Τρομακτικοί μύθοι για τον καρκίνο, που έχουν καταρριφθεί

Μύθος 1: Ο καρκίνος είναι πάντα θανατηφόρος

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου, ανάλογα με το πότε εντοπίζονται, είναι θεραπεύσιμες και ιάσιμες. Ορισμένες μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες ακόμη και σε προχωρημένα στάδια. Εκτός από τη  θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των όρχεων και των λεμφωμάτων (νόσος Hodgkin και μη Hodgkin λεμφώματα), συνήθως περιμένουμε να θεραπεύσουμε τις περισσότερες πρώιμες μορφές καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Μύθος 2: Ο καρκίνος θα κάνει τα μαλλιά σας να πέσουν

Ο ίδιος ο καρκίνος δεν θα κάνει τα μαλλιά σας να πέσουν. Φυσικά, ορισμένες μορφές  θεραπείας του καρκίνου – χημειοθεραπεία και ακτινοβολία – μπορούν να το κάνουν. Έτσι, εδώ υφίσταται κάποια δόση αλήθειας.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες που προκαλούν περιορισμένη ή καθόλου τριχόπτωση. Περίπου οι μισές από τις χημειοθεραπείες που χρησιμοποιούμε δεν προκαλούν τριχόπτωση. Πολλά νεότερα, στοχευμένα φάρμακα, επίσης, που δεν είναι παραδοσιακά, δεν θα σας προκαλέσουν απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μύθος 3: Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός

Δεν μπορείτε να κολλήσετε τον καρκίνο από άλλο άτομο. Ούτε μέσω επαφής, ούτε μέσω εκκρίσεων, ούτε μέσω οποιουδήποτε συστατικού στον αέρα. Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός. Να το θυμάστε αυτό.

Και εδώ, όμως, υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας: Ορισμένοι ιοί και λοιμώξεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του στοματοφάρυγγα, ενός τύπου καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Ο ιός Epstein-Barr συνδέεται με τον καρκίνο της μύτης και του λαιμού και ορισμένα λεμφώματα. Οι καρκίνοι που οφείλονται σε ιούς μπορεί να εμφανιστούν δεκαετίες μετά την έκθεση στον ιό.

Μύθος 4: Ο καρκίνος είναι πάντα επώδυνος

Ορισμένοι καρκίνοι δεν προκαλούν ποτέ πόνο. Για εκείνους που προκαλούν, μία από τις κύριες επιδιώξεις μας στη θεραπεία του καρκίνου είναι να προσέξουμε τον πόνο. Η παρηγορητική φροντίδα και η διαχείριση του πόνου είναι μια τεράστια πτυχή της θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας για τον πόνο που νιώθετε.

Μύθος 5: «Η μαμά μου είχε καρκίνο – αυτό σημαίνει ότι θα νοσήσω κι εγώ».

Το να έχετε ένα μέλος της οικογένειάς σας με καρκίνο μπορεί να αυξήσει σε μικρό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη καρκίνου σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι αναπόφευκτη.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή ένα μέλος της οικογένειας που διαγνώστηκε με καρκίνο σε ασυνήθιστα νεαρή ηλικία. Και τα δύο υποδηλώνουν την παρουσία ενός κληρονομικού γονιδίου καρκίνου, όπως το γονίδιο BRCA1 που αφορά τον καρκίνο του μαστού.

Αλλά η ουσία είναι η εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Και οι περισσότεροι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δεν αναπτύσσουν ποτέ τη νόσο.

Μύθος 6: Ο καρκίνος πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται αμέσως

Παραδόξως, όχι. Το γεγονός ότι λαμβάνετε διάγνωση καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Μπορούμε να περιμένουμε. Αυτό είναι δύσκολο να ειπωθεί σε μερικούς ανθρώπους και δύσκολο να το καταλάβουν.

Για ορισμένους αργά αναπτυσσόμενους καρκίνους, αντί να προχωρήσουμε επιθετικά με επεμβατικές θεραπείες, χρησιμοποιούμε συχνά την «αναμονή και επαγρύπνηση», όπου παρακολουθούμε αν ο καρκίνος εξαπλώνεται. Σε αυτούς τους καρκίνους περιλαμβάνονται τα αργά αναπτυσσόμενα λεμφώματα και οι λευχαιμίες, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου του προστάτη. Ή μερικές φορές η καλύτερη επιλογή είναι η χρήση θεραπειών που διαχειρίζονται παρά θεραπεύουν την ασθένεια, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για χρόνια με τον καρκίνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να μην γίνει τίποτα απολύτως. Εάν έχετε άλλες σημαντικές ασθένειες, ο καρκίνος μπορεί να μην αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, ή εάν βρίσκεστε σε προχωρημένα στάδια καρκίνου, μπορεί να επιλέξετε να μην κάνετε  θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά να λάβετε παρηγορητική φροντίδα για να νιώσετε άνετα.

Όλα εξαρτώνται από το τι χρειάζεστε.

Οι ιατρικές εξελίξεις στις  θεραπείες για τον καρκίνο λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά στις μέρες μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ρωτάτε πάντα και να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με τον γιατρό σας και την ομάδα φροντίδας.

Μπορεί η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο ή η βιοψία του όγκου να προκαλέσει εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα;

Η πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να προκαλέσει εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος είναι εξαιρετικά μικρή. Ακολουθώντας τις συνήθεις διαδικασίες, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους και λαμβάνουν πολλά μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια βιοψιών ή χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση όγκων. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να αφαιρέσουν ιστό από περισσότερες από μία περιοχές του σώματος, χρησιμοποιούν διαφορετικά χειρουργικά εργαλεία για κάθε περιοχή.

Υπάρχουν φυτικά προϊόντα που μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο;

Όχι. Παρόλο που ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βοτάνων, μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, κανένα φυτικό προϊόν δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία του καρκίνου.

Μάλιστα, ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, επειδή μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο δρουν αυτές οι θεραπείες.

Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να συζητούν με το γιατρό τους για όλα τα προϊόντα συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής -συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των φυτικών συμπληρωμάτων- που ενδεχομένως χρησιμοποιούν.

Μύθος 7: Το μαγείρεμα σε μικροκύματα σε πλαστικά δοχεία και συσκευασίες απελευθερώνει βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες.

Γεγονός: Τα πλαστικά δοχεία και περιτυλίγματα που επισημαίνονται ως ασφαλή για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων δεν αποτελούν απειλή.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα πλαστικά δοχεία που δεν προορίζονται για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να λιώσουν και ενδεχομένως να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Αποφύγετε να μαγειρεύετε στο φούρνο μικροκυμάτων πλαστικά δοχεία που δεν προορίζονταν ποτέ για το φούρνο μικροκυμάτων, όπως δοχεία μαργαρίνης ή δοχεία για φαγητό σε πακέτο.

Ελέγξτε αν κάθε δοχείο που χρησιμοποιείτε στο φούρνο μικροκυμάτων φέρει την ένδειξη ότι είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων.

Μύθος 8: Τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.

Γεγονός: Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αντιιδρωτικών ή αποσμητικών για τις μασχάλες με τον καρκίνο του μαστού.

Ορισμένες αναφορές έχουν υποδείξει ότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν βλαβερές ουσίες όπως ενώσεις αλουμινίου και τα parabens (παραβένιο) που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος ή να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω των αμυχών που προκαλούνται από το ξύρισμα. Καμία κλινική μελέτη δεν έχει ακόμη δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα αν τα προϊόντα αυτά προκαλούν καρκίνο του μαστού. Όμως τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν προκαλούν καρκίνο.

https://www.medbox.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ