Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή των σκύλων

Οι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό.

Ακόμα και οι πιο επιλεκτικοί έχουν κάποια αγαπημένη τροφή που δεν μπορούν να αντισταθούν.
Οι πιο “εύκολοι” μπορούν να φάνε τα πάντα χωρίς δεύτερη σκέψη, είτε πρέπει είτε δεν πρέπει. Και δεν υπάρχει πρόβλημα αν μια τροφή είναι θρεπτική και αβλαβής. Το πρόβλημα υπάρχει όταν είναι τοξική και μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές τέτοιου είδους τροφές και όσοι είστε σκυλογονείς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι δίνετε στο αγαπημένο σας τετράποδο να φάει.

Όμως, σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθούμε σε τροφές που ένας σκύλος δεν μπορεί να φάει. Θα αναφερθούμε στην πρωτεΐνη με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία που μπορείτε να προσφέρετε στον πιο πιστό σας φίλο.

Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά το αυγό!

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή των σκύλων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Βοηθούν στην καλή υγεία των σκύλων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Λίγο πιο αναλυτικά περιέχουν:

● Βιταμίνη Α: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην υγεία των οστών και στην όραση
● Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος και αποτελεί πηγή ενέργειας
● Ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12: συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού
● Φυλλικό οξύ: βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων γενετικών διαταραχών στα κουτάβια
● Σελήνιο: αποτελεί ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο, έχει αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς
● Ω-3 λιπαρά οξέα: κάνουν καλό στο δέρμα, το τρίχωμα, τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν δώσετε στον σκύλο σας αυγό

Εννοείται ότι θέλετε το καλύτερο για τον σκύλο σας, γι’ αυτό τον προσέχετε σαν τα μάτια σας. Οπότε, καλό είναι τα αυγά που θα προμηθευτείτε να προέρχονται από κάποια αξιόπιστη πηγή. Ιδανικά, να είναι βιολογικά αυγά ελευθέρας βοσκής ή τουλάχιστον να γνωρίζετε τον πτηνοτρόφο και τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων που εκτρέφει – ό,τι δηλαδή θα κάνατε και εάν επρόκειτο να καταναλώσετε εσείς τα αυγά που θα αγοράζατε. Όπως καταλαβαίνετε, όταν τα κοτόπουλα είναι υγιή, τα αυγά που γεννάνε θα είναι και αυτά θρεπτικά και κατάλληλα προς κατανάλωση.

Επιπλέον, καλό είναι πριν δώσετε στον σκύλο σας να φάει αυγουλάκι, να μιλήσετε με τον/την κτηνίατρό σας. Ορισμένα σκυλάκια με προβλήματα υγείας δεν πρέπει να τρώνε αυγά, οπότε η βοήθεια και η γνώμη ενός ειδικού είναι σημαντική. Μάλιστα, κάποια μπορεί να έχουν αλλεργία στη συγκεκριμένη τροφή, άρα μην το ρισκάρετε.

Όπως, επίσης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που θα δώσετε στο κατοικίδιό σας. Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές και σε προβλήματα όπως είναι η παχυσαρκία. Επίσης, τα αυγά δεν πρέπει να αποτελούν τη μοναδική πηγή πρωτεΐνης που λαμβάνει ο σκύλος σας. Συζητήστε με τον/την κτηνίατρό σας την ιδανική ποσότητα, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τα επίπεδα ενέργειάς του. Και προσοχή. Δεν χρειάζεται να δίνετε αυγό κάθε μέρα στο κατοικίδιό σας. Λίγες φορές την εβδομάδα αρκούν.

Μπορείτε να δώσετε ωμό αυγό στον σκύλο σας;

Αν και ορισμένοι ειδικοί προτείνουν την ωμή διατροφή στους σκύλους, καλό είναι όταν πρόκειται για αυγά να επιλέγετε πάντα να είναι καλά μαγειρεμένα – κυρίως βραστά, τα τηγανητά πρέπει να αποφεύγονται γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά.

Οι κτηνίατροι αναφέρουν ορισμένους κινδύνους των ωμών αυγών, μεταξύ των οποίων είναι οι λοιμώξεις που προέρχονται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει μια λοίμωξη που ονομάζεται σαλμονέλωση και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, διάρροια και λήθαργο.

Μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας να φάει το τσόφλι του αυγού;

Αν και τα τσόφλια των αυγών περιέχουν μέταλλα, απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού, δεν συνίσταται η κατανάλωσή τους από τους σκύλους. Τα θρεπτικά συστατικά που έχει το τσόφλι, περιέχονται και στο ασπράδι και στον κρόκο του αυγού, άρα πριν δώσετε στον σκύλο σας καλό είναι να το ξεφλουδίζετε – για να μην κολλήσει και κάποιο κομμάτι από το τσόφλι στον λαιμό του σκύλου σας και τον τραυματίσει.

Το μόνο θρεπτικό στοιχείο που περιέχει το τσόφλι και όχι το υπόλοιπο αυγό, είναι το ασβέστιο. Ωστόσο, ακόμα και αν ο σκύλος σας έχει ανάγκη από ασβέστιο, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το λάβει, τους οποίους θα τους συζητήσετε με τον/την κτηνίατρό σας.

Συνοψίζοντας

Το αυγό, λοιπόν, είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να προσφέρετε στον σκύλο σας. Βέβαια, χρειάζεται μέτρο και προσοχή, όπως με όλες τις τροφές. Να θυμάστε επίσης, ότι δεν πρέπει να πιέσετε το κατοικίδιό σας να φάει αυγό, γιατί μπορεί πολύ απλά να μην του αρέσει. Αν, όμως, του αρέσει, βρείτε τις ισορροπίες και προσφέρετέ του το σαν ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ – σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική του τροφή.

https://www.topetmou.gr/