Δυο λόγια για τον απελθόντα διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη


Η θητεία σε μια πολιτική θέση όλοι το γνωρίζουμε έχει ημερομηνία λήξης. Επειδή δεν ξεχνώ τους ανθρώπους που μας έχουν βοηθήσει θεωρώ χρέος μου να γράψω δυο γραμμές για τον απελθόντα διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Τον Γιάννη Καρβέλη τον γνώριζα κοινωνικά, αλλά ούτε φίλοι είμασταν, ούτε είχαμε συνεργαστεί. Όταν ανέλαβε το τιμόνι της μεγαλύτερης ΥΠΕ τις χώρας, ομολογώ ότι είχα κάποιους ενδοιασμούς για την δυνατότητα κάποιου που δεν έχει σχέση με τον χώρο της υγείας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας θέσης ευθύνης σαν αυτή. Ο Γιάννης όπως αποδείχτηκε διέθετε ένα προσόν δυσεύρετο σε θέσεις δημόσιας διοίκησης. Εργαζόταν 24 ώρες το 24ωρο, νύχτα-μέρα, αργίες και καθημερινές. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας η εργατικότητά του «διέσωσε την παρτίδα» στην δυτική Ελλάδα. Παράλληλα είχε αντίληψη, διοικητικές ικανότητες, ήξερε να ακούει και ήταν αποφασιστικός. Συνεργαστήκαμε στενά προκειμένου να κρατήσουμε όρθιες τις καρδιολογικές κλινικές της ΝΔ Ελλάδας, να μην μείνουν τα νησιά χωρίς καρδιολόγο, να οργανωθεί το δίκτυο εννιαίας καρδιολογικής φροντίδας της περιφέρειάς μας με κέντρο το ΠΓΝΠ. Λειτούργησε το αιμοδυναμικό εργαστήριο του ΓΝ Πατρών, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στον αυξημένο φόρτο εργασίας του δικού μας νοσοκομείου, λειτούργησε για πρώτη φορά μαγνητικός τομογράφος για καρδιολογικές εξετάσεις στο ΓΝ Πατρών (ο μόνος στο δημόσιο σύστημα της περιοχής μας), το ΠΓΝΠ απέκτησε δεύτερο στεφανιογράφο, το παιδοκαρδιολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ νέο υπερηχογράφο, η μονάδα εμφραγμάτων του ΠΓΝΠ επεκτάθηκε από 7 κλίνες σε 14, προκηρύχτηκαν θέσεις ΕΣΥ καρδιολογίας επικουρικών και μόνιμων ιατρών σε όλη την περιφέρεια. Αυτά είναι μερικά που ανέσυρα πρόχειρα γράφοντας αυτές τις γραμμές. Όλα αυτά και πολλά άλλα, δεν υπάρχει αμφιβολία πραγματοποιήθηκαν μέσα από την συνεργασία και συνεισφορά των αντίστοιχων διοικητών νοσοκομείων και δομών υγείας, αλλά και των ιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Ο Γιάννης επίσης απέδειξε ότι δεν είχε κομματικά στεγανά, στηρίζοντας σε θέσεις ευθύνης ιατρούς που υπήρξαν πολιτικοί αντίπαλοι, «σκληροί αριστεροί» και του είχαν ασκήσει (ως πολιτικού προσώπου), κριτική. Και δικαιώθηκε κατά την άποψή μου.
Ήταν λοιπόν ο ο Γιάννης Καρβέλης τέλειος διοικητής; Μα ποιος είναι τέλειος σε αυτή την ζωή; Είχε μειονεκτήματα; Και ποιος δεν έχει; Προσωπικά του χρεώνω τον συγκεντρωτισμό και την δυσκολία συνεργασίας με κάποιους διοικητικούς παράγοντες, αλλά κρίνοντας συνολικά το έργο του και έχοντας εμπειρία από διοικήσεις για πάνω από 25 χρόνια στο ΕΣΥ, τον κατατάσσω στους διοικητές με θετικό πρόσημο.
Έχω ένα μεγάλο ελάττωμα σαν χαρακτήρας. Δεν μπορώ να ξεχάσω τους ανθρώπους που βοήθησαν και στήριξαν το έργο μας. Θέλω λοιπόν προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της καρδιολογικής κοινότητας της ΝΔ Ελλάδας να του εκφράσω τις ευχαριστίες μας, να του ευχηθώ καλή συνέχεια και πάνω από όλα υγεία.
Αυτό που μένει αγαπητέ Γιάννη στο τέλος αυτής της πορείας, είναι η φιλία και σε θεωρώ φίλο μου. Και επειδή την ιστορία γράφουν οι παρέες σου αφιερώνω αυτό το τραγούδι.

Περικλής Νταβλούρος