Κατοικίδια πουλιά: Πέντε σημάδια ότι υποφέρει από κατάθλιψη

Ποια είναι

Τα κατοικίδια πουλιά δεν είναι μόνο ικανά να πάθουν κατάθλιψη, αλλά η παρατεταμένη κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μειωμένη ανοσολογική απόκριση και μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Σημάδια κατάθλιψης

Αν υποψιάζεστε ότι το πουλί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη, συγκρίνετε τη συμπεριφορά του με τα στοιχεία που αναφέρονται εδώ. Τα σημάδια που υποδεικνύουν κατάθλιψη μπορεί να σηματοδοτούν ότι πρέπει να αλλάξετε κάτι στο περιβάλλον του πουλιού σας ή στο επίπεδο αλληλεπίδρασής σας με το κατοικίδιό σας.

01. Απώλεια όρεξης

Αν και μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών διαφορετικών τύπων προβλημάτων στα πτηνά συντροφιάς, μια μεγάλη ένδειξη κατάθλιψης είναι η απώλεια όρεξης. Επειδή τα πτηνά έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό, είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε αμέσως αν το πτηνό σας σταματήσει να τρώει. Η απώλεια βάρους μπορεί να έρθει πολύ σύντομα και να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για ένα πτηνό, οπότε αν παρατηρήσετε ότι η πρόσληψη τροφής του κατοικίδιου ζώου σας έχει αλλάξει για δύο συνεχόμενες ημέρες, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο πτηνών σας για να διερευνήσετε το θέμα.

02. Επιθετικότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια ότι ένα πτηνό έχει κατάθλιψη είναι η ξαφνική αλλαγή της προσωπικότητάς του. Συχνά, ειδικά στους παπαγάλους, αυτό εκδηλώνεται ως επιθετικότητα. Ενώ η επιθετικότητα μπορεί να είναι εποχιακή και να σχετίζεται με ορμονικά ζητήματα, η συνεχώς εκτός χαρακτήρα συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδι ότι το πουλί σας είναι χρόνια δυστυχισμένο.

03. Μάδημα φτερών

Όταν ένα πτηνό αρχίζει να βγάζει τα φτερά του, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε ένα χρόνιο και καταστροφικό πρόβλημα. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε φαλακρά σημεία στο πουλί σας, ζητήστε από τον κτηνίατρο πτηνών σας να το ελέγξει, ώστε να αποκλείσετε την ύπαρξη ασθένειας. Μόλις βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί το πουλί σας μαδάει. Πολλά πουλιά αρχίζουν να μαδάει από πλήξη ή όταν δεν έχουν αρκετή κοινωνική αλληλεπίδραση, οπότε ο προγραμματισμός περισσότερου χρόνου με το πουλί σας κάθε μέρα μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα το κατοικίδιό σας.

04. “Αλλαγή” στις φωνές του

Γνωρίζετε το πουλί σας καλύτερα από τον καθένα και αν το έχετε στην κατοχή σας για αρκετό καιρό, τότε θα πρέπει να είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τη συχνότητα και τα είδη των φωνητικών εκφράσεων που ακούει ο φτερωτός σας φίλος. Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στο επίπεδο ή στο είδος των φωνών που κάνει το πουλί σας, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το κατοικίδιό σας βιώνει κατάθλιψη. Πολλά πουλιά καταφεύγουν σε κραυγές από πλήξη ή απογοήτευση, οπότε αν το πουλί σας είναι πιο δυνατό από το κανονικό, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το κατοικίδιό σας θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί σας.

05. Αλλοιώσεις στο πτέρωμα

Μια άλλη ένδειξη ότι το πουλί σας μπορεί να είναι στρεσαρισμένο ή καταθλιπτικό είναι η παρουσία γραμμώσεων (στρες) στα φτερά του. Αν και οι γραμμώσεις αυτές από μόνες τους δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας, μπορούν να σας υποδείξουν ζητήματα για τη συνολική ευτυχία και την ποιότητα ζωής του πουλιού σας.

Εξετάστε καλά τη διατροφή, το περιβάλλον, το πρόγραμμα παιχνιδιού και τις αλληλεπιδράσεις του πουλιού σας μαζί σας. Αν βλέπετε τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, βελτιώστε λίγο τα πράγματα και δείτε αν μπορείτε να δείτε τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το πουλί σας φαίνεται και αισθάνεται.

 

mypet.gr

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ