Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά που είχατε μια καθορισμένη ρουτίνα ύπνου; Τις περισσότερες φορές κοιμόσασταν σταθερά μια συγκεκριμένη ώρα και δεν είχατε άγχος για το ξυπνητήρι. Όσο μεγαλώνουμε, δυστυχώς, το άγχος και η καθημερινότητα επηρεάζουν πολύ τους ρυθμούς μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία προετοιμασία πριν πέσουμε για ύπνο.
Ωστόσο, όσο πιεσμένοι και αν είστε μέσα στη μέρα, θα πρέπει να θυμάστε ότι η επαρκής ανάπαυση το βράδυ είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη του νου και του σώματος. Τα συνεχόμενα προβλήματα στον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και σε κακή ψυχολογία. Αντιθέτως, η ανάπαυση συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως το μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Προφανώς, γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για έναν καλό ύπνο. Αν, όμως, κάποιες μέρες δεν ξεκουράζεστε και ξυπνάτε εξαντλημένοι, χρειάζεται να τσεκάρετε μερικές καθημερινές σας συνήθειες. Μήπως, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, κάνετε κάτι από τα παρακάτω και σαμποτάρετε την ξεκούρασή σας;
Δεν αφήνετε το σώμα σας να ξεκουραστεί
Δεν είστε ρομπότ και δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε το σώμα σας ως μηχανή. Αν τρέχετε όλη τη μέρα, λίγο πριν τον ύπνο θα πρέπει να αρχίζετε να χαλαρώνετε. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος συνιστά μία ώρα ησυχίας πριν τον ύπνο. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ώρα διαβάζοντας, κάνοντας διαλογισμό, ακούγοντας μουσική, κάνοντας ένα ωραίο μπάνιο με άλατα. Φροντίστε να κρατήσετε ρυθμισμένο τον κιρκάδιο ρυθμό σας.
Έχετε ασυνέπεια στις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε
Καλό είναι να κοιμάστε και να ξυπνάτε σταθερές ώρες κάθε μέρα. Βοηθάει τον κιρκάδιο ρυθμό σας να βρίσκεται σε ισορροπία. Σύμφωνα με μελέτη, αυτή η σταθερή ρουτίνα μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου υποστηρίζει ότι είναι εντάξει να κοιμάστε λίγο περισσότερο τις μέρες που είστε χαλαροί.
Κοιμάστε μέσα στην ημέρα
Αν συνηθίζετε να κοιμάστε λιγάκι το μεσημέρι και το απόγευμα, ίσως, επηρεάζεται ο βραδινός ύπνος. Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε λίγα λεπτά ξεκούρασης, φροντίστε να κοιμηθείτε για μισή ωρίτσα και όσο το δυνατόν πιο μακριά χρονικά από την ώρα του βραδινού σας ύπνου.
Τρώτε βαριά πριν τον ύπνο
Οι ειδικοί της Cleveland Clinic συνιστούν να μην τρώτε κοντά στην ώρα ύπνου για να αποφύγετε επιπτώσεις, όπως η δυσπεψία, καθώς το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τη λειτουργία του πριν κοιμηθείτε. Με βάση έρευνα, τα υγιεινά και ελαφριά σνακ, που δεν ξεπερνούν τις 200 θερμίδες, είναι ιδανική επιλογή πριν τον ύπνο.
Καταναλώνετε αλκοόλ
Μπορεί να σκέφτεστε ότι ένα ποτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Ωστόσο, μελέτες υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου όπως και την υγεία συνολικά.
Πίνετε καφέ και καπνίζετε μέχρι αργά το βράδυ
Να αποφεύγετε την καφεΐνη πριν τον ύπνο. Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews συνιστά τη διακοπή κατανάλωσης καφεΐνης περίπου εννιά ώρες πριν τον ύπνο. Επειδή, όμως, ο κάθε οργανισμός παρουσιάζει και διαφορετικές ανάγκες, παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σώματός σας όταν καταναλώνετε καφεΐνη πριν τον ύπνο και προσαρμόστε ανάλογα τις συνήθειές σας. Με τον ίδιο τρόπο διαταράσσει τον ύπνο και η νικοτίνη. Σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι οι καπνιστές κοιμούνται χειρότερα από τα άτομα που δεν καπνίζουν.
Δεν πίνετε αρκετό νερό
Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας. Για να ανακάμψει όπως πρέπει κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, θα πρέπει να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας.
Γυμνάζεστε έντονα πριν κοιμηθείτε
Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για την ενίσχυση της υγεία σας. Ωστόσο, η έντονη προπόνηση πριν πέσετε για ύπνο θα απορρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας και απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Αποτέλεσμα είναι να παραμένετε ξύπνιοι περισσότερη ώρα, στερώντας στο σώμα σας πολύτιμη ξεκούραση.
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής σας υγείας. Βελτιώστε, λοιπόν, τις συνήθειές σας μέσα στη μέρα και ελέγξτε μήπως κάποιες από αυτές σαμποτάρουν τον βραδινό σας ύπνο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, φροντίστε να τις διορθώσετε και χαρίστε στον εαυτό σας το δώρο του ολοκληρωμένου, χωρίς διακοπές ύπνου.
Πηγή: Vita