Βιβλιοπαρουσίαση: «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» στο Πολύεδρο

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

Παρουσιάζεται στο Πολύεδρο, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ,  το βιβλίο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά» της Ιωάννας Παπανδροπούλου – Berthoud, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Slatkine στη Γενεύη το 2024. Θα μιλήσουν o  Χρήστος Μούλιας, συγγραφέας, δικηγόρος, o  Λεωνίδας Σωτηρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου.Πατρών και η  συγγραφέας Ιωάννα Παπανδροπούλου – Berthoud.
                   

Ο στόχος της συγγραφέως είναι να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, αλλά και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές : επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ. ά. Κατά συνέπεια, το έργο είναι διαπολιτισμικό και δίγλωσσο, με αντιστοιχία σε κάθε σελίδα του κειμένου στις δύο γλώσσες –ελληνικά και γαλλικά.

 Σε δεκατρείς σύντομες σκηνές, ένα πρόλογο κι ένα επίλογο, αναβιώνουν οι διεθνείς συναναστροφές και η πολύπλευρη προσωπικότητα του Καποδίστρια, από το 1811 όπου, απλός ακόλουθος της ρωσικής Πρεσβείας στη Βιέννη, εκθέτει τις εθνικές του ανησυχίες και βλέψεις στον Άνθιμο Γαζή, Αρχιμανδρίτη της ελληνικής παροικίας της Βιέννης, μέχρι την αφήγηση – από τον χορό πάνω στο πρότυπο αρχαίας τραγωδίας - της δολοφονίας του το 1831: συνολικά 20 χρόνια αέναου αγώνα. Εκτός από το κείμενο, το παρόν βιβλίο, που αποτελείται από 170 σελίδες, εμπεριέχει σκηνοθετικές οδηγίες, ενημερωτικές υποσημειώσεις, βιβλιογραφικές πηγές και φωτογραφίες από τις παραστάσεις.

Πέρα από την ιστορική του διάσταση, μακριά από κάθε πρόθεση μυθοπλασίας, αν το έργο συγκινεί, είναι γιατί είναι όντως συγκλονιστική αυτή η μοναδική και συχνά μοναχική πορεία ενός ανθρώπου με το πρώιμο όραμα δημιουργίας, εκ του μηδενός, κράτους για την πατρίδα του. Το έργο Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά έχει και μια παιδαγωγική διάσταση, μέσα από την ψυχαγωγία αλλά και τον αναστοχασμό, τον οποίο φιλοδοξεί να προκαλέσει στους αναγνώστες και ακροατές του. 

 

Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Η παρουσίαση του Ιωάννη Καποδίστρια στη θεατρική σκηνή είναι έργο της Ιωάννας Παπανδροπούλου – Berthoud, σε αυτό το δίγλωσσο γαλλοελληνικό βιβλίο στο οποίο ανακαλύπτουμε - μέσα από τους ιστορικά τεκμηριωμένους διαλόγους του με μεγάλες προσωπικότητες της Ευρώπης του 19ου αιώνα - την απίστευτη πορεία αυτού του συναρπαστικού χαρακτήρα από την Κέρκυρα, φιλοσόφου, γιατρού, που έγινε Ρώσος διπλωμάτης κι εστάλη στην Ελβετία όπου συνέβαλε στη συνοχή και την ουδετερότητα της χώρας αυτής. Το όραμα του όμως ήταν να μετατρέψει την Ελλάδα, την πατρίδα του, υπόδουλη της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε Ευρωπαϊκό Κράτος. Το πέτυχε, όχι χωρίς δυσκολίες, θυσιάζοντας τη ζωή του. Υπόδειγμα τιμιότητας, διορατικός, παραμένει πηγή στοχασμού ως προς την ευθύνη του κυβερνάν.

 

H Ιωάννα Παπανδροπούλου-Berthoud γεννήθηκε στην Πάτρα.   Τα σχολικά της χρόνια ήταν στην Αθήνα. Μετά από σπουδές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, υπήρξε στενή συνεργάτις του Jean Piaget στο πεδίο της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού. Αργότερα έγινε καθηγήτρια ψυχογλωσσολογίας σε αυτό το Πανεπιστήμιο, εξειδικευμένη σε θέματα σχέσεων σκέψης και γλώσσας. Eπίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεργάστηκε επί χρόνια με τους διδάσκοντες στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική ηλικία, και δίδαξε τους φοιτητές σε διάφορα θέματα της γλωσσικής ανάπτυξης ως προσκεκλημένη καθηγήτρια.                                           

Καθ’όλη της την σταδιοδρομία ενδιαφέρθηκε πολύ για μουσική, όπερα και θέατρο, κι έγινε μέλος της χορωδίας της Όπερας της Γενεύης, καθώς και του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης. Ίσως να είναι η αγάπη της στο θέατρο και η επιστημολογική της κατάρτιση που την ώθησαν στο να δημιουργήσει το παρόν θεατρικό έργο για την μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια, βασισμένο σε αυθεντικούς διαλόγους, ιστορικά τεκμηριωμένους. Εκτός αν είναι η αγάπη της για την Ελλάδα και για την Ελβετία, δυο χώρες που έλαβαν αμφότερες την ευεργετική επιρροή του Καποδίστρια – καθοριστική για την οργάνωση και την ελευθερία τους –, που την οδήγησαν σ’αυτή την πρώτη της προσπάθεια λογοτεχνικής συγγραφής.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ