Έβαζε φωτιές στα ακαθάριστα οικόπεδα που ο ίδιος είχε καταγγείλει

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο 66χρονος είναι εμπρησμός δάσους από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση

Ο καθηγητής που προφυλακίστηκε για εμπρησμούς στη Βάρη ήθελε να ρίξει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές σε ιδιοκτήτες γειτονικών εκτάσεων.

Αντιμέτωπος με ένα ακόμα μεγαλύτερο κατηγορητήριο ενδέχεται να βρεθεί ο 66χρονος διδάκτωρ, ο οποίος προφυλακίστηκε για εμπρησμούς στη Βάρη. Ηδη, ο καθηγητής εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις ακαδημίες της Αστυνομίας και πρώην μέλος του διδακτικού προσωπικού στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κατηγορείται για τέσσερις εμπρησμούς, στις 8 και στις 9 Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα το ενδεχόμενο ο ίδιος άνθρωπος να έχει βάλει και τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 10 Ιουνίου, αρχικά σε παράδρομο της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου.

Πρόκειται για την πυρκαγιά που λόγω του δυνατού αέρα που έπνεε εκείνη την ημέρα στην περιοχή επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. Εκείνη την ημέρα, μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε κάνει δηλώσεις αναφερόμενος ευθέως σε εμπρησμό, κάνοντας μάλιστα λόγο για βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές και το οποίο αργά ή γρήγορα θα αποκαλύψει τον υπαίτιο.

Οσον αφορά το κίνητρο του κατηγορουμένου για τους εμπρησμούς, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα. Ο 66χρονος, ο οποίος είναι και συγγραφέας βιβλίων με αντικείμενο κυρίως την αρχαιοελληνική Ιστορία, είχε προβεί σε πάμπολλες οχλήσεις στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για ακαθάριστα οικόπεδα της περιοχής. Θεωρούσε μάλιστα πως οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν αγνοήσει τις επισημάνσεις του. Ετσι, σύμφωνα με όσα εκτιμούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος που ερευνούν την υπόθεση, ο προφυλακισμένος πλέον καθηγητής θεώρησε ότι έπρεπε να βάλει φωτιά και μετά να ρίξει τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των γειτονικών οικοπέδων, τα οποία δεν είχαν καθαριστεί από ξερόχορτα.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής ήταν βέβαια ότι πίσω από τις φωτιές που ξέσπασαν στο Χέρωμα Βάρης, στις 8 και 9 Ιουνίου, κρυβόταν εμπρηστής. Και οι τέσσερις είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα από οδικές αρτηρίες. Αμέσως μόλις έθεσαν τις φωτιές υπό έλεγχο, οι πυροσβέστες άρχισαν τις έρευνες.

Από ένα σπίτι και μια επιχείρηση της περιοχής εξασφάλισαν βιντεοληπτικό υλικό που έδειχνε έναν ψηλό άνδρα με μαύρη μπλούζα, βερμούδα και άσπρα αθλητικά παπούτσια να απομακρύνεται από διαδοχικές εστίες φωτιάς, ενώ σε ένα από τα δύο βίντεο απεικονίζεται ο άγνωστος μέχρι τότε φερόμενος ως εμπρηστής να πετά σε ξερά χόρτα κάτι σαν αναμμένο στουπί περιμένοντας να δει το αποτέλεσμα. Οταν είδε ότι το εγχείρημά του δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε, άναψε ο ίδιος τη φωτιά στα ξερόχορτα με έναν αναπτήρα.

Τα βίντεο «καθαρίστηκαν» στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και το πρόσωπο του άγνωστου μέχρι τότε άνδρα φάνηκε ολοκάθαρα. Ακόμα και τότε όμως δεν γνώριζαν τα στοιχεία του. Με τη συγκεκριμένη φωτογραφία ανά χείρας, οι ερευνητές του Πυροσβεστικού Σώματος άρχισαν να ψάχνουν πόρτα-πόρτα στην περιοχή για περισσότερα στοιχεία.

Αρχικά, βρήκαν έναν συγγενή του κατηγορουμένου, ο οποίος αναγνώρισε τον 66χρονο καθηγητή στη φωτογραφία, ενώ στη συνέχεια τον αναγνώρισαν δύο γείτονες και γνωστοί του. Πλέον, με τις καταθέσεις που είχαν λάβει από αυτά τα τρία άτομα οι πυροσβέστες, σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 66χρονου εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν συνελήφθη στο σπίτι του στην περιοχή Χέρωμα Βάρης.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο 66χρονος είναι εμπρησμός δάσους από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση. Ο ίδιος επέλεξε τη γραμμή της πλήρους άρνησης ενώπιον της ανακρίτριας. Ο καθηγητής ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με τις τέσσερις πυρκαγιές που, όπως του αποδίδεται, προκάλεσε στις 8 και 9 Ιουνίου 2024, στην περιοχή Χέρωμα στη Βάρη Αττικής. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είναι αυτός στο βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξαν οι Αρχές, καθώς τις επίμαχες ώρες και ημέρες ήταν στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή. Αμφισβήτησε επίσης τις καταθέσεις κατοίκων της περιοχής που τον αναγνώρισαν στο υλικό που τους επιδείχθηκε. Ωστόσο, δεν έπεισε και, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, οδηγήθηκε στη φυλακή.

 

 ΠΗΓΗ: Realnews