Πολύ συχνά όταν παίζουμε με τον σκύλο μας ή όταν τον χαϊδεύουμε και του κάνουμε αγάπες, του πιάνουμε τις πατούσες ή τα ποδαράκια του χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κάποιοι όμως άλλοι κηδεμόνες δεν τολμούν να ακουμπήσουν τα πατουσάκια του ζώου τους γιατί εκείνο δεν θέλει και αντιδράει.
Είτε ανήκετε στην πρώτη ή τη δεύτερη κατηγορία, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα ώστε να μην αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Θα σας αναφέρουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που ο σκύλος σας μπορεί να αντιδράσει στο άγγιγμα του ποδιού του ώστε να γνωρίζετε και να είστε προετοιμασμένοι. Αλλά και για να είστε και πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα θέλετε να παίξετε με έναν άλλον σκύλο που δεν γνωρίζετε.
1. Είναι φυσικό ένστικτο
Οι σκύλοι έχουν έντονο το ένστικτο της προστασίας των ευάλωτων περιοχών του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένων των πατουσών και γενικά των ποδιών τους. Κάποιοι μάλιστα μπορεί και να αντιδράσουν αμυντικά εάν αισθανθούν ότι τα πόδια τους απειλούνται.
Με τα πόδια μετακινούνται, κάτι που σημαίνει ότι στην άγρια φύση η μη λειτουργικότητά τους μεταφράζεται σε αδυναμία τόσο για να κυνηγήσουν όσο και για να διαφύγουν αν τους κυνηγούν κάποια ζώα θηρευτές. Επομένως, ένας σκύλος με τραυματισμένο πόδι θα γινόταν πολύ ευάλωτος.
Εκτός από τη μετακίνηση, τα πόδια του σκύλου χρησιμεύουν και για άλλα, όπως σκάψιμο, σήμανση της περιοχής τους (όταν διασκορπίζουν τις ακαθαρσίες τους), ξύσιμο άλλων περιοχών του σώματός τους και απομάκρυνση πραγμάτων που μπορεί να έχουν μπει στα μάτια τους.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί οι σκύλοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα νευρικοί και να αντιδράσουν όταν ο κηδεμόνας τους ή ο κτηνίατρος αγγίζει τα πολύτιμα πόδια τους.
2. Υπάρχει ευαισθησία
Στις πατούσες των σκύλων καταλήγουν πολλές νευρικές απολήξεις, για αυτό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Επίσης και οι σκύλοι γαργαλιούνται. Αυτό θα το διαπιστώσετε αν δείτε ότι κάνουν συσπάσεις ή πετάγονται αν τους ακουμπήσετε ανάμεσα στα δάχτυλα ή στα μαξιλαράκια των ποδιών. Επίσης, γαργαλιούνται συχνά στα πλάγια του λαιμού, στην πλάτη ή στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Κάποια σκυλάκια μπορεί να γαργαληθούν και στη μύτη ή τ’ αυτιά τους.
Εάν τώρα ο σκύλος σας εμφανίζει έντονα σημάδια ευαισθησίας στα πόδια και τραβιέται, γλείφεται ή τα δαγκώνει, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας γιατί μπορεί να υπάρχουν τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
3. Έλλειψη εμπιστοσύνης
Αν ένας σκύλος δεν εμπιστεύεται απολύτως τον κηδεμόνα του ή γενικώς αισθάνεται ανασφαλής, μπορεί να είναι λιγότερο άνετος όταν του ακουμπάνε τα πόδια. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο σας είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί θα κάνει εκείνον να νιώθει καλύτερα όταν είναι δίπλα σας.
4. Υπήρξε κάτι άσχημο στο παρελθόν
Είναι φυσικό ότι αν συνέβη στο παρελθόν κάτι άσχημο στον σκύλο σας, που είχε να κάνει με τα πόδια του, όπως το να τραυματιστεί ή παγιδευτεί ή πονέσει κατά τη διάρκεια κοπής των νυχιών του, είναι πολύ πιθανόν να φοβάται στο άγγιγμα αυτών. Μάθετε, αν αυτό είναι δυνατόν, κάποια πράγματα για το παρελθόν του και δεχτείτε που αντιδράει όταν πλησιάζετε να τον χαϊδέψετε στο πόδι ή στην πατούσα. Κάποια ζώα θέλουν το χρόνο τους για να αλλάξουν συμπεριφορά. Για αυτό πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, όπως αναφέραμε πιο πάνω.
5. Έλλειψη κοινωνικοποίησης
Το πιο σημαντικό σε έναν σκύλο είναι η κοινωνικοποίησή του. Αυτή θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μην παγιωθούν συμπεριφορές και μετά είναι δύσκολο να αλλάξουν. Το να νιώθουν οι σκύλοι άνετα και να μην έχουν πρόβλημα με το άγγιγμα των ποδιών τους έχει να κάνει με αυτό. Η κοινωνικοποίηση είναι ζωτικής σημασίας.
6. Πιθανές παθήσεις ή πόνος
Τα σκυλιά με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή τραυματισμούς, όπως αρθρίτιδα, λοιμώξεις ή πληγές, μπορεί να αισθανθούν πόνο ή δυσφορία εάν αγγίξετε τα πόδια τους, με αποτέλεσμα να κάνουν τα πάντα για να σας αποφύγουν.
7. Ζήτημα αστάθειας
Κάποιες φορές μπορείτε να δείτε έναν σκύλο να τραβάει με δυσφορία γρήγορα τα πόδια του μακριά αν του έχετε πιάσετε τα δύο και τα σηκώσετε. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε συνήθως για παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να αντιδράσει έτσι ο σκύλος όχι επειδή δεν θέλει γενικά να ακουμπάνε τα πόδια του αλλά λόγω ζητήματος ισορροπίας. Τα μπροστινά πόδια του είναι για περπάτημα. Οπότε φυσικό είναι για την ισορροπία του να θέλει να τα πατήσει κάτω. Είναι κίνηση που γίνεται ενστικτωδώς.
Τώρα λοιπόν γνωρίζετε τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας ή άλλοι σκύλοι μπορεί να μη θέλουν να ακουμπάτε τα πόδια και τα πατουσάκια τους. Εσείς από την πλευρά σας μπορείτε, όπως είπαμε, να διδάξετε στον δικό σας να παραμείνει ήρεμος χρησιμοποιώντας τεχνικές θετικής ενίσχυσης όπως λιχουδιές και επαίνους. Να είστε υπομονετικοί, καθώς μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να μάθει και να δεχτεί κάτι νέο και να νιώσει άνετα με αυτό. Τέλος, να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί, όπως αναφέραμε, να συντρέχει και κάποιος λόγος υγείας για τη δυσφορία που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Οπότε η γνώμη του κτηνιάτρου σας είναι πολύ σημαντική.
topetmou.gr