Champions League: Αυτές είναι οι 36 ομάδες που μπαίνουν στην κλήρωση του League Stage

Οι Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Λιλ, Ερυθρός Αστέρας και Σλόβαν Μπρατισλάβας πήραν τα τελευταία εισιτήρια από τα playoffs και συμπλήρωσαν το μαγικό παζλ των 36 ομάδων που θα πάρουν μέρος στην League Stage του Champions League, με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να μπαίνει σε νέα εποχή.

Η νέα εποχή του Champions League είναι πλέον μπροστά στα μάτια μας και φιλοδοξεί να προσφέρει μεγάλες στιγμές αλλά και δυνατές συγκινήσεις τα επόμενα χρόνια στο ποδοσφαιρικό κοινό ανά την υφήλιο.

Το βράδυ της Τετάρτης (28/8) ολοκληρώθηκε η φάση των playoffs με τέσσερις αναμετρήσεις, με τις Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Λιλ, Ερυθρός Αστέρας και Σλόβαν Μπρατισλάβας να παίρνουν με υπερηφάνεια τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια που αναζητούσαν κάτοχο, για την League Stage της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και να γράφουν ιστορία.

Και αυτό γιατί μετά από τρεις γεμάτες δεκαετίες όπου γνωρίσαμε, λατρέψαμε και παθιαστήκαμε με το Champions League, με τον ύμνο της διοργάνωσης να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με το κούνημα του σεντονιού αλλά και τη φάση ομίλων, από τη σεζόν 2024-25 ξεχνάμε τους ομίλους και τα παιχνίδια εντός-εκτός έδρας σε αυτούς.

Στη League Phase του νέου Champions League θα συμμετέχουν 36 ομάδες (τέσσερις περισσότερες σε σύγκριση με τις 32 των προηγούμενων χρόνων), χωρισμένες σε 4 γκρουπ. Κάθε ένα, αποτελούμενο από 9 ομάδες.

Κάθε ομάδα αντιμετωπίζει δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ - τον έναν εντός έδρας και τον άλλον εκτός. Έτσι δίνει οκτώ αγώνες στην πρώτη φάση με ισάριθμους διαφορετικούς αντιπάλους. Η αρχή γίνεται στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2024 και η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου 2025 ενώ η βαθμολογία είναι ενιαία και συγκεντρωτική.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 8η θέση θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 24 θα κοντραριστούν στα playoffs, για ένα "εισιτήριο" στους 16, με εκείνες που θα βρεθούν στον βαθμολογικό πίνακα από το 25 μέχρι το 36 να αποχαιρετούν και να μη συνεχίζουν σε κάποια "κατώτερη" ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι 36 ομάδες του League Stage του Champions League

1ο γκρουπ δυναμικότητας (9 ομάδες)

Ρεάλ
Μάντσεστερ Σίτι
Μπάγερν
Παρί
Λίβερπουλ
Ίντερ
Ντόρτμουντ
Λειψία
Μπαρτσελόνα

2ο γκρουπ δυναμικότητας (9 ομάδες)

Λεβερκούζεν
Ατλέτικο
Αταλάντα
Γιουβέντους
Μπενφίκα
Άρσεναλ
Μπριζ
Σαχτάρ
Μίλαν

3ο γκρουπ δυναμικότητας (9 ομάδες)

Φέγενορντ
Σπόρτινγκ
Αϊντχόφεν
Ντίναμο Ζάγκρεμπ
Ζάλτσμπουργκ
Λιλ
Ερυθρός Αστέρας
Γιουνγκ Μπόις
Σέλτικ

4ο γκρουπ δυναμικότητας (9 ομάδες)

Σλοβαν Μπρατισλάβας
Μονακό
Σπάρτα Πράγας
Άστον Βίλα
Μπολόνια
Ζιρόνα
Στουτγκάρδη
Στουρμ Γκρατζ
Μπρεστ

Με τη βοήθεια υπολογιστή το νέο φορμάτ

Όσον αφορά στην κλήρωση του League Stage του Champions League, που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (29/8, 19:00) θα χρησιμοποιηθεί μια νέα υβριδική μέθοδος στην οποία οι σύλλογοι θα κληρωθούν χειροκίνητα και στη συνέχεια ο υπολογιστής θα αναλάβει να επιλέξει τους οκτώ αντιπάλους τους.

Η νέα υβριδική κλήρωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 35 λεπτά, την ίδια δηλαδή διάρκεια με την τρέχουσα κλήρωση για την υπάρχουσα μορφή, καθώς μετά από προσομοιώσεις της UEFA ο εκτιμώμενος χρόνος για μια χειροκίνητη κλήρωση με τη νέα κορφή θα διαρκούσε τρεις με τέσσερις ώρες και θα απαιτούσε 900 μπαλάκια.

Το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για την κλήρωση από τον υπολογιστή σχεδιάζεται από μια αγγλική εταιρεία πληροφορικής.

https://www.sport24.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ