Κλήθηκαν ειδικοί δύτες να ερευνήσουν το ναυάγιο στη Σικελία

Ειδική ομάδα από σπηλαιοκαταδύτες έφτασε το μεσημέτι της τρίτης 20/08  από τη Ρώμη και το Σάσαρι για να καταδυθούν σε βάθος 50 μέτρων για τον πιθανό εντοπισμό των αγνοουμένων από το ναυάγιο του Ιστιοφόρου στο Πορτιτσέλο της Σικελίας.

Οι έρευνες για τους έξι αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Morgan Stanley Τζόναθαν Μπλούμερ, ο βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η κόρη του, αφότου το πολυτελές γιοτ επλήγη από σφοδρή τρικυμία και βυθίστηκε χθες, Δευτέρα 19/08 με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας επιβαίνων, συνεχίζονται σήμερα.

Στο μεταξύ, ομάδα ψυχολόγων από την Αρχή Υγείας του Παλέρμο παρέχει βοήθεια στους επιζώντες, που έχουν φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Domina Zagarella.

Ανάμεσά τους και η Angela Bacares , η 57χρονη σύζυγος του Mike Lynch και μητέρα της έφηβης Hannah Lynch , που αγνοούνται και οι δύο.

Χθες, η Bacares έλαβε ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο στο Termini Imerese πριν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Domina, εμφανώς σε κατάσταση σοκ και χρησιμοποιώντας αναπηρικό καροτσάκι.

Στο υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο «Bayesian», μήκους 56 μέτρων, επέβαιναν 22 άνθρωποι και το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν επλήγη από σφοδρή καταιγίδα.

«Ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή»: αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πώς η καταιγίδα χτύπησε γιοτ

Ο Fabio Cefalù, 36 ετών, ένας ψαράς από το Porticello, ήταν ένας από τους πρώτους που προσπάθησαν να παράσχουν βοήθεια στον Beyesian.

«Έφτασα στο λιμάνι στις 3:30 για ένα ψάρεμα», είπε στον Guardian.

«Όταν όμως είδαμε τις πρώτες αστραπές, αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Στις 3:55 έφτασε ένας μίνι ανεμοστρόβιλος. Οι αποβάθρες του λιμανιού το εξέτρεψαν και χτύπησε μετωπικά το ιστιοφόρο. Βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Ο Cefalù είπε ότι ο ανεμοστρόβιλος διήρκεσε περίπου «10 λεπτά με ισχυρούς ανέμους και βροχή».

«Είδαμε μια φωτοβολίδα 500 μέτρα από την αποβάθρα», είπε, προσθέτοντας:

Πήγαμε να δούμε τι είχε συμβεί. Είδαμε μόνο τα αιωρούμενα συντρίμμια του σκάφους. Καλέσαμε αμέσως το Λιμενικό.

Η θάλασσα ήταν τρομερή. Ο άνεμος πολύ δυνατός. Η καταιγίδα κατέστρεψε τους ηλιακούς μου συλλέκτες. Το σκάφος χτυπήθηκε μετωπικά. Σκέφτηκα ότι θα έβρισκα κάποιον στη θάλασσα. Αλλά τίποτα. Το σκάφος είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

Κατά τη γνώμη μου, οι αγνοούμενοι επιβάτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλοίο. Τους έπιασε στον ύπνο τους η καταιγίδα και δεν πρόλαβαν να βγουν έξω» είπε.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ , 69 ετών, ο καπετάνιος ενός κοντινού ιστιοφόρου που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο Bayesian, είπε ότι το πλοίο που μετέφερε τον Μάικ Λιντς και άλλους 21 επιβάτες βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

«Ξύπνησαμε επίσης από την καταιγίδα», είπε ο Karsten στον Guardian.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω σε λειτουργία τους κινητήρες του ιστιοφόρου μου για να δώσω περισσότερη σταθερότητα στο σκάφος. Δεν ξέρω αν έκανε το ίδιο και ο Bayesian. Φαίνεται ότι τους έπιασε ξαφνικά η καταιγίδα», είπε.

«Αφού ασφαλίσαμε το σκάφος μας, πλησιάσαμε αμέσως το Bayesian. Όμως είχε ήδη βυθιστεί. Δεν έχω δει ποτέ σκάφος αυτού του μεγέθους να κατεβαίνει τόσο γρήγορα. Μέσα σε λίγα λεπτά δεν έμεινε τίποτα. Μετά είδαμε τη σχεδία με τους 15 επιβάτες. Ήταν μια τραγωδία», πρόσθεσε.