Microneedling: Γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε

Οι σύγχρονες απαιτήσεις των δραστήριων ανθρώπων, και ιδιαίτερα των γυναικών, που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ή χρόνο για την ιδανική καθημερινή φροντίδα του δέρματος.

Ευτυχώς, όμως, σήμερα υπάρχουν φανταστικές θεραπείες, και μάλιστα μη-επεμβατικές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από τον δερματολόγο σας και υπόσχονται να σας χαρίσουν λάμψη, ανανέωση και φυσικά ένα πιο υγιές, σφριγηλό και νεανικό δέρμα. Μία από αυτές, για την οποία, εδώ και πολύ καιρό, γίνεται μεγάλη συζήτηση στο ίντερνετ και στα social media είναι το microneedling.

Τι είναι το microneedling

«Tο microneedling είναι μια μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούμε ένα πενάκι-στυλό που στη κεφαλή του έχει 10 μικρές, αποστειρωμένες βελόνες για να τρυπήσει ελαφρώς το δέρμα. Αυτή η θεραπεία αποσκοπεί στην κολλαγονογένεση και τη δημιουργία νέου δερματικού ιστού για να εξομαλύνει, να συσφίξει και να τονώσει το δέρμα», λέει ο Δερματολόγος, Νίκος Μαντάς. Χρησιμοποιείται, κυρίως, στο πρόσωπο και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της ακμής, των ουλών, των σκούρων κηλίδων, των ρυτίδων και των μεγάλων πόρων. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί στα πόδια, στην πλάτη, στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές που υπάρχει κατεστραμμένο ή γερασμένο δέρμα.

Ποια είναι η διαδικασία;

Παρόλο που το microneedling γίνεται με βελόνες, δεν πονάει καθόλου και δε χρειάζεται αναισθητική κρέμα πριν από τη συνεδρία. «Με τη βοήθεια των μικροβελόνων επιτυγχάνεται ελεγχόμενος και ήπιος τραυματισμός στο δέρμα, ενεργοποιώντας την αναπλαστική του δύναμη», επιβεβαιώνει ο Νίκος Μαντάς όσο μας εξηγεί τη διαδικασία. «Κατά τη διάρκεια του microneedling εφαρμόζουμε μεσοθεραπευτικούς παράγοντες, σε μορφή υγρού, οι οποίοι λόγω των μικρονυγμών εισέρχονται βαθιά στο δέρμα. Οι μεσοθεπραπευτικοι παράγοντες μπορεί να είναι βιταμιπνη C, που προσφέρει αντιοξείδωση και λεύκανση, τρανεξαμικό οξύ για την αντιμετώπιση του μελάσματος ή εξωσώματα, τα οποία είναι σωματίδια που χαρίζουν βαθιά ενυδάτωση και επιταχύνουν την κολλαγονογένεση κατά 700%, περισσότερο από ότι να κάνουμε microneedling με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι παράγοντες να γίνονται ιδιαιτέρως δραστικοί, συμβάλλοντας στην ανάπλαση του δέρματος. Αναλόγως με τους παράγοντες που χρησιμοποιούμε, ενεργοποιούμε περαιτέρω τη λέυκανη, την ενυδάτωση και την ανάπλαση. Επιπλέον, με την τεχνική του microneedling μπορούμε να εισάγουμε στο δέρμα το πλούσιο πλάσμα του αίματός σας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα αποτελέσματα».

Μην ανησυχήσετε, αν το δέρμα σας εμφανίζεται ερυθρό αμέσως μετά τη συνεδρία. Η ερυθρότητα υποχωρεί συνήθως σε δύο ώρες. Οι συνεδρίες γίνονται ανά 2-4 εβδομάδες, ενώ προτείνονται συνολικά 4 συνεδρίες, ώστε να γίνει εμφανές το αποτέλεσμα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Εφαρμογές και οφέλη του microneedling

Ο γιατρός υποστηρίζει ότι το microneedling είναι μια ασφαλής θεραπεία, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για όσους απεχθάνονται τις επίπονες αισθητικές επεμβάσεις. «Αντενδείκνυται, μόνο, αν έχετε κάποια διαταραχή του αίματος ή λαμβάνετε αντιπηκτικά. Σε περίπτωση που υπάρχει δερματικό εξάνθημα στην περιοχή της εφαρμογής, εφαρμόζουμε το microneedling αφότου αυτό υποχωρήσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτω από τα μάτια για την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία οδηγεί σε πιο σφριγηλό και πιο νεανικό δέρμα. Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος για όλους τους φωτότυπους δέρματος και εφαρμόζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αμέσως μετά τη θεραπεία συστήνεται η χρήση αναπλαστικής κρέμας, αντηλιακού και η αποφυγή της έντονης έκθεσης στον ήλιο για 3-4 μέρες. Χρήση make-up μπορεί να γίνει έπειτα από μια – δυο μέρες. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά. Για τις πρώτες 24 ώρες συστήνεται να πλένετε τα χέρια σας με κοινό σαπούνι πριν ακουμπήσετε το πρόσωπο.

«Για βέλτιστο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη C από την ίδια κιόλας μέρα. Το microneedling είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, η οποία δίνει στο δέρμα τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην εξαφάνιση ουλών, τη λεύκανση του μελάσματος και των δυσχρωμιών, ακόμα και το καλοκαίρι, μια εποχή που, δυστυχώς, ενδείκνυνται πολύ λίγες ιατρικές πράξεις.

Το microneedling είναι μια εύκολη, σύντομη ασφαλής, αποτελεσματική και οικονομική θεραπεία που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. Να θυμάστε ότι είναι καλό να απευθύνεστε αποκλειστικά σε αναγνωρισμένους δερματολόγους, οι οποίοι θα φροντίσουν με την απαραίτητη προσοχή το δέρμα σας, καλύπτοντας τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες ανάγκες του.

https://www.vita.gr/