Θολή όραση σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο

Η θολή όραση και οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα στα πλαίσια της ημικρανίας ή μπορεί να είναι σημάδι ότι τα μάτια σας έχουν υπερφορτωθεί ή ότι αλλάζουν. Θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ένα πρόβλημα υγείας ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν αφορά αποκλειστικά τα μάτια σας.

Οι συνήθεις αιτίες που προκαλούν θολή όραση και πονοκέφαλο είναι μεταξύ άλλων:

Ημικρανίες
Καταπόνηση των ματιών
Μη ρυθμισμένη μυωπία
Πρεσβυωπία (δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα)
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)
Τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε το πώς τα διάφορα είδη πονοκεφάλων μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και την όρασή σας και πότε τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι σημάδι επείγουσας ιατρικής ανάγκης που χρήζει άμεσης φροντίδας.

Πονοκέφαλοι που προκαλούν θολή όραση ή αλλαγές στην όραση

Οι πονοκέφαλοι μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν θολή όραση και άλλα προβλήματα όρασης. Αυτό ισχύει κυρίως στις ημικρανίες και στους αθροιστικούς πονοκεφάλους.

Θολή όραση και Ημικρανία

Ένας ημικρανικός πονοκέφαλος μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο μέσα και γύρω από τα μάτια σας, καθώς και αλλαγές στην όραση.

Μια αύρα εμφανίζεται συχνά πριν από τον πραγματικό πονοκέφαλο. Η αύρα διαρκεί συνήθως περίπου 20 λεπτά και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα από την όραση όπως:

Θολή όραση
Φώτα που αναβοσβήνουν
Ένα ουράνιο τόξο από φώτα
Ένα ζιγκ-ζαγκ μοτίβο από τρεμάμενα φώτα

Ορισμένοι άνθρωποι που βιώνουν την αύρα της ημικρανίας δεν εμφανίζουν ποτέ τον πραγματικό πονοκέφαλο. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάγνωση των οφθαλμικών προβλημάτων.

Οι ημικρανίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο δέρμα. Τα άτομα με σοβαρή ημικρανία μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ναυτία
Εμετό
Ευαισθησία στο φως

Τα φάρμακα, ορισμένα τρόφιμα, οι μυρωδιές, οι δυνατοί θόρυβοι και τα έντονα φώτα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία.

[Θολή όραση σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο]
Θολή όραση σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο

Θολή όραση και Αθροιστική κεφαλαλγία

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που εμφανίζονται κατά συρροή. Συνήθως προκαλούν πόνο γύρω από τα μάτια. Ο πόνος συχνά ταξιδεύει προς τα κάτω στον αυχένα και περιλαμβάνει τον ώμο. Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

Δακρύρροια (δάκρυα στα μάτια)
Ρινική αποστράγγιση
Κόκκινα μάτια
Πτώση των βλεφάρων
Αλλαγές στο μέγεθος της κόρης

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανίζονται καθημερινά για αρκετούς μήνες κάθε φορά. Στη συνέχεια ακολουθεί μια μακρά περίοδος χωρίς πονοκεφάλους.

Η ακριβής αιτία των αθροιστικών πονοκεφάλων είναι άγνωστη.

Επικίνδυνες αιτίες θολής όρασης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θολή όραση μπορεί να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή κατάσταση και πιθανή επείγουσα ιατρική ανάγκη.

Θολή όραση και Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται όταν ένας θρόμβος αίματος ταξιδεύει στον εγκέφαλο, διακόπτοντας τη ροή του αίματος, ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάσει και προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε πολλά συμπτώματα, όπως θολή όραση και οδυνηρό πονοκέφαλο. Η άμεση φροντίδα σε διάστημα μιας ώρας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόγνωσης και τη συμβολή στη μείωση της αναπηρίας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα εξής:
Μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού
Σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία (όπως ασαφής ομιλία) ή στην κατανόηση της ομιλίας
Προβλήματα όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
Ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή δυσκολία στο περπάτημα
Έντονος πονοκέφαλος

Η θέση του εγκεφαλικού επεισοδίου στον εγκέφαλο επηρεάζει την περιοχή των οπτικών διαταραχών. Για παράδειγμα, βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου προκαλεί συνήθως απώλεια της όρασης στην αριστερή πλευρά, ενώ βλάβη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου προκαλεί απώλεια της όρασης στη δεξιά πλευρά.

Θολή όραση και Υπογλυκαιμία

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέσουν πολύ χαμηλά, κάτι που είναι γνωστό ως υπογλυκαιμία, η κατάσταση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε επείγον ιατρικό περιστατικό, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.  Η υπογλυκαιμία σημαίνει ότι η γλυκόζη στο αίμα είναι κάτω από 70 mg/dl. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα χαμηλού σακχάρου στο αίμα και άλλα συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Γρήγορος καρδιακός παλμός
Τρέμουλο
Ιδρώτας
Νευρικότητα ή άγχος
Ευερεθιστότητα ή σύγχυση
Ζάλη
Πείνα

Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα με διαβήτη, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις ή παράγοντες, όπως για παράδειγμα φάρμακα ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Θολή όραση και Τραύμα στο κεφάλι

Μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και θολή όραση, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και ζάλη. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη μετά από μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση για να προσδιοριστεί η έκταση του τραυματισμού και για προσεκτική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα

Γνωστή και ως κροταφική αρτηρίτιδα, η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (GCA) είναι φλεγμονή της επένδυσης των αρτηριών που διατρέχουν τον κρόταφο. Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα δημιουργεί συνήθως πονοκέφαλο που προκαλεί συνεχή, σφύζοντα πόνο στους κροτάφους.

Τα συμπτώματα στην όραση εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της απώλειας της παροχής αίματος στο οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους.
Ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής
Πόνο κατά τη μάσηση
Μειωμένη όραση

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια. Η καθυστερημένη διάγνωση είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας όρασης που σχετίζεται με την γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα.

Οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας (ΟΓΚΓ) είναι ένας σπάνιος τύπος γλαυκώματος που προκαλεί ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους. Η οφθαλμική πίεση αυξάνεται γρήγορα και προκαλεί:

Αυξημένη ερυθρότητα των ματιών
Πόνο στα μάτια
Θολή όραση
Θαμπή όραση

Η μέση διαστολή της κόρης, κατά την οποία η κόρη διαστέλλεται (διευρύνεται) αργά και ατελώς, είναι ένα από τα σημαντικότερα διαγνωστικά χαρακτηριστικά του οξέως γλαυκώματος κλειστής γωνίας (ΟΓΚΓ).

Πρόσθετες αιτίες θολής όρασης και πονοκεφάλου

Τα προβλήματα όρασης μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους όταν είτε υπερφορτώνετε τα μάτια είτε δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την εστίαση, όπως ο πονοκέφαλος που προκαλείται από την καταπόνηση των ματιών. Διορθώνοντας το πρόβλημα όρασης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε συχνά τον πονοκέφαλο.

Πονοκέφαλος από την καταπόνηση των ματιών

Τα προβλήματα όρασης μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους όταν είτε υπερφορτώνετε τα μάτια είτε πασχίζετε να διατηρήσετε την εστίαση, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση πονοκεφάλου λόγω καταπόνησης των ματιών. Διορθώνοντας το πρόβλημα όρασης, μπορείτε συνήθως να εξαφανίσετε τον πονοκέφαλο.

Η υπερβολική χρήση των μυών εστίασης των ματιών σας μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους. Ο πονοκέφαλος από την καταπόνηση των ματιών διαρκεί συνήθως έως και μία ώρα μετά από εκτενή χρήση οθόνης. Ορισμένες φορές όμως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Οι συνήθεις αιτίες της καταπόνησης των ματιών είναι η θέαση οθονών για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως π.χ:

Οθόνες υπολογιστών ή φορητών υπολογιστών
Κινητά τηλέφωνα
Οθόνες τηλεόρασης
Βιντεοπαιχνίδια
Άλλες ψηφιακές συσκευές

Οι λέξεις και οι εικόνες σε μια οθόνη αποτελούνται από pixels και δεν έχουν καλά καθορισμένες άκρες. Τα μάτια δεν μπορούν εύκολα να εστιάσουν στα pixels.

Ως αποτέλεσμα, τα μάτια πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά, ακόμη και αν μια εικόνα είναι υψηλής ανάλυσης.

Όταν οι μύες των ματιών κουράζονται, μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος γύρω ή πίσω από τα μάτια.

Τα συνήθη συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών είναι:

Πονοκέφαλοι
Θολή όραση
Κόπωση των ματιών
Ξηροφθαλμία
Ερεθισμένα μάτια
Αυξημένη ευαισθησία στο φως
Δυσκολία στην εστίαση

Θολή όραση και Υπερμετρωπία

Οι ενήλικες και τα παιδιά με μη διορθωμένη μυωπία (υπερμετρωπία) συχνά εμφανίζουν μετωπιαίο πονοκέφαλο (επίσης γνωστό ως πόνο στο μέτωπο).

Εάν έχετε υπερμετρωπία, μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε κοντινά αντικείμενα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση των ματιών και τον πονοκέφαλο.

Καθώς αντισταθμίζετε υποσυνείδητα την υπερμετρωπία σας εστιάζοντας περισσότερο, οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν χειρότεροι και συχνότεροι.

Θολή όραση και Πρεσβυωπία

Γύρω στην ηλικία των 40 ετών, οι άνθρωποι αρχίζουν να δυσκολεύονται να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα.

Δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή το πέρασμα της κλωστής σε μία βελόνα είναι συχνά δύσκολο να εκτελεστούν λόγω της θολότητας της όρασης. Πρόκειται για μια αναπόφευκτη κατάσταση γνωστή ως πρεσβυωπία που επηρεάζει όλους μας κάποια στιγμή.

Οι πονοκέφαλοι αναπτύσσονται καθώς προσπαθείτε να αντισταθμίσετε την έλλειψη δύναμης εστίασης. Τα γυαλιά ανάγνωσης μπορούν συχνά να ανακουφίσουν την υποκείμενη καταπόνηση των ματιών.

Τα επαγγέλματα που απαιτούν εργασία με κοντινή απόσταση, η έκθεση στο ηλιακό φως για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η υπερμετρωπία είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για πρεσβυωπία.

Θολή όραση και Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και θολή όραση εκτός από διπλωπία και γενικά κουρασμένα και καταπονημένα μάτια, επειδή το μάτι δεν λιπαίνεται σωστά. Η κατανάλωση άφθονου νερού θα χρησιμεύσει στην αποβολή του αλατιού από τον οργανισμό και στην ενυδάτωση των ματιών σας, ώστε να μειωθεί η κόπωση των ματιών.

https://www.tastv.gr