Φιστικοβούτυρο: Είναι πράγματι υγιεινό;

Το φιστικοβούτυρο είναι από τα πιο διάσημα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια. Το λατρεμένο άλειμμα δεν είναι απλά πεντανόστιμο, αλλά αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να προσθέσετε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες στο σνακ, το γεύμα ή το smoothie σας.

Ωστόσο συχνά μπορεί να αναρωτιέσαι αν η τακτική κατανάλωση του φιστικοβούτυρου είναι μια σοφή επιλογή και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.

Τι είναι το φιστικοβούτυρο;

Όπως λέει και το όνομα του, είναι το βούτυρο από τα φιστίκια, πιο συγκεκριμένα είναι ο πολτός τριμμένων και ψημένων φιστικιών. Το τελικό προϊόν περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προσφέρουν διάφορα οφέλη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα όταν αγοράζουμε φιστικοβούτυρο για να αποφεύγουμε πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, φυτικά έλαια και τρανς λιπαρά που μπορούν να μειώσουν τη θρεπτική του αξία.

Μπορείς επίσης να φτιάξεις φιστικοβούτυρο στο σπίτι, αναμειγνύοντας τα φιστίκια σε ένα μπλέντερ μέχρι να φτάσεις στην επιθυμητή υφή.

Είναι υγιεινό;

Είναι. Μάλιστα μια μελέτη αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου έως και 21% αλλά και να μειώσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων κατά 38%. Καθώς όμως είναι πλούσιο σε θερμίδες, είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο.

Είναι κατάλληλο για την απώλεια βάρους;

Το φιστικοβούτυρο περιλαμβάνει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται, σύμφωνα με έρευνα, με χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και παχυσαρκίας όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ενώ καλό θα ήταν να επιλέγεις ένα χωρίς πρόσθετα.

https://www.vita.gr/