

Η διαδικασία του πένθους, όπως επισημαίνει ο κ. Κόρακας, απαιτεί χρόνο. Η ψυχική επούλωση της απώλειας γίνεται σταδιακά. Δεν υπάρχει σωστό ή λανθασμένο χρονικό διάστημα/πλαίσιο για την επίλυση του πένθους.

Αναφέρει ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες θα νιώσουν καλύτερα μέσα σε κάποιες εβδομάδες ή μήνες. Κάποιοι άλλοι, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χώρο και χρόνο που έχετε ανάγκη.

Όταν το κατοικίδιό σας δεν είναι πια εκεί, η έλλειψη της παρουσίας του, η σιωπή, μπορεί να γίνει διαπεραστική. Μόνο η επίγνωση αυτής της σκληρής πραγματικότητας, εξηγεί ο ψυχολόγος, θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για την πλημμύρα των συναισθημάτων.

Και καταλήγει: «Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» μας με τη θλίψη, μπορεί να αμφισβητήσουμε τις πεποιθήσεις μας σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και τη μετά θάνατον ζωή. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας θα έχουν, επίσης, τις δικές τους απόψεις. Είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να βρούμε τις σωστές απαντήσεις, τις ατομικές και προσωπικές μας πεποιθήσεις».

https://www.in.gr/