Ανδρέας Ξανθός: Ευθεία επίθεση σε Κασσελάκη και Πολάκη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων

«Προκλητική και προσβλητική» χαρακτηρίζει ο κύριος Ανδρέας Ξανθός την προσπάθεια οικειοποίησης της περίθαλψης των ανασφάλιστων από τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη 

Ειδικότερα, στην μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Ο κ. Κασσελάκης και η ομάδα του επιχειρούν να απομακρύνουν από τη συλλογική μνήμη πρόσωπα που δεν τους είναι αρεστά και να υποβαθμίσουν τη συμβολή τους στο θετικό έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» κατηγορώντας τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου υπό τον Κασσελάκη για «αναβίωση των πιο αρνητικών πρακτικών της σταλινικής περιόδου».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως «Είναι εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική για τη νοημοσύνη μας η προσπάθεια οικειοποίησης από τον κ. Κασσελάκη και τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας μιας τόσο σημαντικής μεταρρυθμιστικής τομής στο Κοινωνικό Κράτος, που κατάφερε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την “υγειονομική φτώχεια”, να μειώσει τις ανισότητες και να ενισχύσει τη Δημόσια Υγεία στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση: 

«Η περίθαλψη των ανασφάλιστων και η οικειοποίησή της

Η απαξίωση της πολιτικής και η γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς δεν είναι οι μοναδικές αρνητικές συνέπειες του “φαινομένου Κασσελάκη”. Την ώρα που οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται αντί να υποχωρούν μετά την αποχώρηση των “διαφωνούντων”, βλέπουμε να αναβιώνουν οι χειρότερες πρακτικές της σταλινικής περιόδου: όποιος ασκεί κριτική στον αρχηγό στοχοποιείται με χυδαίο τρόπο ως διαπλεκόμενος, υπηρέτης συμφερόντων και υποστηρικτής της Δεξιάς. Όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αριστερής συνείδησης και πολιτικής αξιοπρέπειας, δέχονται δυσφήμιση και απαξίωση του ρόλου τους στην κυβερνητική προσπάθεια της “πρώτης φοράς Αριστεράς”.

Ο Στάλιν αφαιρούσε από τις φωτογραφίες της ηγεσίας του ΚΚΣΕ τα πρόσωπα που θεωρούσε “προδότες”. Παρομοίως, ο κ. Κασσελάκης και η ομάδα του προσπαθούν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τα πρόσωπα που δεν τους είναι αρεστά και τη συμβολή τους στο θετικό έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε: “Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη έδωσε περίθαλψη και πρόσβαση στην Υγεία σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που ήταν ανασφάλιστοι”!

Η προσπάθεια οικειοποίησης αυτής της σημαντικής μεταρρυθμιστικής τομής από τον κ. Κασσελάκη και τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας είναι εξαιρετικά προκλητική και προσβλητική για τη νοημοσύνη μας, καθώς αυτή η μεταρρύθμιση αντιμετώπισε αποτελεσματικά την “υγειονομική φτώχεια”, μείωσε τις ανισότητες και ενίσχυσε τη Δημόσια Υγεία κατά τη διάρκεια των δύσκολων μνημονιακών χρόνων.

Ωστόσο, ο νόμος 4368/2016 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και η διαγραφή βεβαιωμένων χρεών ύψους 28 εκατ. ευρώ (ν. 4486/2017), ήταν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που την υλοποίησε δεν ήταν μονοπρόσωπη.

Ας θυμηθούμε ότι η στρατηγική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών διαμορφώθηκε ως βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την περίοδο 2012-2015 και αποτέλεσε την πολιτική αιχμή του κινήματος αλληλεγγύης στο χώρο της υγείας, μέσω των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων. Είμαστε υπερήφανοι που υπηρετήσαμε αυτή την αριστερή στρατηγική με όλες μας τις δυνάμεις, με σωστές και λάθος επιλογές, με μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και ανεπάρκειες. Αυτή η στρατηγική έθεσε σε εφαρμογή την ιδέα ότι η υγεία είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο το κράτος οφείλει να διασφαλίζει για όλους, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα, καταγωγή ή εθνικότητα, και μάλιστα σε εποχές λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών.

Σε μια περίοδο που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδυναμώνει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ, είναι αναγκαία μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του και την ριζική αναδιοργάνωσή του. Η εκμετάλλευση της συλλογικής προσπάθειας της περιόδου 2015-2019 για λόγους προσωπικής προβολής και επικράτησης στον εσωκομματικό ανταγωνισμό δεν έχει καμία σχέση ούτε με πολιτική αξιοπιστία ούτε με τις αξίες και το ήθος της Αριστεράς.

Αυτές τις αξίες και αυτό το ήθος θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, χωρίς ιδιοκτησιακές λογικές, χωρίς μισαλλοδοξία και έχθρα, πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αξιοπρέπεια των υγειονομικών και τα δικαιώματα των ασθενών.

Ξανθός Ανδρέας, Υπουργός Υγείας την περίοδο 2015-2019
Μπασκόζος Γιάννης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας την περίοδο 2015-2019
Γιαννόπουλος Γιώργος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας την περίοδο 2016-2019
Βαρδαρός Σταμάτης, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας την περίοδο 2016-2019».

https://www.ygeiamou.gr/